Челси продължава с колебливото си представяне във Висшата лига, след като не успя да победи 17-тия в класирането Евертън у дома. Двубоят на "Стамфорд Бридж" завърши 1:1, като Дрогба откри от спорна дузпа, а малко преди края Бекфорд изравни.

"Сините" отново демонстрираха твърде малко идеи в атака, докато Дейвид Мойс бе довел в западен Лондон един изключително добре подреден отбор, който имаше не малко шансове и дори в края показа хъс и за победа.


Възпитаниците на Карло Анчелоти се нуждаеха спешно от трите точки, за да се върнат временно на първото място в шампионата. Сега обаче лидерът Манчестър Юнайтед ще бъде с мач по-малко и една точка повече. "Червените дяволи" трябваше днес да гостуват на Блекпул, но заради суровото време двубоят бе отложен.


За играч на мача може да бъде обявен Лейтън Бейнс, който бе неуловим по фланга, а при изравнителното попадение успя да навърже цели четирима футболисти на Челси.




Челси опита да наложи надмощие още от първата минута на мача, като стремежът на "сините" да се върнат към дните от началото на сезона и своеобразното смилане на съперника бе очевиден.

Дейвид Мойс обаче бе подготвен и бе подредил отбраната на своя тим перфектно. Темпото на "Стамфорд Бридж" бе много бързо и двата тима приемаха играта до своето наказателно поле, но опасности в началото липсваха.


Първата интересна ситуация дори не бе от футболно естество. В 26-та минута Малуда бе фаулиран в груб от Невил и изпусна нервите си, като посегна към лицето на бранителя и го удари с ръка. Още по-интересно бе и съдийското отсъждане - нарушение и нито един картон.


Само две минути по-късно двата тима привлякоха вниманието и с футбол. След центриране от корнер към далечната греда в наказателното поле на Евертън, Тери бе оставен непокрит и засече, но бранител блокира удара му първия път. Последва много технична добавка на бранителя, която прехвърли всички, дори и вратаря и кацна на гредата.


Още десет минути бяха нужни на "сините" да създадат втората голова ситуация - тогава след поредното центриране Калу бе оставен непокрит около точката на дузпата и с глава засече, но кълбото прелетя до сглобката на вратата и в аут.


Така се стигна до 41-та минтуа. Тогава Невил сгреши брутално в защита и подари топката на Анелка, който си я пое и излезе очи в очи с Хауърд и тук стана интересно. Французинът пусна кълбото покрай вратаря, след което обаче направи крачка и сам се блъсна в него. Ситуацията се разви много бързо и от пръв поглед изглеждаше, че има дузпа и реферът показа бялата точка. Повтореният обаче недвусмислено показаха, че всъщност нарушение нямаше, а Анелка просто се блъсна в Хауърд, след което се строполи.


В крайна сметка решението на съдията бе ясно - дузпа. Дрогба застана зад бялата точка и с много мощен изстрел точно под гредата откри резултата - 1:0.


След почивката на "Стамфорд Бридж" продължи да бъде интересно. Евертън заигра малко по-смело, създаваше много бързи и организирани атаки, но защитата на Челси се справяше. Много близо обаче бяха "карамелите" до гола в 61-та минута, когато след центриране на Бейнс Родуел с глава засече и насочи топката към левия страничен стълб.


Само минута след това Бейнс отново напредна добре по фланга и този път прати топката към далечната греда, където пък непокрит бе оставен Коулман, но последният реши сам да стреля и ударът му попадна право в Чех.


Вратарят на Челси си вършеше работата прекрасно, но в 73-та минута бе на косъм да излезе за дълго от игра. При едно извеждащо подаване в пеналтерията му, стражът излезе и пресече топката. Нахлуващият Кейхил обаче не успя да се спре и с шпагат влезе в главата на вратаря, който както е известно, преди четири години имаше много сериозна травма на черепа и това е слабото му звено.


Джон Тери побесня и хвана за гушата австралиеца, с което си спечели и жълт картон, малко странен на фона на спестения червен картон за Малуда през първото полувреме.


Слава богу, Чех бе наред и след бърза докторска намеса продължи мача. Челси пък продължи да търси втори гол и бе на косъм в 81-та минута, когато след един пробив на Ферейра и прострелен пас, Ашли Коул за малко не засече топката от няколко метра.


Напук обаче на очакванията, в 86-та минута борбените гости успяха да изненадат по най-неприятния начин своя съперник. Главен виновник бе Бейнс, който проби през не един, не двама, не трима, а цели четирима футболисти на Челси и центрира към далечната греда, където Кейхил с глава подаде към Бекфорд и той от един метър разстреля Чех за 1:1.


Челси бе попарен, а дори и седемминутното продължение на мача не помогна на домакините да се съвземат и да организират нещо достатъчно смислено, което да ги спаси от неудобния резултат.


Челси - Евертън 1:1

1:0 Дрогба (41)
1:1 Бекфорд (86)

Челси: Чех, Босингва (65, Ферейра), Иванович, Тери, Коул, Есиен, Микел (88, Стъридж), Малуда, Калу, Дрогба, Анелка (78, Рамирес)

Евертън: Хауърд, Невил, Ягиелка, Дистен, Бейнс, Коулман, Фелаини, Родуел, Пиенар (87, Билялетдинов), Кейхил, Саха (58, Бекфорд)