Ювентус и Реал Мадрид определят нония европейски клубен шампион в събота от 21.45 ч българско време на стадион "Миленнум" Кардиф.


Мачът обаче няма да е само за определяне на новия първенец в Шампионската лига. Той трябва да разреши още два въпроса – единия със сигурност, а другият евентуално, пише "24 часа".

Със сигурност ще стане ясно дали ще продължи да действа прокобата на шампиона. До този момент след създаването на Шампионската лига през сезон 1992-1993 никой не е успявал да я спечели два пъти поред. Възможност за това имаха Милан (1995). Аякс (1996). Ювентус (1997) и Манчестър Юнайтед (2009), но неизменно губеха във втория пореден финал. Сега в Кардиф обаче възможност да развали прокобата има Реал (Мадрид), който под ръководството на Зинедин Зидан ще играе втори финал в рамките на 12 месеца.

Втората голяма интрига във финала извън чисто спортно-техническия резултат е свързана със Златната топка. Ако Реал спечели, почти няма сила. която да спре изравняването на трофеите между Кристиано Роналдо и звездата на Барселона Лео Меси. Португалецът най-вероятно ще спечели петото отличие, като се има предвид, че стана и шампион на Испания.

В същото време при победа на Ювентус почти няма вариант Джанлуиджи Буфон да стане първият вратар след Лев Яшин през 1963 г., който ще бъде признат за най-добър футболист.