Създаването на суперлига на водещите европейски клубове вече не стои на дневен ред, заяви изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге. В интервю за германската информационна агенция ДПА той обясни, че клубовете са одобрили реформите в Шампионската лига, които ще влязат в сила от 2018-а година.

"Предвид реформите в Шампионската лига, според мен е удачно да оставим турнира в този му формат за още един 3-годишен цикъл", каза Кале, който е шеф на Европейската асоциация на клубовете.

Президентът на Байерн Мюнхен добави, че е категорично против въвеждането на схема от поставени и непоставени отбори в плейофите: "Футболът не е хокей или тенис. Всички предпочитат тръпката от това Реал да се падне с Барса или Байерн - с Борусия. Може би това не е добре за клубовете, но феновете го искат".

Румениге се противопостави и на идеята за съкращаване на отборите в Лига Европа, където в груповата фаза играят 48 клуба. Той заяви, че ще бъде по-атрактивно, ако бъде увеличен залогът: "Може би вторият и третият също трябва да печелят квоти за Шампионската лига. Поощряването създава качество, а с него се увеличава печалбата".

Румениге говори за ДПА преди генералната асамблея на Европейската клубна организация, където по всяка вероятност ще бъдат разгледани предложения за промяна във футболния календар.

"Сега футболистите играят почти по 70 мача на година и аз мисля, че е редно да направим място в календара за почивка и възстановяване. Всички се оплакват от контузии, които са очаквани при това изтощение. ФИФА е длъжна да обърне внимание на здравето на играчите. Те имат нужда от глътка въздух", завърши Румениге.