Евертън подписа най-слабия сезон за Челси в ерата Абрамович с още една загуба. Днес "карамелите" успяха да победят тима на Карло Анчелоти с 1:0, макар и близо едно полувреме да играха с човек по-малко.

Двата тима записаха едно скучно първо полувреме, а през второто Бекфорд вкара единственото попадение след невероятна солова акция. Нападателят мина като на парад през защитата на лондончани, за да се разпише за 1:0.


Евертън се оказа непреодолим съперник за "сините" през този сезон, а пред Анчелоти предстои седмицата на истината, в която руският собственик на Челси ще реши неговата съдба.




Честта бе трофеят, за който Евертън и Челси се изправиха днес на "Гудисън парк". И двата тима са с ясни позиции в крайното класиране на Висшата лига и победата днес бе въпрос на престиж.

Първата част премина под превъзходството на "домакините", като те можеха да открият резултата още в 8-та минута, когато Ягиелка се извиси над всички в защитата на Челси и с глава засече центриране, но топката кацна на напречната греда. Малко след него и Бекфорд имаше възможност, но стреля далеч от целта.


Постепенно Челси успя да затвори постъпите към вратата си, но не и да създаде нещо достатъчно опасно, за да реализира. В 24-та минута Анелка бе изведен добре, но Дистен в последния момент със самоотвержена на меса изби кълбото.


Следващото раздвижване дойде малко преди края на полувремето. В 38-та минута след грешка на Ягиелка Ашли Коул имаше шанс да затраши вратата на съперника, но стреля далеч от целта, а след него Бекфорд бе изведен прекрасно от Артета, но вместо да вкара гол, нападателят прати топката в тъч.


В последните секунди Анелка имаше две изгодни възможности. Вратарят успя да избие топката при първия удар, а при втория улови кълбото, след като французинът засече центриране на Иванович.


След почивката на "Гудисън парк" стана доста по-интересно. Само в рамките на шест минути Коулман успя да си спечели два жълти картона, съответно червен, и остави домакините с човек по-малко. Въпреки бурните протести на "карамелите", реферът Уолтън нямаше друг избор.


В 55-та минута феновете видяха нещо, което много рядко може да се види от Джон Тери. Капитанът на Челси реши изненадващо да стреля от дистанция и топката тресна гредата!


Само четири минути по-късно и Евертън бе близо до гола, след като Бекфорд бе изведен очи в очи с Чех и този път стреля доста добре, но вратарят показа защо е сред най-добрите в света и успя да спаси удара.


Малко след това Артета имаше шанс да изненада гостите, след като една топка не бе изчистена добре от "сините", но футболистът на Евертън не бе достатъчно точен.


В 68-та минута "карамелите" имаха претенции и за втори жълт картон на Алекс, след като бранителят на Челси се сблъска с Бекфорд. Реферът отсъди нарушение, но остави гостите с 11 души на терена.


Най-интересното обаче тепърва предстоеше. В 73-та минута Лампард изстреля една тупалка срещу вратата на Евертън, Хауърд изби и Бранислав Иванович успя да засече в мрежата след това, но докато се радваше, лайнсменът развя флага за засада и голът не бе зачетен.


Макар и с човек по-малко Евертън не се отказваше и усилията на домакините бяха възнаградени. Само две минути след отмененото попадение на Челси, Бекфорд се реваншира за всичките си пропуски. Нападателят пое топката и успя да се справи с трима футболисти на гостите, след което се озова срещу Чех, подмина го и мушна топката в мрежата за 1:0. Наистина невероятно попадение.


Мотивацията в Челси се оказа крайно недостатъчна за обрат, а коравият тим на Евертън, макар и с човек по-малко, успя да задържи аванса си и да зарадва своите фенове за последно през този сезон.

Евертън - Челси 1:0

1:0 Бекфорд (75)

Евертън: Хауърд, Хибърт, Ягиелка, Дистен, Бейнс, Коулман, Хейтинга, Артета (90, Кейхил), Родуел, Осман, Бекфорд (81, Аничебе)

Челси: Чех, Иванович, Алекс (70, Ферейра), Тери, Коул, Есиен (78, Макекрън), Микел (61, Калу), Лампард, Малуда, Торес, Анелка