Реал Мадрид – ПСЖ и Челси – Барселона са двете големи дербита на 1/8-финалите в Шампионска лига. Това отреди жребият, който беше теглен преди минути в централата на УЕФА в Нион.

Останалите двойки са Ювентус – Тотнъм, Базел – Манчестър Сити, Порто – Ливърпул, Севиля – Манчестър Юнайтед, Шахтьор – Рома и Байерн – Бешикташ. Първите мачове ще се играят на 13/14 февруари и 20/21 февруари, реваншите са на 6/7 и 13/14 март.

Реал и ПСЖ бяха в една група през 2015 г. Срещата в Париж завърши без голове, а на "Сантяго Бернабеу" "кралете" спечелиха с 1:0 с гол на Начо. В крайна сметка и двата отбора продължиха във фазата на директните елиминации, изпреварвайки Шахтьор Донецк и Малмьо. Сега обаче "принцовете" са слагани сред фаворитите за трофея, защото през лятото се подсилиха с бившите звезди на Барселона Дани Алвеш и Неймар, както и Килиан Мбапе.

Челси – Барса пък е сред класиките в Шампионска лига. За последно те се срещнаха на 1/2-финалите през 2012 г. и лондончани продължиха напред с общ резултат 3:2 и впоследствие вдигнаха Ушатата. Двубоите бяха много драматични, като на "Стамфорд Бридж" домакините спечелиха с 1:0 с гол на Дидие Дрогба, а на "Камп Ноу" каталунците поведоха с 2:0, а Джон Тери беше изгонен между попаденията.

Това обаче не спря Челси и с голове на Рамиреш (45+2) и Фернандо Торес (90+2) отборът се класира на финал, където беше победен Байерн Мюнхен след изпълнение на дузпи. В общия баланс Барса има три победи над "сините" в Шампионска лига, англичаните са с четири, при пет равенства и три срещу три елиминирания.

Ювентус и Тотнъм пък ще се срещнат за първи път помежду си, докато Манчестър Сити се размина с грандовете и ще спори с Базел за място сред осемте най-добри. Байерн Мюнхен също извади късмет с Бешикташ, докато Манчестър Юнайтед ще мери сили със Севиля. Останалите двойки са Шахтьор Донецк – Рома и Порто (2) – Ливърпул (5), които общо седем пъти са печелили турнира. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FChampionsLeague%2Fposts%2F1839765796069874&width=500" width="500" height="619" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>