Астън Вила загуби с 2:4 от Челси в мач от 31-ия кръг на английската Висша лига, който се игра на стадион "Вила Парк" в Бирмингам.

Лондончани откриха резултата още в началото на срещата, когато груба грешка в защитата на бирмингамци даде възможност на Даниел Стъридж да отбележи на празна врата.

Веднага след почивката нова безумна реакция на защитниците на домакините доведе до втори гол във вратата на Астън Вила, след като Бранислав Иванович имаше време да си спре топката и да шутира без проблеми.

Четвърт час преди края на мача Колинс намали резултата, след точен удар с глава. Веднага след това Лихай изравни и "взриви" трибуните, но после Иванович вкара своя втори гол в мача и върна преднината на вицешампионите. В добавеното време на мача Фернандо Торес сложи край на половингодишната си голова суша във Висшата лига, завършвайки бърза контра-атака на своя тим.



Още на загрявката преди двубоя всички футболисти на двата отбора излязоха с фланелки с името на Стилиян Петров и №19 на гърба, на които отпред бе изписано "Мислите ни са с теб". Българският полузащитник бе на трибуните, заедно със съпругата си и двете им деца.

В шестата минута на срещата Фернандо Торес бе изведен сам срещу Шей Гивън, където Бейкър и Колинс закъсняха да се намесят на време, но пък испанецът стреля право в тялото на вратаря на бирмингамци.

В 9-тата минута Торес свали добре към Хуан Мата отляво, който веднага му върна кълбото на границата на малкия пеналт. Там нападателят стреля моментално, но право в тялото на бранител на Астън Вила. Топката се отби и отиде в краката на Даниел Стъридж вядсно и той бе безпощаден, откривайки резултата на празна врата с левачката.

Вече бе изминал четвърт час игра, когато шут от 25 метра на Джон Оби-Микел рикошира, но Шей Гивън предугади посоката на топката и я улови без проблеми.

В 19-тата минута на срещата всички 34 740 зрители по трибуните се изправиха на крака и в продължение на 60 секунди аплодираха бурно българския капитан на Астън Вила Стилиян Петров, който трудно скриваше емоциите си. Стенли също стана на крака и благодари за подкрепата на запалянковците, сред които бяха и привърженици на Челси.

В средата на първото полувреме невероятна триходова атака на "сините" изведе Хуан Мата на стрелкова позиция отляво и испанският техничаря прехвърли вратаря на съперника с левия крак. Топката обаче се отби в лявата греда на Гивън, след което попадна на крака на Торес. Стерелецът шутира с всичка сила, но двама защитници на бирмингамци се хвърлиха на пътя на топката и опасността премина.

Десетина минути преди почивката Натан Бейкър не намери вратата на столичани, а в ответната атака Даниел Стъридж опита изненадващ изстрел с левия крак извън наказателното поле на Астън Вила, но в шута на нападателя нямаше нужната скорост и Шей Гивън не бе затруднен.

В 43-тата минута Габриел Агбонлахор получи кълбото в близост до точката на дузпата в наказателното поле на съперника и веднага шутира към левия ъгъл на вратата на Петер Чех, който изби с крак в корнер.

В края на първата част два последователни неточни удара на Джеймс Колинс и Агбонлахор загатнаха за готовността на домакините да търсят пълен обрат след почивката. секунди преди паузата Гари Кейхил влезе на мястото на Давид Луис, който получи контузия в глезена и не е ясно дали ще е готов за двубоя срещу Бенфика идната седмица.

Веднага след подновяването на играта Челси вкара втори гол. В 51-та минута Мата изпълни ъглов удар, защитата на Астън Вила не реагира добре и Бранислав Иванович бе оставен непокрит в малкия пеналт, вкарвайки необезпокоявано с левия крак. След час игра добър удар на Хуан Мата излезе в аут.

В следващите няколко минути и двата отбора не можеха да излязат на стрелкова позиция, като гостите умело бранеха своята комфортна преднина от две попадения. Двайсетина минути преди края на редовното време Фернандо Торес нанесе неточен удар с глава.

В 77-та минута на двубоя бирмингамци получиха право да изпълнят корнер и от границата на малкия пеналт Джеймс Колинс се извиси над всички, нанесе много плътен удар с глава и намали резултата - 1:2!

Само три минути след това Астън Вила изравни резултата! Марк Олбрайтън се включи отляво, центрира с левия крак и на далечната греда Ерик Лихай наказа столичани!

Лудият мач обаче продължаваше! Челси получи право да изпълни корнер в 83-тата минута и Фернандо Торес свали с глава, където Иванович отново бе оставен непокрит и след нов удар с глава върна аванса на "сините".

В 92-та минута на двубоя Фернандо Торес получи подаване от Даниел Стъридж при бърза атака на своя тим и шутира отдясно по диагонала с десния крак, като топката влезе във вратата на Астън Вила! Това бе първи шампионатен гол на испанеца от повече от 6 месеца.

Статистиката след края на срещата показа, че Астън Вила бе отправил 5 точни удара от 11 опита, срещу 8 точни изстрела от 10 възможности за гостите. Момчетата на Роберто Ди Матео владееха топката в 53% от игровото време.

След победата Челси събра 53 точки и се доближи до четвъртия Тотнъм, който има два пункта повече. Астън Вила от своя страна е 15-ти с 33 точки, само на 5 пункта над зоната на изпадащите в английската Висша лига.

Астън Вила - Челси  2:4

0:1 
Даниел Стъридж - 9'

0:2  Бранислав Иванович - 51'

1:2  Джеймс Колинс - 77'

2:2  Ерик Лихай - 80'

2:3  Бранислав Иванович - 83'

2:4  Фернандо Торес - 92'

Астън Вила:  Гивън, Бейкър, Колинс, Уорнък, Лихай, Хърд (Олбрайтън - 70'), Гарднър, Айрлънд, Агбонлахор, Банан, Вайман (Хески - 82')

Челси:  Чех, Луис (Кейхил - 45'), Тери, Коул, Иванович, Оби-Микел, Лампард, Мата (Малуда - 74'), Стъридж, Калу (Рамиреш - 59'), Торес