Стяуа излъга Лудогорец с 1:0 в първи мач от плейофите на Шампионската лига и взе важна победа преди срещата-реванш от тази "балканска война" след седмица в България.

Победителят ще си гарантира място в групите на Шампионската лига и повече от 8 млн. евро, докато загубилият ще се задоволи с мачове в Лига Европа.

Единственото попадение в мача вкара Александру Кипчиу в 88-ата минута. Иначе срещата на стадион "Арена Национал" в Букурещ предложи мощен и динамичен футбол, с много битка и малко голови положения.

Двата отбора заложиха предимно на предпазливата игра, а на терена изобилстваха основно здравите единоборства.

Освен с попадението на Кипчиу, Стяуа се отчете с пропусната дузпа преди почивката, Лудогорец пък отговори с греда в първите минути на второто полувреме.

Всичко останало бе битка и тактическо надлъгване. Така "орлите" ще трябва да полетят високо след седмица в България, за да успеят да докоснат мечтата си.


Румънците започнаха мощно мача и в първоначалните минути сериозно натиснаха разградчани в собствената им половина. В 4-ата минута Стяуа дори можеше да вкара.

Тогава Кипчиу изстреля страховита тупалка от около 20 метра, но за щастие топката профуча в аут. Това положение стресна българите и те много правилно изнесоха играта и на свой ред имаха положение за гол, но удар на Мисиджан бе отразен от Арлаускис.

"Орлите" продължиха с атаките си и последва ново положение за тях. В 10-ата минута Юнес Хамза стреля с глава, след изпълнение на корнер, но отново Арлаускис бе на мястото си.

Мачът вървеше много динамично, като този път бе ред на румънците да вкарат. Шукала получи топката на дъгата на наказателното поле и стреля по диагонала, но в аут.

Постепенно играта се пренесе в средата на терена, където се водеше свирепа битка за всяка една топка. В 18-ата минута Станчиу изведе хитро Сънмартян отляво, той нахлу в наказателното поле на Лудогорец, но стреля непохватно в аут.

Отговорът на Лудогорец бе разцъкване между Марселиньо и Михаил Александров пред пеналта, но защитата на Стяуа се справи с тази възможност за българите.

Срещата в Букурещ представляваше наистина балканска война, като футболистите на двата отбора се хвърляха свирепо за всяка педя терен. Това естествено наруши качеството на игра, а чистите голови положения просто липсваха.

След половин час игра румънците заформиха опасна контра, но правилно Кайсара фаулира Попа и си изкара жълт картон, но спря голова възможност за домакините. Малко по-късно Мисиджан се освободи през центъра и стреля силно, но в аут.

Така се стигна до 33-ата минута, когато Сънмъртян нахлу в наказателното поле на Лудогорец и предизвика Йордан Минев да го спъне - изпросена дузпа за румънците.

Националът ни Владо Стоянов обаче демонстрира световна класа и майсторски хвана удара на Александру Кипчиу от бялата точка.

До края на полувремето румънците контролираха играта, натискаха, но момчетата на Георги Дерменджиев много правилно се защитаваха и не им дадоха никакъв шанс да застрашат Влади Стоянов.

В продължението на първата част Стоянов за пореден път демонстрира уникален рефлекс и отрази голов удар на Александру Кипчиу.

Второто полувреме започна фантастично за Лудогорец. В 48-ата минута Мисиджан проби по дясното крило и центрира в наказателното поле на Стяуа, където от воле Мишо Александров изпрати топката в дясната греда на румънците.

Последва и шанс за Ханза, който от точката на дузпата не успя да вкара. Страхотно начало на втората част за "орлите", но те не можаха да клъвнат румънците.

Стяуа от своя страна успя все пак да изнесе топката и можеше да вкара в 55-ата минута. Тогава Лучиан Сънмартян проби отляво, нахлу в пеналта на Лудогорец, но стреля неточно в аут.

След час игра действията отново се пренесоха в средата на терена, където се водеше истинска битка. Последваха скучни минути, за да дойде тупалката на Кешеру, спасена от Владо Стоянов.

В 72-ата минута пък Юнес Хамза се освободи от защитата на Стяуа и стреля по диагонала, но в аут. 

Осем минути по-късно Кипчиу залъга Моци и Ешпиньо, като нахлу в наказателното ни поле, но там бе спрян по брилянтен начин от Йордан Минев, който се хвърли в краката му и изчисти топката с чист шпагат.

Румънците се опитаха да натиснат, но българите много правилно затвориха празните пространства и не им дадоха никакъв шанс.

Така се стигна до 88-ата минута, когато защитата на Лудогорец сгреши фатално и изпусна Кипчиу, който отблизо прониза Владо Стоянов за 1:0.

До края румънците контролираха мача и си взеха победата. По този начин развръзката от тази плейофна двойка ще се реши след седмица в България.

Стяуа - Лудогорец 1:0

Голмайстор: Кипчиу (88)

Стяуа: Арлаускис, Чернел Ръпа, Лукаш Шукала, Ласмин Латовлевич, Фернандо Варела, Александру Кипчиу, Андрей Препелита, Николае Станчу (57 - Кешерю), Лусиан Сънмъртян (90 - Лучан Филип), Никандро Бреевелд, Адриан Попа (82 - Габриел Янку)

Лудогорец: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Козмин Моци, Георги Терзиев, Жуниор Кайсара, Михаил Александров, Светослав Дяков, Христо Златински (46 - Ешпиньо), Марселиньо (85 - Абел Анисе), Върджил Мисиджан, Юнес Хамза