Италианският първенец Ювентус се класира на 1/2-финалите на Шампионска лига, след като измъкна 0:0 при гостуването си на Барселона и с общ резултат 3:0 елиминира каталунците. През повечето време домакините от "Камп Ноу" атакуваха в опит да сътворят ново чудо, както срещу ПСЖ, но така и не успяха да пробият брилянтната защита на "старата госпожа".

Първото полувреме предложи здрава битка за всяка педя терена и в 19-ата минута Лео Меси пропусна най-чистото положение, след като стреля от движение, но покрай целта. Футболистите на домакините обаче направиха лошо впечатление с непрестанните притискания и претенции към главния съдия Бьорн Куйперс (Холандия), докато "бианконерите" играха на ръба на грубостта.

През втората част Барса наложи убийствен натиск и след час игра Меси пропиля нова златна възможност, след като не успя да вкара на празна врата. След това "бианконерите" тотално загърбиха атаката, Андреа Бардзали смени Пауло Дибала, Гонсало Игуаин се прибра дълбоко в собствената си половина, това се оказа печеливш ход и Юве се класира сред четирите най-добри отбора в турнира.


Луис Енрике се спря на схема 4-3-3, като Серхио Бускетс се завърна след изтърпяно наказание. Невъзстановеният Хавиер Масчерано остана на скамейката, а в центъра на защитата действаха Жерард Пике и Самюел Юмтити. Жорди Алба, който остана резерва в Италия, стартира мача. Макс Алегри пък не направи нито една промяна от успеха с 3:0 в Торино, като Дани Алвеш се завърна на "Камп Ноу" като противник. В предни позиции действа Гонсало Игуаин, подпомаган от Пауло Дибала.

Противно на очакванията Юве започна мача изнесен напред и след 5 минути игра Пянич центрира от фаул към Игуаин, който обаче не успя да нанесе хубав удар. Барса мигновено организира контра, при която Неймар падна театрално в наказателното поле и номерът му не мина. После домакините налагаха убийствена преса, но "бианконерите" не се стъписаха, Куадрадо спечели нарушение на аутлинията, но Ракитич се оказа най-съобразителен след последвалото центриране и изчисти сигурно.

В тези минути направи впечатление, че Неймар помагаше в защита и в един епизод успя да спре Куадрадо да намери свой съотборник на опасна позиция. Малко след това се получи карамбол пред Буфон след корнер, но Манджукич успя да изби. По-късно Суарес се измъкна на опасна позиция, беше с гръб към вратата, но не успя да продължи към връхлитащия Роберто.

След почти четвърт час игра Игуаин отправи истински снаряд към Тер Стеген, който профуча над напречната греда. Испанците отговориха с много неточен шут от движение на Ракитич, който дойде след светкавична контра. Мачът продължи да бъде много двуостър и Куадрадо се опита да изненада Тер Стеген със задна ножица, но мерникът му изневери. Барса не остана длъжен и Алба беше намерен с дълго подаване на далечната греда, но не успя да продължи към Суарес, който дебнеше пред опразнената врата.

В 19-ата минута дойде най-чистото положение в срещата. След продължителна атака Суарес върна към Меси, който засече от движение към далечния ъгъл, Буфон замръзна, но кълбото излезе в аут. Свирепият натиск на каталунците продължи с пълна сила и Неймар стреля от воле, но отново неточно. След половин час игра Меси шутира силно, Буфон изби, аржентинският гений отново стигна до топката, но този път я прати в аут.

В 38-ата минута Игуаин беше намерен на добра позиция, засече с едно докосване, но Тер Стеген внимаваше и улови. В този момент домакините притежаваха топката в 67% от времето, но благодарение на отборната и саможертвена игра на Юве, не успяваха да стигнат до чисто положение. 5 минути след началото на второто полувреме италианците пропуснаха златен шанс тотално да сложат точка на спора.

Те откраднаха топката в половината на Барса, Игуаин намери Куадрадо, който се озова по диагонала сам срещу Тер Стеген, напредне и отправи удар в далечния ъгъл, който обаче премина на сантиметри от целта. 120 секунди по-късно Меси направи чудесно двойно подаване с Неймар, отправи истински снаряд от пеналта, който мина над напречната греда.

Сблъсъкът продължи да не дава миг спокойствие и после Куадрадо беше намерен на десния фланг, навлезе опасно в наказателното поле и стреля от малък ъгъл, но Тер Стеген изби. В 56-ата минута Ракитич намери Меси, който си нагласи кълбото и отправи фамозен удар, избит с върха на пръстите от Буфон. Малко по-късно Барса спечели фаул на чудесна позиция. Зад топката застана Меси, чийто изстрел премина малко над вратата.

След това Луис Енрике хвърли всичко в атака, след като смени Иван Ракитич за Пако Алкасер, който трябваше да осигурява повече свободни пространства за зорки пазения Луис Суарес. В тези минути Юве беше здраво притиснат и Игуаин игра пред собствения си пеналт. След час игра Пянич открадна топката, стреля, получи се рикошет и тя кацна на горната греда и излезе в корнер, след който защитата на Барса се справи.

В 66-ата минута Буфон изпусна топката след корнер, тя стигна до Меси, който засече от воле пред опразнената врата, но отново мерникът му изневери. По-късно Сержи Роберто отправи рядко виждан шут по въздух в далечния ъгъл, който като по чудо не влезе в мрежата. В 75-ата минута Макс Алегри "паркира автобуса", след като извади Дибала за сметка на Андреа Бардзали и така Юве формира знаменитото си трио в отбрана BBC.

Каталунците не останаха длъжни и пратиха Пике като централен нападател, но едно центриране на Барса едва не се превърна в гол, благодарение Буфон. Юве организира контра, при която Кедира вместо да подаде към Манджукич, който беше на по-малко от метър пред опразнената врата, шутира и Тер Стеген спаси.

До края на мача така и не падна гол, въпреки че домакините имаха основателни претенции за игра с ръка на Сандро в наказателното поле и гостите заслужено се класираха на 1/2-финалите в Шампионска лига.

Барселона – Ювентус 0:0

Голмайстори: няма

Барселона: Тер Стеген, Жорди Алба, Юмтити, Пике, Роберто (78-Масчерано), Иниеста, Бускетс, Ракитич (58-Алкасер), Неймар, Меси, Суарес
Треньор: Луис Енрике

Ювентус: Буфон, Алвеш, Бонучи, Киелини, Сандро, Пянич, Кедира, Куадрадо (83-Лемина), Манджукич, Дибала (75-Бардзали), Игуаин (88-Асамоа)
Треньор: Макс Алегри

Барселона, ст.: "Камп Ноу"
Съдия: Бьорн Куйперс (Холандия)
Жълти картони: Иниеста, Неймар (Барселона); Киелини, Кедира (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QH18RRkZOeo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>