С гол на Фернандо Торес десет минути преди края Челси стигна до драматичен обрат и победи Рединг с 4:2 в мач от втория кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стамфорд Бридж".

Попадението на испанеца обаче бе от засада, която остана незабелязана от страничния рефер.

В началото на мача съдиите отсъдиха и дузпа за Челси, макар при нея да нямаше съмнения за нарушението срещу Азар. Франк Лампард откри резултата от нея, но гостите не се смутиха и обърнаха резултата само за 5 минути.

Първи Павел Погребняк вкара зрелищен гол с глава, а след това Петър Чех пусна лек гол след пряк свободен удар.

През второто полувреме Челси натисна сериозно, но имаше проблем със създаването на голови положения. Тогава обаче и стражът на гостите Адам Федеричи направи фатална грешка и пусна лек гол на Гари Кейхил.

В последните секунди Челси организира контраатака, при която Азар изработи четвъртото попадение на Бранислав Иванович

Благодарение на победата Челси излезе временно начело в класирането с 6 точки, преди през уикенда да се изиграят и останалите мачове от кръга.




В предишния мач срещу Уигън Еден Азар направи зашеметяващ старт на мача и за малко да го стори и сега, като във втората минута имаше удобна възможност да стреля към вратата, но ударът му по земя не уцели целта.

Пет минути по-късно Челси имаше още по-добра възможност за гол. Рамиреш започна контраатака, достигна наказателното поле и там добре финтира защитник. До него абсолютно непокрит пред вратата бе Фернандо Торес, но бразилецът се полакоми да стреля сам и това позволи на вратаря на Рединг Адам Федеричи да направи добро спасяване.

В ответната атака Павел Погребняк отправи топовен удар от петнайсетина метра, но от малък ъгъл не уцели вратата.

В 12-та минута Фернандо Торес изригна с невероятен индивидуален пробив, който напомни за най-добрите му години в Ливърпул. Той мушна топката между краката на защитник и така влезе в наказателното поле, след това финтира втори бранител пред вратата, но накрая се полакоми и вместо да поднесе на Франк Лампард опита финт и срещу последния защитник пред него и загуби топката.

На терена обаче имаше друг футболист, който можеше да направи разлика с индивидуалните си прояви. Това бе Еден Азар, който също както в предишния мач изработи дузпа за отбора си. В 16-та минута той тръгна на пробив от лявото крило, в наказателното поле направи два последователни финта и залъган от тях, Крис Гънтър го спъна. Съдията имаше перфектна видимост и не се поколеба да посочи бялата точка. Франк Лампард материализира дузпата с мощен удар до гредата.

В 21-та минута Азар имаше възможност за атрактивно отиграване. Това стана след като Петер Чех даде начало на контраатака с дълго подаване към Мата по крилото, испанецът центрира към непокрития Азар на далечната греда, но последния не можа да намери добре топката от въздуха.

Изглеждаше, че Челси е с класа над съперника си и няма да има проблем да го разнищи. Вместо това обаче Рединг се върна в мача с изключително опростена, но перфектно изпълнена атака. По типично британски стил гостите започнаха атака по крилото, Маклиъри центрира в наказателното поле и Павел Погребняк изпревари Кейхил и с изключително прецизен удар с глава направи Петер Чех безпомощен.

Този гол отвори много мача. За Челси Еден Азар нахлу в наказателното поле, но в последния момент не можа да чукне встрани към съотборник. За Рединг пък Макейнъф направи страхотен пробив през цялата защита и накрая когато щеше да излезе сам срещу вратаря, бе фаулиран от Джон Тери. Съдията явно прецени, че капитанът на Челси не е последен в защитата и не го санкционира.

Въпреки това обаче това нарушение се оказа решително, защото след изпълнението на прекия свободен удар Петър Чех действа много нескопосано и въпреки че ударът бе насочен право към него, той пропусна топката в мрежата. Като голмайстор бе записан Дани Гътри.

В 35-та минута Джон Тери засече с глава центриране от фаул, но прати топката високо над вратата. След него Азар отправи неточен удар отдалеч.

Рединг обаче бе отборът с по-остра игра към края на полувремето. В 43-та минута след центриране от фаул топката не бе изчистена от синята защита и Пиърс имаше прекрасна възможност да забоде с глава отблизо, но се размина с топката.

В допълнителното време обаче и Челси стигна до отлична възможност. Азар центрира изключително точно между двама защитници и между тях Торес отклони с глава покрай вратаря, но топката мина близо покрай страничната греда.

В самото начало на второто полувреме Бранислав Иванович получи топката от Торес и отправи силен, но неточен удар от 15 метра. След това обаче въпреки натиска на Челси домакините не стигаха до голово положение. Роберто ди Матео се принуди да пусне в игра бразилеца Оскар на мястото на сънародника му Рамиреш.  И младокът бързо отправи точен удар по земя до гредата, но недостатъчно силно и Федеричи спаси.

В 66-та минута ниско центриране на Иванович предизвика суматоха в наказателното поле на Рединг и Азар отправи плътен удар отблизо, но уцели защитник пред голлинията.

С напредване на времето започна да се прокрадва притеснение в домакините, като Ди Матео направи втора офанзивна смяна и в игра влезе Даниел Стъридж на мястото на Микел.

Изненадващо обаче в 69-та минута Челси изравни, след като и вратарят на Рединг Федеричи действа много неуверено. Гари Кейхил отправи силен удар от 35 метра и макар топката да бе фалцирана, тя бе насочена почти в центъра на вратата. Федеричи обаче не успя да избие и допусна гол.

Последваха три диагонални фалцови удара - два на Мата и един на Стъридж, но всичките минаха покрай гредата.

Рединг се бе прибрал в половината си, но в 75-та минута имаше възможност за изключително опасна контраатака, когато Макейнъф получи извеждащ пас от Дани Гътри, но не си поведе добре топката.

Десет минути преди края Мата получи подаване в наказателното поле и веднага отправи опасен диагонален удар, но топката мина застрашително близо до втората греда.

Натискът на Челси продължи и в 81-та минута домакините вкараха и трети гол. Торес и Мата разиграха добре пред наказателното поле и Ашли Коул бе изведен на чиста стрелкова позиция в наказателното поле. Левият бек обаче изненадващо поднесе пред голлинията и Фернандо Торес засече на празна мрежа. На повторението обаче се видя, че нападателят определено е бил в положение на засада, което остана незабелязано от съдията.

До края Рединг опита да изнесе играта в половината на съперника, но така и не стигна до голово положение и трябваше да преглътне разочароваща загуба.

В последната минута от 5-минутното продължение Рединг стигна до корнер и дори вратарят Адам Федеричи дойде в наказателното поле на съперника. Гостите обаче не отправиха удар и се стигна до контраатака на Челси. Азар напредна към изоставената от Федеричи врата и макар на голлинията да имаше само един защитник, белгиецът реши да не стреля, а поднесе на Иванович, който вкара на празна мрежа.


Челси - Рединг 4:2

1:0 Лампард дуз 17
1:1 Погребняк 25
1:2 Гътри 29
2:2 Кейхил 69
3:2 Торес 81
4:2 Иванович 95

Челси: Чех, Коул, Кейхил, Тери, Иванович, Микел (68 Стъридж), Рамиреш (57 Оскар), Лампард, Мата (84 Мейрелеш), Азар, Торес

Рединг: Федеричи, Гънтер, Пиърс, Горкс, Харт, Караджан (71 Льо Фондър), Легърууд, Макейнъф, Гътри, Погребняк (77 Хънт), Маклиъри (86 Робсън-Кану)