Челси успя да елиминира Бирмингам от турнира за ФА Къп, след като надви "Сините" с 2:0 на "Сейнт Андрюс" в двубоя-реванш между двата тима.

Срещата бе от 5-ия кръг на надпреварата, а "Сините" спечелиха срещу опонента си, който играе в Чемпиъншип. Така с общ резултат 3:1 от двата мача лондончани се класираха за 1/4-финалната фаза на надпреварата.

Попаденията за гостите бяха дело на Хуан Мата и Раул Мейрелеш в 54-ата и 60-ата минути. Мата от своя страна изпусна и дузпа в 70-ата минута.

Самият мач иначе бе официален дебют на Роберто Ди Матео като мениджър на лондонския клуб.

В следващия кръг от ФА Къп, който е 1/4-финален, Челси ще се изправи срещу Лестър.



Още в първата минута Челси можеше да вкара попадение и да открие резултата, след като Хуан Мата проби опасно в наказателното поле на домакините и опита удар, но в последния момент бе избутан от противников играч.

В 3-ата минута испанецът имаше нова възможност да реализира, но Колин Дойл успя да опази вратата си след неговия удар.

Като цяло през следващите минути на терена не се случи нищо кой знае колко интересно и резултатът продължи да си върви при нулево реми.

В 11-ата минута Бирмингам имаше страхотен шанс да стигне до попадение. Жигич намери Редмънд в наказателното поле, но Луис се намеси и изчисти топката от краката на последния. При невнимание от страна на бразилеца лесно можеше да се стигне до гол във вратата на гостите.

Гостите правеха опити да преодолеят защитата на Бирмингам, но опитите им им не сполучиха.

В 22-ата минута Петер Чех трябваше да демонстрира концентрация при един балонен удар, при който улови топката.

Минути по-късно се получи разбъркване в наказателното поле на Челси. Чешкият страж на "Сините" обаче отново трябваше да показва класа.

В 26-ата минута имаше нова ситуация пред вратата на Челси, като футболист на домакините стреля, но вратарят на гостите се справи и спаси.

Определено гостите не демонстрираха никак добра игра от началото на първото полувреме и си личеше голяма немощ в атакуващ план от тяхна страна.

В 32-ата минута Фернандо Торес имаше възможност да отправи удар, но предпочете да задържи топката, вместо да стреля, и в крайна сметка я загуби.

В 39-ата минута Джордан Мъч центрира много остро, след което Жигич игра с глава. Чех обаче с мъка извади топката с върха на пръстите си.

Челси пък като цяло се представи катастрофално слабо през първата част.

В крайна сметка на края на първото полувреме двата тима завършиха при равенство 0:0. В самия край на частта имаше възможност Мата да реализира, но ударът му бе уловен от Дойл. Фернандо Торес също изпусна страхотно положение от чиста голова позиция, но не намери вратата.

Второто полувреме започна силно за Челси и гостите направиха няколко много добри атаки.

В 50-ата минута Саломон Калу проби и намери Мата в наказателното поле. Испанецът обаче бе спрян от Пабло Ибанес, който не позволи на противника да отправи удар.

Все пак натискът на гостите даде резултат и в крайна сметка Хуан Мата успя да реализира и да изведе своите напред в резултата.

Испанецът се възползва от разбъркване в наказателното поле и с удар от няколко метра реализира. В ситуацията попадението дойде след хубаво центриране на Рамиреш, който на практика асистира за него.

В 60-ата минута Челси на практика реши изхода на двубоя в своя полза след прекрасен гол на Раул Мейрелеш.

Португалецът отправи страхотен удар от дистанция, като не остави шансове на стража на противника да реагира.

До края на мача домакините се опитаха да върнат поне едно почетно попадение, но силите им не стигнаха за такова.

В крайна сметка не се стигна до голове в последния половин час и резултатът се запази при 0:2 за Челси.

Челси имаше възможност да стигне и до трети гол в мача, но в 70-ата минута Хуан Мата изпусна дузпа.

БИРМИНГАМ - ЧЕЛСИ 0:2
0:1 Maта 54'
0:2 Мейрелеш 60

БИРМИНГАМ: Дойл, Ибанес, Н'Дау (72 - Кинг), Спектър, Дейвис, Гомис, Елиът, Мъч, Жигич, Руни (60 - Кинг), Редмънд

ЧЕЛСИ: Чех, Кейхил, Иванович, Луис, Бертран, Микел, Мейрелеш, Рамиреш (76 - Лампард), Торес, Калу (59 - Стъридж), Мата (89 - Есиен)