Отпадането на Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити от Шампионската лига постави печален рекорд за Англия в турнира. Нито веднъж в историята на надпреварата два английски тима не са отпадали още в групите. На всичкото отгоре това са двата отбора, които са на първите 2 места във Висшата лига в момента и основни претенденти за титлата в Англия.

Представители на Премиършип в турнира останаха само лондонските Челси и Арсенал. Досега няма лондонски отбор, който да е печелил купата на европейските шампиони.

Серия А може да изгуби едно място в квотите за турнира, но и трите италиански представители в надпреварата продължават напред - Наполи, Интер и Милан. Тимовете от апенините са най-многобройни в елиминациите. По два тима класираха Англия, Испания, Франция, Германия и Русия.

За първи път в историята Русия ще има двама представители на осминафиналите на Шампионската лига. Това са Зенит и ЦСКА Москва. За тима от Санкт Петербург това е първо участие в елиминациите.

Доста от шампионите на водещите първенства се провалиха. Освен Манчестър Юнайтед, отпаднаха още шампионите на Германия и Франция. За разлика от Юнайтед Борусия Дортмунд и Лил финишираха на последните места в своите групи и отпадат от Европа. Борусия Дортмунд е едва втория немски първенец, който остава последен (след Щутгарт през 2007).

Реал Мадрид и Барселона спечелиха своите групи, но Испания не може да се зарадва много. За първи път испански тим загуби всичките си мачове в групите. Виляреал стана най-слабо представилия се тим от Испания в турнира с 6 загуби и само 2 отбелязани гола.

Все пак Реал Мадрид завърши с най-доброто представяне в груповата фаза в историята. Кралският клуб спечели и 6-те си мача и завърши с най-добрата в историята голова разлика - +17. С това Реал изпревари Спартак Москва, който държеше рекорда за най-добро представяне (6 победи, но по-слаба голова разлика). Никога обаче отбор само с победи в групата (общо 5 пъти) не е печелил турнира. Милан е единственият такъв стигнал до финала през 1993.

Два от отборите, които бяха в първа урна при жребия през август отпаднаха от надпреварата - Манчестър Юнайтед и Порто.

Отново ще има дебютант в турнира на осминафиналите. Миналият сезон това беше Тотнъм, сега - Наполи.

Своите групи спечелиха Байерн, Интер, Бенфика, Реал Мадрид, Челси, Арсенал, АПОЕЛ и Барселона. Тези, които финишираха втори са Наполи, ЦСКА Москва, Базел, Лион, Байер Леверкузен, Олимпик Марсилия, Зенит и Милан.

Жребият е на 16 декември. Той е дирижиран. Не може два тима, които са били в една група, да се срещнат на осминафиналите. Нито два тима от една държава. Задължително победител от група играе със завършил втора в друга група.

ВАРИАНТИТЕ ЗА ОСМИНАФИНАЛИТЕ

БАЙЕРН - ЦСКА М, Базел, Лион, Олимпик М, Зенит, Милан

ИНТЕР - Базел, Лион, Байер Л, Олимпик М, Зенит

БЕНФИКА - Наполи, ЦСКА М, Лион, Байер Л, Олимпик М, Зенит, Милан

РЕАЛ М - Наполи, ЦСКА М, Базел, Байер Л, Олимпик М, Зенит, Милан

ЧЕЛСИ - Наполи, ЦСКА М, Базел, Лион, Олимпик М, Зенит, Милан

АРСЕНАЛ - Наполи, ЦСКА М, Базел, Лион, Байер Л, Зенит, Милан

АПОЕЛ - Наполи, ЦСКА М, Базел, Лион, Байер Л, Олимпик М, Милан

БАРСЕЛОНА - Наполи, ЦСКА М, Базел, Лион, Байер Л, Олимпик М, Зенит

НАПОЛИ - Бенфика, Реал М, Челси, Арсенал, АПОЕЛ, Барселона

ЦСКА М - Байерн, Бефика, Реал М, Челси, Арсенал, АПОЕЛ, Барселона

БАЗЕЛ - Байерн, Интер, Реал М, Челси, Арсенал, АПОЕЛ, Барселона

ЛИОН - Байерн, Интер, Бенфика, Челси, Арсенал, АПОЕЛ, Барселона

БАЙЕР Л - Интер, Бенфика, Реал М, Арсенал, АПОЕЛ, Барселона

ОЛИМПИК М - Байерн, Интер, Бенфика, Реал М, Челси, АПОЕЛ, Барселона

ЗЕНИТ - Байерн, Интер, Бенфика, Реал М, Челси, Арсенал, Барселона

МИЛАН - Байерн, Бенфика, Реал М, Челси, Арсенал, АПОЕЛ

Жребият е на 16 декември в Нион. Първите мачове от оссминафиналите са от 14 до 22 февруари.