Атлетико Мадрид взе за втори път в историята си Суперкупата на Европа, след като разгроми Челси с 4:1 в Монако. Носителят на Лига Европа триумфира напълно заслужено благодарение на хеттрик на звездата си Радамел Фалкао, който се разписа три пъти още преди почивката. Един гол добави централният защитник Миранда. Европейският първенец Челси тотално бе надигран и логично загуби.

За Атлетико Мадрид това е шести международен трофей и четвърти в последните 2 години. Дюшекчиите са спечелили два пъти Лига Европа (2010, 2012), два пъти Суперкупата на Европа (2010, 2012), веднъж КНК (1962), както и Интертото (2007).

Фалкао удари греда, а след това откри резултата в 7-ата минута. В 19-ата покачи на 2:0 с фамозно изпълнение, което напомни един от головете му срещу Атлетик Билбао на финала за Лига Европа през май. После отново Фалкао удари греда, преди да направи 3:0 в последната минута на първата част. След паузата Миранда вкара за 4:0 след статична ситуация. Гари Кейхил отбеляза почетния гол за Челси.


Челси беше без капитана си Джон Тери, който е наказан. Единственият друг играч на европейския първенец, който не можеше да излезе на терена е Марко Марин. Новото попълнение в тима все още лекува травма.

Мениджърът на лондончани Роберто ди Матео направи само една промяна в състава си в сравнение с мача с Нюкасъл миналата събота. Франк Лампард се завърна на терена на мястото на Раул Мейрелеш. Бившият играч на Атлетико Мадрид Фернандо Торес водеше атаката на Челси.

За Атлетико Мадрид не можеше да играе Кадер, който е дългосрочно контузен. Треньорът Диего Симеоне изненадващо пусна титуляр Адриан Лопес, който действаше отдясно. На върха на атаката бе топреализатора в Лига Европа от миналия сезон Фалкао. Атлетико спечели Суперкупата на Европа през 2010 г., но от онзи състав тогава сега единствено Годин бе отново на терена.

Челси и Атлетико са се срещали два пъти в Европа. Бяха в една група в Шампионската лига през сезон 2009/10, когато Челси победи 4:0 у дома и направи 1:1 в Мадрид. Все пак сините от Лондон не бяха губили от испански съперник в последните 13 сблъсъка.

Атлетико започна много силно и още в 4-та минута можеше да поведе. Арда Туран проби отлично отляво и се измъкна зад защитата. От аутлинията  турчина центрира добре и Фалкао засече с крак топката на границата на вратарското поле, но я прати в напречната греда, а след това отбраната на Челси изчисти.

В 7-ата минута обаче нямаше кой да спре Фалкао. Отново подаване зад отбраната на Челси намери Фалкао, който спокойно отвладя и прецизно копна топката покрай Чех, топката се отклони от страничната греда и въпреки отчаяния шпагат на Давид Луис, спря в мрежата на Челси. Това бе 10-и гол на колумбиеца в десетте мача на Атлетико в Европа през 2012 г. По впечатляващото е, че това е 34-ия гол в 39 мача в евротурнирите за Фалкао.

Атлетико продължи да доминира, а Челси не успяваше да се съвземе от шока. Адриан тормозеше отляво отбраната на лондончани. В дефанзивен план Челси имаше трудности. Стигна се до няколко опасни центрирания в наказателното поле.

Фалкао обаче продължаваше да прави каквото си иска. В 19-ата минута Челси загуби топката в центъра и с няколко хода Атлетико стигна до наказателното поле. Там топката попадна у Фалкао, който с удар от границата на пеналта с фалцово изпълнение прехвърли Чех и прати топката в далечния ъгъл - 2:0. Това бе пети гол за Фалкао за седмицата.

Мачът можеше да приключи окончателно в 28-ата минута, когато нова контраатака на Атлетико хвана защитата на Челси неподготвена. Адриан намери Габи, който остана сам срещу вратаря и стреля, но Петер Чех изби с една ръка.

