Челси победи Бенфика с 2:1 в 1/4-финален мач-реванш на Шампионската лига, който се игра на стадион "Стамфорд бридж" в Лондон. Така след двата мача с общ резултат 3:1 напред продължават "сините".

Домакините откриха резултата в средата на първото полувреме, когато Франк Лампард реализира отсъдената дузпа за нарушение срещу Ашли Коул, който бе изблъскан от Хави Гарсия с ефектен бодичек.

Желанието на Бенфика да стигне до обрат бе охладено малко преди почивката, когато Макси Перейра получи червен картон заради второ безразсъдно влизане в краката на съперник. "Орлите" обаче показаха характер и не се дадоха без бой.

Пет минути преди края на мача Хави Гарсия изравни резултата, след като нанесе точен удар с глава, при който Петер Чех не реагира. В добавеното време на срещата Мейрелеш вкара гола на успокоението за лондонския отбор.



Португалският тим започна срещата без централни защитници, като в "сърцето на отбраната" на тима действаха опорен халф и краен защитник. Проблемите в дефанзивната линия на гостуващия състав и авансът на лондончани от първия двубой даваха огромно предимство за момчетата на Роберто Ди Матео още преди първия съдийски сигнал тази вечер.

За всеобща изненада обаче Бенфика бе по-агресивен и активен в първите минути на сблъсъка, но защитният вал на "сините" успя да удържи натиска на "орлите", които отправиха два опасни шута чрез Николас Гайтан и Пабло Аймар, блокирани от Франк Лампард и Джон Тери на границата на наказателното поле. Опитните футболисти на англичаните самопожертвователно подложиха телата си на пътя на топката в рамките на 60 секунди и предотвратиха сериозни опасности за Петер Чех.

Малко след това Челси погледна в предни позиции и силен шут на Давид Луис отдясно намери тялото на Хуан Капдевия, като в тази ситуация за първи път се видя сериозна пробойна в защитата на гостите, която остави футболиста на съперника да си спре топката и да стреля.

Челси се окопити и при една от поредните си атаки Хуан Мата мушна кълбото във вратата на гостите, след като бе изведен чудесно сам срещу Артур, но попадението на испанеца правилно бе отменено заради засада. Секунди след това Аймар отговори с много неточен далечен удар.

В 20-тата минута Ашли Коул бе съборен от Хави Гарсия с бодичек при борба за топката и главният арбитър на двубоя Дамир Шкомина отсъди 11-метров наказателен удар. Франк Лампард застана зад топката и реализира дузпата, макар Артур да "хвана" ъгъла.

В средата на първата част Оскар Кардосо заложи на топовен изстрел от поне 25 метра, но таранът на лисабонския тим не бе настроил мерника си. После грешка в защитата на Бенфика даде възможност на Фернандо Торес да пробие по десния фланг, но испанецът си затвори ъгъла и реши да подава, печелейки корнер.

Малко преди да изтече половин час игра Бенфика пропусна страхотна възможност. Португалците спечелиха фаул и разтеглиха играта надясно, където футболист на гостите свали с глава към наказателното поле на лондончани. Там топката отново бе свалена с глава за левия крак на Кардосо, който шутира точно, но близо до гредата бе застанал Джон Тери, избивайки топката пред голлинията.

Пет минути преди края на първото полувреме Макси Перейра направи глупав фаул в центъра на терена, получи втори жълт картон и справедливо бе изгонен. Малко след това Мата отправи успоредно прострелно центриране отляво, но Саломон Калу закъсня и не успя да засече топката във вратата на опонента.

Въпреки, че Бенфика изоставаше в резултата след 45 игра, статистиката показа, че португалците са имали предимство през първата част, отправяйки цели 3 удара, срещу само един на своя съперник, който владееше топката в 48% от игровото време.

След подновяването на играта Челси си спечели корнер и Джон Тери нанесе неточен удар с глава. Последваха добри атаки за гостите и Оскар Кардосо стреля технично с левия крак извън наказателното поле на Челси, а Петер Чех изби с акробатична намеса в корнер, за да се стигне до неточен шут на Аймар.

В 50-тата минута Калу отправи прострелно центриране отляво и на метър от голлинията Рамиреш не успя да вкара топката във вратата на съперника, пропускайки най-изгодното положение в срещата до този момент. Малко след това Торес финтира Емерсон, но изстрелът на испанеца профуча покрай гредата, след контакт с крака на съперниковия футболист.

Хуан Мата пробва късмета си след силен шут с левия крак, но Артур спаси от близко разстояние, после опитът за ефектна добавка на Торес не се получи, а постепенно домакините взеха превес над уморените си съперници.

В средата на второто полувреме двата тима си размениха по един сериозен пропуск. Първо Яник Джало стреля с левия крак към вратата на Челси, но топката бе избита в корнер. След това Калу остана сам срещу Артур отляво, но вратарят спаси удара на нападателя.

Пропуските пред двете врати продължаваха. Двайсетина минути преди края на мача Мата бе изведен отляво и шутира по земя, но диагоналният му удар мина на три метра встрани от целта.

После резервата Яник засече хубаво топката с глава, но прати кълбото в аут. После Саломон Калу се завъртя добре и стреля от десетина метра в пеналта на гостите, но без резултат. След това Нелсон Оливейра на два пъти не успя да превземе вратата на домакините.

В 80-тата минута Пабло Аймар изпълни точно и технично прекия свободен удар, но топката стана лесна плячка за Петер Чех. След това Джало нанесе страхотен удар с глава и Петер Чех изби с върха на пръстите си в корнер. От изпълнението му обаче Бенфика сензационно изравни резултата, след като Хави Гарсия препарира чешкия вратар след удар с глава в 85-тата минута.

Бенфика сътвори мълниеносна контраатака и Оливейра заложи на удар с външен фалц от 15 метра, пращайки топката на метър от вратата на домакините, като играчът на Бенфика можеше да подаде на свободния Джало вляво, но не го направи.

Бенфика натисна своя опонент в последните минути, но в 92-та минута Раул Мейрелеш прати своите на полуфинал, след като завърши бърза контраатака на Челси срещу оголената защита на португалския тим. Бенфика опита шут чрез Аймар в последните секунди, но той бе отразен.

Статистиката в края на мача показа цели 16 удара на гостите, половината от които бяха в очертанията на вратата на Чех. Челси имаше едва 4 точни изстрела от 10 опита да бъде превзета вратата на Артур. Притежанието на топката бе по равно за двата тима.

За място на финала на стадион "Алианц Арена" Челси ще мери сили в два полуфинални сблъсъка с настоящия европейски клубен шампион Барселона.


Челси - Бенфика  2:1

1:0  Франк Лампард - 21', дузпа

1:1 
Хави Гарсия - 85'

2:1  Раул Мейрелеш - 92'

Втори жълт (червен) картон:  Макси Перейра (Бенфика) - 40'



Челси:
  Чех, Тери (Кейхил - 59'), Луис, Иванович, Коул, Оби-Микел, Лампард, Мата (Мейрелеш - 79'), Калу, Рамиреш, Торес (Дрогба - 88')

Бенфика:
  Артур, Емерсон, Гарсия, Перейра, Капдевия, Матич, Витсел, Сезар (Родриго - 72'), Гайтан (Яник Джало - 61'), Аймар, Кардосо (Оливейра - 57')