Италианският хегемон Ювентус се класира за втори финал в Шампионска лига за последните две години, след като и на реванша победи Монако. Този път "бианконерите" се наложиха с 2:1 (4:1 общ резултат) в Торино, а в големия герой се превърна Дани Алвеш.

Бразилският национал, който в Монте Карло се отече с две голови подавания към Гонсало Игуаин, асистира в 33-ата минута на Марио Манджукич, а в 44-ата вкара фамозно попадение от воле. След почивката Килиан Мбапе преодоля Джанлуиджи Буфон, за да спре серията на "черно-белите" без допуснат гол на 690 минути. Като цяло мачът в Торино беше много двуостър и двата отбора създадоха интересни положение.

По-голямата класа на Юве обаче си каза думата и отборът се класира за финала в Кардиф на 3 юни. Там съперник най-вероятно ще е настоящият шампион Реал Мадрид, който утре вечер гостува на Атлетико в реванша и има преднина от 3:0 след първата среща.


Треньорът на Юве Макс Алегри направи една промяна, сравнение с успеха с 2:0 в Монте Карло. Сами Кедира, който изтърпя санкция за натрупани жълти картони, се завърна от 1-ата минута, а на пейката седна Клаудио Маркизио. Опитният Андреа Бардзали отново беше предпочетен пред Хуан Куадрадо. Леонардо Жардим пък направи две промени. Срещата стартираха Андреа Раджи и Жоао Моутиньо, докато Тома Лемар и Фабиньо останаха резерви. Атаката очаквано поведоха младата звезда Килиан Мбапе и Радамел Фалкао.

Гостите започнаха мача надъхано и още в самото начало спечелиха корнер, който беше изпълнен късо, последва опасно центриране, но Фалкао се размина с топката. 5 минути след първия съдийски сигнал тифозите на Юве изтръпнаха. Жоао Моутиньо стреля отдалеч, получи се рикошет, след който кълбото стигна до Мбапе. От малък ъгъл младокът отправи страхотен изстрел и далечният стълб спаси Джанлуиджи Буфон. Нападателят обаче се намираше в засада, която беше маркирана.

В следващите минути Монако продължи да атакува и далечен удар на Фалкао мина над напречния стълб. "Бианконерите" пък се защитаваха с петима в отбрана, въпреки че официалната схема беше 4-2-3-1, но те за пореден път демонстрираха изключителна тактическа гъвкавост, което е едно от основните оръжия на отбора.

В средата на полувремето Юве беше близо до гол, който тотално щеше да убие интригата. Пауло Дибала се подхлъзна на пеналта, но от паднало положение успя да изведе Гонсало Игуаин сам срещу Даниел Субашич. Аржентинският стрелец с технично отиграване прехвърли вратаря и точно когато топката влизаше във вратата, се намеси Камил Глик, който изчисти. След това "бианконерите" взеха превес и малко по-късно Марио Манджукич излезе очи в очи със Субашич, но той изби с една ръка.

Натискът на домакините не стихна и след това положение и малко по-късно Глик изпусна Миралем Пянич, той се озова на чиста позиция, но мощният му шут беше блокиран от Раджи. Французите обаче не се стреснаха от силните минути на домакините си и след половин час игра Фалкао беше намерен с дълъг пас в наказателното поле. Колумбийският голаджия овладя, стреля с десния крак, но Буфон отрази. При атаката имаше засада на Глик, която беше маркирана с известно закъснение.

Двата отбора продължиха да правят мълниеносни контри, което се оказа печелившо за италианците в 33-ата минута. Тогава Алекс Сандро направи чудесен пробив по левия фланг, намери Дибала, който задържа и разтегли играта по другото крило към Дани Алвеш. Оттам бразилецът центрира в наказателното поле към далечната греда, където Манджукич засече с глава, но Субашич изби. Кълбото обаче се върна в хърватина, който от втория опит разстреля сънародника си за 1:0!

Голът подейства вдъхновяващо за "старата госпожа" и разколеба Монако. Малко след него попадение на Игуаин беше правилно отменено за засада, а после той беше изведен и шутира по земя, но Субашич улови. Монако отговори с опасен изстрел от движение на Мбапе, който излезе в аут. Така се стигна до 44-ата минута, когато Алвеш отново се оказа "черната котка" за монегаските.

Тогава Дибала беше изведен на чиста позиция, но Субашич изби в корнер. След неговото изпълнение вратарят боксира, но Алвеш овладя на пеналта и с великолепно изпълнение от воле не остави шансове на хърватския страж – 2:0!

След почивката играчите на Ювентус се забавляваха на терена под бурната подкрепа на хилядите си тифози по трибуните, които и за миг не спряха да пеят песни за любимците си с пълно гърло. В 55-ата минута изстрел на току-що появилият се на терена Хуан Куадрадо беше блокиран. Колумбийският национал имаше и опция да подаде към непокрития Игуаин, която беше по-добра, но реши да пробва късмета си.

В средата на втората част Буфон за сетен път отчая Мбапе. Той беше изведен отляво и стреля мощно, но най-добрият страж на планетата спаси. Секунди по-късно обаче капитанът на "бианконерите" най-накрая капитулира и серията от 690 минути без допуснато попадение беше прекъсната. Тогава Монако изпълни къс корнер, след който Моутиньо подаде към Мбапе точно пред вратата и нападателят най-накрая се разписа – 1:2!

До края на мача грубостите взеха превес след твърдо влизане на Глик в краката на Игуаин и това продължи до последния съдийски сигнал.

Ювентус – Монако 2:1

Голмайстори: 1:0 Манджукич (33), 2:0 Алвеш (44), 2:1 Мбапе (69)

Ювентус: Буфон, Бардзали (85-Бенатия), Бонучи, Киелини, Алвеш, Пянич, Кедира (10-Маркизио), Сандро, Дибала (54-Куадрадо), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Монако: Субашич, Сидибе, Жемерсон, Глик, Раджи, Менди (55-Фабиньо), Моутиньо, Бакайоко (78-Жермен), Силва (69-Лемар), Мбапе, Фалкао
Треньор: Леонардо Жардим

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Бьорн Кайпер (Холандия)
Жълти картони: Бонучи (Ювентус); Фалкао, Менди (Монако)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RMjPzroqyaM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>