Двете суперзвезди на световния футбол Кристиано Роналдо и Лионел Меси са най-успешните реализатори в историята на Шампионската лига, но двамата имат да подобряват още куп рекорди в надпреварата.

Официалната страница на европейската футболна централа УЕФА изготви списък с върхови постижения, които би трябвало да бъдат едни от целите пред конкуриращите се за слава звезди.

Голове на финали
- Най-много голове във финали на КЕШ/ШЛ: 7. Само двама играчи са го правили - Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш (и двамата Реал Мадрид).
- Брой финали, в които е вкарал поне един гол: 5. Правил го е само Ди Стефано през 1956, 1957, 1958, 1959 и 1960 година.
- Най-много голове в един европейски финал: 4. Постига го Пушкаш през 1960 година с екипа на Реал.
Меси има само два гола на финали - през 2009 и 2011 година, докато Кристиано е с четири (2008, 2014 и два гола през тази година). Роналдо има и пет участия на финали, но има върху какво да работи, за да се изравни с с легендите на "белия балет".

Успех с различни отбори
- Триумф с най-голям брой различни отбори: 3. Прави го Кларънс Зеедорф с Аякс през 1995 година, Реал Мадрид през 1998 година и Милан на два пъти - през 2003 и 2007 година.
- Най-голям брой различни отбори, за които е вкарвал в ШЛ: 6. Разбира се, става дума за Златан Ибрахимович, който е радвал в турнира феновете на Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и ПСЖ.
Кристиано вече е вкарвал във финали за два различни отбора и преди него това е постигал само Велибор Васович (за Партизан и Аякс, които губят финалите си през 1966 и 1969 година). Португалецът може да се похвали, че винаги е вдигал купата, но ще трябва да подаде молба за трансфер, ако иска да се изравни със Зеедорф. Рекордът на Златан пък изглежда непоклатим на този етап.

Най-възрастен голмайстор
- Във финали на ШЛ: Паоло Малдини (36 години и 333 дни), Милан - Ливърпул.
- В мачове от груповата фаза на ШЛ: Франческо Тоти (38 години и 59 дни), ЦСКА Москва - Рома.
- В мачове за КЕШ: Манфред Бургсмюлер (38 години и 293 дни), Вердер Бремен - Динамо Берлин.
Ако Меси и Кристиано искат да бият постижението на Малдини, ще трябва да поддържат форма още известно време. Роналдо ще може да го стори през 2022 година, а Лео - две години по-късно, но ако мачът е поне на 23-и май, не е и по-рано.

Най-бързите голове
- В Шампионската лига: 10.12 секунди на Рой Макаай, Байерн Мюнхен - Реал Мадрид.
- Във финал на ШЛ: 53 секунди на Паоло Малдини, Милан - Ливърпул.
Най-бързият гол на Кристиано в турнира е в четвъртата минута, вкаран срещу Юве през 2013 година. Лео разпечата вратата на Селтик в третата минута през септември миналата година. Постижението на Малдини изглежда още по-непосилно, защото най-бързият гол на португалеца във финали е падал в 20-ата минута, а аржентинецът наказа Манчестър Юнайтед през вторите полувремена в двата финала през 2009 и 2011 година.

Участвайте в играта на Gol.bg с прогнозите и печелете награди!

Хеттрици
- Най-бързият хеттрик в ШЛ: 8 минути, Бафетимби Гомис, Динамо Загреб - Лион.
Роналдо и Меси делят рекорда с по седем хеттрика в турнира, но най-бързият на Лео му е отнел 22 минути (срещу Арсенал през 2010 година); разлика от 16 минути между втория и четвъртия му гол срещу Байер Леверкузен през 2012 година, докато Роналдо вкара три на Малмьо за 12 минути.

Дългосрочни рекорди
- Голове в поредни сезони в ШЛ: 14. Прави го легендата на Реал Мадрид Раул.
- Голове в най-много на брой сезони в турнира: 16, Райън Гигс (Манчестър Юнайтед).
В момента Роналдо се намира в серия от 12 сезона, в които не спира да бележи в Шампионската лига. Ако иска да счупи постижението на Гигс, ибериецът ще трябва да рита в надпреварата поне до 40-годишна възраст. Лео е вкарвал в цели 13 сезона и е по-близо до легендите на Реал и Юнайтед.

Голове в рамките на един сезон
- Най-много попадения в рамките на един сезон в евротурнирите: 18. Прави го Радамел Фалкао с екипа на Порто през сезон 2010/11.
Избухването на колумбиеца в Лига Европа с фланелката на "драконите" изглежда непосилна задача пред двамата асове на световния футбол. Върховото постижение на Меси е 14 гола от сезона 2011/12, докато Роналдо постави нов рекорд за КЕШ/ШЛ през сезон 2013/14, когато наниза 17 попадения.

Голово постоянство
- Голове в най-много поредни мачове: 9. Прави го Рууд ван Нистелрой за Манчестър Юнайтед през сезон 2002/03.
- Най-много голове средно на мач в евротурнирите: 0.87 на Герд Мюлер (Байерн Мюнхен).
- Най-много голове средно на мач в КЕШ/ШЛ: 0.97 на Герд Мюлер (Байерн Мюнхен).
Головете на Рууд ван Нистелрой дори са 10, ако броим и един от двата квалификационни мача преди това. Роналдо е най-близо до неговото постижение, вкарвайки в осем поредни мача през сезон 2013/14.
Ако обаче говорим за голове средно на мач, ибериецът изостава доста от Лео Меси и още повече от митичния Герд "Бомбардировача" Мюлер. Роналдо е с "едва" 0.76 гола (111 гола в 144 мача) средно на мач в Шампионската лига и 0.75 в евротурнирите. Меси е със средно 0.82 гола (97 гола в 118 мача) средно на мач в Шампионската лига и със същите показатели (100 гола в 122 мача) в евротурнирите* като цяло.

* Мачовете в евротурнирите включват участия в КЕШ/Шампионска лига, Купа на УЕФА/лига Европа, КНК, Суперкупа на Европа и Интертото.

 

Превод на Gol.bg от официалната страница на УЕФА