Барселона размаза с 3:0 раздираният от кадрови проблеми италиански хегемон Ювентус в първи мач от Група "D" на Шампионска лига, игран на "Камп Ноу". В големия герой за каталунците се превърна обичайният заподозрян Лео Меси, който вкара първите си два гола от четири мача във вратата на легендата Джанлуиджи Буфон.

През първото полувреме и двата отбора създадоха доста опасни положения, но в 45-ата минута Меси откри резултата с великолепен удар по земя. Малко след подновяването на играта петкратният носител на Златната топка нацели гредата, но по-късно Иван Ракитич се разписа за 2:0. В 69-ата минута аржентинският гений оформи крайния резултат, след като навърза последователно Алекс Сандро и Мехди Бенатия.

Така Барса стартира новия сезон в Шампионска лига по мечтан начин и отмъсти на "бианконерите" за миналогодишното елиминиране от 1/4-финалите. В следващия кръг испанците гостуват на Спортинг Лисабон, който надделя с 3:2 като гост над Олимпиакос. На 27 септември пък Юве е домакин на гръцкия гранд.


Осман Дембеле за първи път започна титуляр за Барса и игра в предни позиции до Лео Меси и Луис Суарес. Младият Родриго Бентанкур стартира за италианците, а Матия Де Шилио беше десен защитник. В сърцето на отбраната действаха опитният Андреа Бардзали и Мехди Бенатия.

В началните минути мачът беше равностоен, но в 3-ата Осман Дембеле беше изведен по десния фланг, навлезе в наказателното поле и пусна пас по земя, който Мехди Бенатия изби в решаващия момент. Постепенно Барса взе превес и натисна, а купеният за 105 милиона евро от Борусия Дортмунд френски национал беше най-активен. Юве създаде първото опасно положение след 6 минути игра, когато Матия Де Шилио стреля от дистанция, Андре Тер Стеген изби с върха на пръстите си, но изненадващо съдиите дадоха аут.

Малко по-късно Нелсон Семедо проби отлично по фланга и беше фаулиран на удобна позиция. Последва центриране на Лео Меси, което Миралем Пянич изби с глава и "бианконерите" организираха светкавична контра. При нея Пауло Дибала пробяга над 50 м, стреля по земя, но Тер Стеген сигурно лови. По-късно и Пянич шутира, но отново германският вратар спаси. След четвърт час игра Дембеле беше изведен очи в очи с Джанлуиджи Буфон, но легендата предвидливо напусна наказателното си поле и с хладнокръвна намеса изчисти.

В 18-ата минута на сблъсъка Андрес Иниеста показа великолепния си дрибъл и беше спънат на дъгата на пеналта. Зад топката застана Меси, стреля по земя, но в стената. Луис Суарес направи добавка, насочи топката точно под горната греда, но Буфон с прекрасна намеса изби. Мачът продължи да бъде двуостър и малко след това Дъглас Коста намери непокрития Родриго Бентанкур, който обаче беше блокиран. В тези минути владеенето на топката беше 70% на 30% за домакините, но и двата отбора имаха възможности да поведат в резултата. После Игуаин шутира, получи се рикошет, който помогна на Тер Стеген и той спаси.

В 37-ата минута Барса не поведе като по чудо. Де Шилио изведе Дембеле сам срещу Буфон, французинът стреля от движение, но не успя да порази вратата. При ситуацията останаха съмнения за дузпа, но главният съдия от Словения Дамир Скомина остана безмълвен. Така се стигна д 45-ата минута, когато от Меси най-накрая вкара първия си гол във вратата на Буфон. Тогава аржентинският гений направи двойно подаване със Суарес и с удар между краката прати кълбото неспасяемо в долния ляв ъгъл.


Второто полувреме започна с мощен удар на Дибала, който профуча покрай целта. В 52-ата минута Барса беше на косъм от втори гол. Меси отправи тежък удар, топката срещна гредата, отби се в тялото на Буфон, след което беше на милиметри от това да влети във вратата и капитанът на Юве се размина с автогол. 4 минути по-късно испанците все пак стигнаха до второ попадение. Меси пусна пас успоредно на голлинията, Бентанкур изчисти право в краката на Иван Ракитич, за когото не беше проблем да се разписа за 2:0!

След час игра Меси можеше да направи преднината на Барселона класическа, но Буфон изби ударът му от фаул. В 62-ата минута Макс Алегри взе мерки и извади Бентанкур за сметка на Федерико Бернардески. В 69-ата минута обаче Меси тотално уби интригата. Аржентинският гений получи пас от Иниеста, навърза Сандро и Бенатия, след което с изстрел в далечния ъгъл матира Буфон за 3:0! До края попадение на Суарес беше отменено за спорна засада, а Юве изпусна два чудесни шанса за почетен гол.

Барселона – Ювентус 3:0

Голмайстори: 1:0 Меси (45), 2:0 Ракитич (56), 3:0 Меси (69)

Барселона: Тер Стеген, Семедо, Пике, Юмтити, Алба, Иниеста (83-Гомеш), Ракитич (77-Паулиньо), Бускетс, Дембеле (70-Роберто), Суарес, Меси
Треньор: Ернесто Валверде

Ювентус: Буфон, Де Шилио (41-Стураро), Бардзали, Бенатия, Сандро, Матюиди, Пянич, Бентанкур (63-Бернардески), Коста, Дибала, Игуаин (87-Калигара)
Треньор: Макс Алегри

Барселона, ст. "Камп Ноу"
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
Жълти картони: Семедо, Меси (Барселона); Бентанкур, Бардзали, Пянич, Калигара (Ювентус)


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/E3kctbteXrM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>