Челси разби с 5:1 Саутхямптън на "Сейнт Мери" и се класира за четвъртия кръг за ФА Къп.

Домакините дръпнаха в резултата след гол на Родригез в средата на първото полувреме, но след това тотално бяха разнебитени от лондончани.

Два гола за "сините" заби новото попълнение Демба Ба, който направи запомнящ се дебют, по едно попадение добавиха още Виктор Моузес, Бранислав Иванович и резервата Франк Лампард от дузпа, негов 193-ти гол за "сините".

Челси започна отпуснато срещата и допусна попадение, но след това показа класа и заслужено е в следващия кръг на надпреварата.

Домакините от Саутхямптън пък не си повярваха, след като поведоха в резултата и допуснаха лесно да бъдат надиграни и изхвърлени от турнира.



Срещата започна с атаки и към двете врати. Още в 5-ата минута Хуан Мата проби отдясно, нахлу в наказателното поле на Саутхямптън, но там бе блокиран от защитник на домакините и не успя да вкара.

Отговорът на "светците" бе мощен удар на Родригез, но в аут. В 8-ата минута Дадид Луис напредна през центъра и стреля силно от дъгата на наказателното поле, но топката мина над гредата.

Три минути по-късно Виктор Моузес навърза отбраната на домакините и се озова на чиста позиция, но вместо да стреля се замота и топката му бе отнета от Фонте. Последва контра за домакините, при която Уард-Праус заложи на индивидуалните действия и сгреши.

В 19-ата минута Пънчън се освободи от защитата на Челси и се опита да намери Родригез зад защитата на гостите, но Давид Луис много предвидливо с шпагат изби топката.

Минута по-късно гостите претендираха за дузпа, за задържане на Йошида срещу Демба Ба, но наказателен удар не бе отсъден. В 22-ата минута Саутхямптън вкара красиво попадение.

До Прадо изведе Родригез зад защитата на Челси и той без проблеми опъна мрежата на "сините" от Лондон за 1:0. Момчетата на Рафа Бенитес можеха да изравнят веднага, но удар на Азар мина до лявата греда.

В 30-ата минута Уард-Праус имаше възможност да направи преднината на отбора си още по-голяма, но от границата на наказателното поле стреля над гредата. Пет минути по-късно Челси вкара и изравни.

Азар проби отляво и намери Хуан Мата в наказателното поле на домакините, последва пас към Демба Ба и новото попълнение на лондончани от един метър на чиста врата вкара за 1:1. До края на полувремето Челси бе пълен господар на терена и заслужено вкара нов гол.

Първо Виктор Моузес пропусна да отбележи в 39-ата минута, след като Боруц спаси, но в добавеното време на полувремето нищо не можа да спаси Саутхямптън. Ашли Коул проби отляво и върна към Моузес, който с мощен шут от границата на пеналта вкара красиво попадение за 1:2.

Второто полувреме започна с положение за Челси. Хуан Мата се освободи отдясно и стреля от ъгъла на наказателното поле, но топката мина до гредата. Лондончани продължиха да натискат и логично стигнаха до трети гол.

В 52-ата минута Хуан Мата проби отдясно, последва меко центриране в наказателното поле на домакините, където Бранислав Иванович се извиси и с глава направи 1:3. Това бяха силните минути на "сините" и те правеха каквото си пожелаят на терена.

Малко по-късно Хуан Мата за пореден път развинти отбраната на Саутхямптън и пусна страхотен пас към Демба Ба, но Боруц със сетни усилия се намеси и спаси. В 61-ата минута стана 4:1, след като Демба Ба заби нов гол.

Рамирес намери Азар отдясно, той центрира ниско към Демба Ба и той технично опъна мрежата. Постепенно темпото на игра падна, като футболистите на Рафа Бенитес контролираха мача и не даваха почти никакви възможности на домакините си.

В 71-ата минута Саутхямптън можеше да намали, но резервата Де Рида пропусна. Малко по-късно Демба Ба беше близо до хеттрик, но изпусна да вкара с глава. Десет минути по-късно се стигна до леко спорна дузпа за Челси и резервата Франк Лампард технично вкара за 1:5.

Това бе 193-ото попадение на Франки за лондончани, но трябва да се признае, че отсъждането на наказателен удар бе пресилено, тъй като на повторенията се видя, че топката удря първо гърдите и след това неволно срещна ръката на защитник на домакините.

До края на мача Челси не изпусна инициативата, спокойно разиграваше топката и заслужено е в следващия кръг на надпреварата.

Саутхямптън - Челси 1:5

Голмайстори:

1:0 Родригез (22)
1:1 Демба Ба (35)
1:2 Моузес (45)
1:3 Иванович (52)
1:4 Демба Ба (61)
1:5 Лампард (81 - дузпа)

Саутхемтън: Боруц, Корк, Фонте (64 - Хойвелд), Йошида, Шоу, Шнейдерлин (55 - Де Рида), Дейвис, Пънчън (78 - Лий), Уард-Праус, До Прадо, Родригез

Челси: Рос Търнбул, Бранислав Иванович (65 - Лампард), Аспиликуета, Гари Кейхил, Ашли Коул, Рамиреш, Давид Луис, Виктор Моузес (73 - Марин), Хуан Мата (79 - Оскар), Еден Азар, Демба Ба