Неприемливият прякор Асуига, или иначе казано аншоа, по никакъв начин не пречи на Масимилиано Алегри да работи с успех в Ювентус и ще се опита да спечели и Шампионската лига в събота. Ювентус ще играе за втори път на финал в Лигата в рамките на три сезона, като при предишния опит нямаха много шансове срещу Барселона през 2015-а година. Тогава Старата госпожа падна с 1:3, за да отстъпи за шести път при осем участия във финала за европейската клубна купа.

Първият му сезон в Торино беше изигран много умело тактически, като клубът вдигна Скудетото и Купата на Италия. Той записа нови два рекорда, като записа още два дубъла в страната и вдигна безпрецедентната шеста поредна титла. Но сега рекордите може и да се увеличат с един, ако Алегри постигне требъл плюс Шампионската лига.

В Кардиф в събота шансовете на Ювентус изглеждат поне равни с тези на Реал (Мадрид), но в доста по-сериозен процент от преди две години среущ Барселона. Интересното е, че и Бианконерите, и Белия балет отиват в битката за европейската титла като шампиони на своите страни. Тази година на четвъртфинала Ювентус си върна на Барса и ги отстрани с общ резултат 3:0. 49-годишният Алегри има седем сезона в Серия А като полузащитник, който не е блестял особено, а треньорската му кариера стартира също от ниските дивизии. През 2004-а година поема историческия клуб СПАЛ Ферара, а през 2008-а се мести и в Серия А начело на Каляри.

"Това израстване през дивизиите много помага. Когато започнеш да работиш в малки клубове, които трябва да се преборят по някакъв начин, това има позитивно влияние и върху твоето израстване. Но в биографията му има и период в Сасуоло, по онова време в ниските лиги, а благодарение на Алегри те печелят Серия С-2 и се изкачват в трета лига. След Каляри е ангажиран в Милан през 2010-а година, спечелвайки титлата още в първия си сезон тук.

През 2014-а година е назначен в Ювентус, на които е донесъл след Антонио Конте повече тактическа пластичност и хладнокръвни действия. "За мене да играеш добре в защита е толкова важно, колкото да играеш добер и в атака. Целта е да постигнеш резултат в своя полза и всички неща са позволени. Ако искате всеки ден шоу, отидете в цирка. Ние търсим победи, точки и трофеи, обясни типично италианската си логика Алегри.