Челси така и не успяваше да създаде голово положение. Атлетико пък действаше смъртоносно на контраатака. Бързината и креативността на испанците бе впечатляваща. В 35-ата минута те отново удариха греда. В една атака Атлетико имаше два шанса. Първо Адриан стреля, но след няколко рикошета топката стигна до Фалкао, който я засече с глава, но в страничната греда.

Третият гол висеше на косъм. И накрая падна в 45-ата минута. Нова изумителна контра на Атлетико матира Челси отново. Арда Туран напредна през центъра задържа топката достатъчно дълго, за да изчака включването на Фалкао, който спокойно си поведе топката и я промуши между краката на Чех за 3:0.

Хеттрик на Тигъра Фалкао, който от петте си удара през първата част вкара три гола (и трите с левия крак) и удари две греди.Той е вторият футболист вкарал хеттрик за Суперкупата на Европа след Тери Макдърмът през 1977 г. Фалкао е едва деветият футболист с хеттрик в европейски финал. Само един от тях - великия Ференц Пушкаш е вкарал три за едно полувреме.

Фалкао вече има 6 гола в рамките само на 4 дни, след като наниза хеттрик и на Атлетик Билбао. Той записа 6 попадения в рамките на 126 минути игра тази седмица или по гол на всеки 21 минути.

На почивката Роберто ди Матео смени Рамирес с новото попълнение Окар. Челси започна малко по-активно второто полувреме и Фернандо Торес опита да изненада вратаря Куртоа с удар от дистанция, който обаче мина в аут.

Това обаче беше всичко, което Челси направи. В 60-ата минута Атлетико Мадрид вкара четвърти гол. Центриране от фаул бе проспано от отбраната на Челси. Топката бе свалена с глава към централния защитник Миранда, който изпревари вратаря Чех и елегантно копна топката към вратата. Гари Кейхил се хвърли с шпагат, но въпреки че игра с топката, тя влезе във вратата. Дюшекчиите станаха първия тим, вкарал четири гола във финал за Суперкупата на Европа откакто тя се провежда в един мач.

Оскар опита удар от разстояние, но много неточно. Челси дори не можеше да влезе в наказателното поле на съперника. Отговорът на Атлетико бе отново опасност пред Чех. Центриране от фаул на Коке прескочи всички и щеше да влезе в далечния ъгъл, но вратаря на Челси успя в последния момент да избие в корнер.

В 75-ата минута Челси възвърна част от загубената гордост. След центриране от корнер на Лампард се получи разбъркване, защитата нна Атлетико не успя да изчисти и Гари Кейхил с мощен удар от няколко метра заби топката в мрежата.

Това обаче беше всичко, което Челси успя да направи. Атлетико можеше да вкара и още голове. Родригес изведе отляво Фелипе Луис, който стреля по диагонала, но Чех спаси. В последната минута страхотна контра отляво позволи на резервата Родригес да центрира успоредно на вратата. Топката мина покрай Чех, но с последни усилия Давид Луис се хвърли и изпревари съперник, като засече топката в гредата.

В крайна сметка Челси се размина само с 1:4. Атлетико пък стана най-титолуваният тим в Европа в последните 2 години. За последните 28 месеца отбора спечели общо 4 международни трофея.


ЧЕЛСИ - АТЛЕТИКО М 1:4

0:1 Фалкао 7
0:2 Фалкао 19
0:3 Фалкао 45
0:4 Миранда 60
1:4 Кейхил 75

ЧЕЛСИ: Чех, Иванович, Кейхил, Давид Луис, Коул, Рамирес (46 Оскар), Микел, Лампард, Мата (82 Стъридж), Азар, Торес

АТЛЕТИКО М: Куртоа, Хуанфран, Миранда, Годин, Ф. Луис, Суарес, Габи, Туран, Адриан (56 Родригес), Коке (81 Р. Гарсия), Фалкао (88 Емре)