Руснакът Сергей В. е задържан за атентата срещу Борусия Дортмунд на 11 април, при който до автобуса на клуба избухнаха три експлозии и Марк Бартра беше ранен, съобщава Bild.

28-годишния мъж е арестуван рано тази сутрин и е заподозрян в множество престъпления, включително и убийство. Той е бил в списъка от 13 издирвани души за атентата в Дортмунд и полицията не изключва версията да е използвал бомба с дистанционно управление. В момента домът на Сергей В. в провинция Баден-Вюртемберг се претърсва и според следователите той не е замесен в екстремистки организации.

Предполага се, че целта на атентата е била забогатяване на гърба на Дортмунд. След взривовете той купил по интернет 15 хиляди акции на клуба на стойност 78 хиляди евро и целта му е била да натрупа пари от колебанието на курса на ценните книжа след експлозиите. Рурците са един от най-богатите клубове в Германия и за дни цената на въпросните акции се е покачила до 4 милиона евро.

Арестуваният привлякъл вниманието и с поведението си в хотела, където Дортмунд също бил отседнал. По време на евакуацията той не е напуснал, а е отишъл в ресторанта, където си поръчал пържола. Сергей В. седнал до прозореца и гледал с интерес предизвиканата паника, докато похапвал.