В поредното си седмично изследване Институтът за футболна статистика CIES Observatory направи проучване на равностойността на мачовете във водещите 31 първенства в Европа, като са добавени Шампионската лига и Лига Европа. 

За критерий дали мачовете са равностойни, се взимат разликите в мачовете. Всеки мач, който е завършил с разлика от три гола и повече, е приеман като неравностоен.

Българското първенство минава за сравнително равностойно, трудно някой от отборите има ясно надмощие над другия. То е поставено на 21-о място от 33 изследвани първенства и турнири, където средно 14,3 процента от мачовете завършват с големи резултати. 

Но разликата между силни и слаби си личи в голяма степен в Шампионската лига, където мачовете с голяма разлика са 21 процента от всичките. Надпреварата е на трето място по "неравностойни мачове".

Изненадващо на първо място е кипърското първенство, където явно разликата между силните и слабите е доста очевидна, тъй като 22,5 процента от срещите завършват с убедителни победи. На второ място е Австрия с 21,5, а третата позиция е за Шампионската лига.

Във втория турнир на УЕФА - Лига Европа, мачовете са далече по-равностойни. Само 13,5 процента от срещите предлагат такива двубои. Най-равностойни и непредвидими са мачовете в румънското първенство. Там големите разлики са една 7,7 процента от всички лиги.

Сред водещите първенства по отношение на неравностойните мачове най-напред е френската Лига 1 (седмо място, 17.9%), следвана от Висшата лига (девето място, 17.7%), Ла Лига (десето място, 17.6%), Серия А (12-о място, 17.3%) и Бундеслигата (16-о място, 16.7%).