Евертън загуби злощастно с 1:2 от Челси в мач от 20-тия кръг на английската Висша лига, който се игра на стадион „Гудисън Парк”.

Домакините напълно надиграха своя противник през първото полувреме, когато на два пъти страничната греда се оказваше верен помощник на Петер Чех.

Евертън откри резултата в самото начало на срещата чрез Стивън Пиенаар, но пропусна възможността да удвои аванса и малко преди почивката Франк Лампард изравни след точен удар с глава.

След почивката гредата спаси столичани за трети път в срещата, този път при удар с глава на Йелавич. Малко след това Лампард заби втори гол за Челси.

След победата Челси събра 38 точки и излезе на трето място в таблицата, като тимът има и мач по-малко. Евертън остана шести с 33 пункта в актива си.



Срещата стартира шеметно за момчетата на Дейвид Мойс. Джагиелка получи топката по дясното крило, напредна и центрира. Аничебе засече кълбото с глава, но страничната греда спаси безпомощния Петер Чех. Стражът обаче нямаше какво да стори при добавката на Стивън Пиенаар, който се опита да скъса мрежата с мощен изстрел от десетина метра с десния крак.

Оказали се догонващи в резултата, гостите не можеха да се противопоставят на ентусиазираните футболисти със сини фланелки. В деветата минута Евертън стигна до пряк свободен удар на двайсетина метра пред врататата на противника. Никица Йелавич застана зад кълбото и шутира прекрасно над стената, но отново страничният стълб спаси Чех!

Малко след това Пиенаар се опита да сложи топката на крака на Никица Йелавич в наказателното поле, но Гари Кейхил успя да протегне крак и да избие в ъглов удар в последния момент.

След това „карамелите” разтеглиха играта и по левия фланг. Лейтън Бейнс догони кълбото в близост до страничната линия и центрира с левия крак, но Петер Чех предугади посоката на подаването и улови без проблеми.

Постепенно лондончани се окопитиха и изнесоха играта в по-предни позиции. Фернандо Торес не успя да играе с глава след центриране отляво, но после Рамиреш реши да заложи на силен изстрел от дистанция с левия крак. За негово съжаление кълбото прелетя няколко метра встрани и над вратата на домакините.

В средата на първото полувреме пред Евертън се откри още една много добра възможност за отбелязване на попадение. Стивън Пиенар намери Озмън в наказателното поле и последният шутира моментално от движение с десния крак, но Петер Чех изби атрактивно в корнер.

Веднага след това Челси контраатакува. Рамиреш слаломира между защитниците на противника и навлезе в наказателното поле, когато отправи слаб удар с левия крак, срещнал тялото на Хейтинга. Дотичалият Хуан Мата нанесе изстрел от трудно положение, но Тим Хауърд парира.

Последва нова добра атака на Евертън. Никица Йелавич овладя спорна топка и много хитро чукна вляво към Виктор Аничебе, който опита нещо средно между подаване и шут с левия крак. В крайна сметка топката мина на три метра над целта.

След половин час игра Хуан Мата игра на двойно подаване с Фернандо Торес в наказателното поле. Нападателят изведе крилото отдясно, след което Мата подаде с пета към Аспиликуета. Той заложи на силно прострелно подаване, което учудващо не намери нито един футболист в близост до голлинията.

Евертън имаше нова възможност да удвои аванса си. Този път Никица Йелавич получи отляво, напредна и стреля по диагонала с левия крак, но топката профуча на половин метър от дясната греда.

В 42-та минута Фернандо Торес овладя отдясно, пусна към Рамиреш и бразилецът центрира с левия крак в наказателното поле. Останал непокрит на 7-8 метра от голлинията, Франк Лампард отправи прецизен удар с глава и изравни резултата.

След почивката гостите излязоха без своя титулярен вратар Петер Чех, който получи контузия в глезена. Чешкият национал бе заменен от резервата Рос Търнбул.

Челси сътвори мълниеносна контраатака десетина минути след подновяването на играта. Кълбото мина през Торес и Хуан Мата, стигна до Еден Азар. Белгиецът върна с пета към Торес, но нападателят стреля право в ръцете на Хауърд, а секунда след това бе маркирана засада.

В средата на второто полувреме Тим Хауърд спаси с една ръка свирепата тупалка с десния крак на Фернандо Торес, като Хлапето шутира извън наказателното поле през шпагат на съперников футболист.

Малко след това Търнбул спаси удара на Лиън Озмън на отсрещната врата. Дойде времето и отново гредата да спаси гостите – за трети път в мача. След удар с глава на Йелавич топката се отби от напречната греда.

В 72-та минута Челси показа далеч по-голяма ефективност от своя противник. Хуан Мата стреля с левия крак в наказателното поле, но Хауърд изби. Кълбото попадна на крака на Франк Лампард, който нямаше как да сбърка, останал в малкия пеналт срещу падналия на земята вратар.

Пет минути преди края на редовното време влезлият като резерва Рос Баркли опита късмета си от 23 метра, но неговият шут мина над вратата на гостуващия тим.

В добавеното време на срещата трима футболисти от Челси атакуваха срещу само двама защитници на Евертън. Фернандо Торес получи отдясно и можеше да вкара трети гол за своите, но се забави и Дистен изби в корнер.

В 93-тата минута Лейтън Бейнс центрира отляво, но Никица Йелавич не успя да си спря топката в близост до точката на дузпата и Търнбул улови необезпокоявано.


Евертън – Челси  1:2

1:0  Стивън Пиенаар – 2’

1:1  Франк Лампард – 42’

1:2  Франк Лампард – 72’


Евертън:
  Хауърд, Хейтинга, Дистен, Бейнс, Джагиелка, Хицълшпергер (Баркли – 78’), Озмън, Нейсмит (Велиос – 77’), Пиенаар (Овиедо – 81’), Аничебе, Йелавич

Челси:  Чех (Търнбул – 46’), Иванович, Кейхил, Коул, Аспиликуета, Луис, Лампард, Рамиреш, Азар (Моузес – 74’), Мата (Оскар – 85’), Торес