Невероятна грешка в защита в 90-та минута на Манчестър Сити позволи на Челси да измъкне драматична победа с 2:1 в дербито от 9-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Стамфорд Бридж".

Матиа Настасич и Джо Харт не се разбраха за една лесна топка и това позволи на Фернандо Торес да вкара победното попадение.

Преди това испанецът изработи първия гол за Челси в средата на първото полувреме, реализиран от Андре Шюрле. След почивката обаче Серхио Агуеро изравни резултата и мачът стана много равностоен, преди да се стигне до кошмарния завършек за тима на Мануел Пелегрини.

Благодарение на победата Челси отново възстанови разликата до втория Арсенал на само две точки, докато след третата си загуба за сезона Сити вече изостава на 6 точки от върха.

 



Още в 4-та минута Челси имаше стопроцентово положение за гол. След лошо изчистване от корнер топката бе отново центрирана в наказателното поле и имаше ситуация на пасивна засада. От това се възползва Гари Кейхил, който излезе от задна позиция зад защитата и имаше възможност да стреля от воле само на 5 метра от вратата, но ударът му профуча над напречната греда.

След грешка на Гаел Клиши последва центриране пред вратата на Сити и на втората греда Фернандо Торес опита да засече, но бе подпрян леко в гръб от Сабалета. Това можеше да бъде дузпа и дори втори жълт картон за защитника, но страничният рефер вдигна флага за засадата. Ситуацията бе много тънка, но решението бе правилно.

В следващата атака Челси трябваше да открие резултата, но Фернандо Торес направи пропуска на сезона. Той отново получи подаване на ръба на засадата и този път лайнсменът задържа флага си долу. Торес овладя топката абсолютно сам в наказателното поле и имаше всичкото време на света да реши какво да направи, но от непосредствена близост направи по-трудното и стреля над вратата.

В 33-та минута обаче Торес се реваншира и изработи гола, с който Челси откри резултата. Испанецът проби покрай много небрежния Клиши, навлезе в наказателното поле близо до аутлинията и центрира успоредно пред вратата, където Шюрле спокойно засече на празна мрежа.

Малко след това самият Торес бе на сантиметри от това да вкара един от най-зрелищните голове на сезона. Той получи топката отляво на наказателното поле, залъга защитник и отправи страхотен фалцов удар, който прехвърли Харт, но след това топката се удари в напречната греда.

Едва в последните десетина минути на полувремето Сити се активизира. Удар от упор от малък ъгъл на Серхио Агуеро бе избит от Чех, а малко по-късно Фернандиньо засече с глава центриране от корнер над вратата.

За Челси Оскар проби между купа от играчи от играчи в наказателното поле на Сити, но след това от минимален ъгъл не можа да намери продължение на атаката. В последната минута пък Яя Туре стреля силно извън наказателното поле, но над вратата.

Първото полувреме не бе добро за "Гражданите", но второто започна перфектно за тях и те изравниха резултата още в 48-та минута. Серхио Агуеро дебнеше на ръба на засадата,но Гари Кейхил не внимаваше и така аржентинецът получи извеждащо подаване. Той навлезе в наказателното поле и макар да бе в леко странична позиция нанесе изключително точен удар към сглобката на гредите и направи Чех безпомощен.

Голът обърка домакините и определено вдъхнови Сити и гостите започнаха да атакуват доста опасно. Само три минути след изравняването Манчестър можеше да вкара и втори гол. След центриране от фаул на границата на наказателното поле Хави Гарсия засече с глава само на пет метра от вратата, но забоде топката в земята и това омекоти удара така, че Чех успя да спаси.

Постепенно двата тима вдигнаха оборотите и мачът стана много динамичен. И двата отбора преодоляваха много бързо центъра на терена и почти всяка акция водеше до някакво напрежение пред наказателните полета. 

Челси имаше претенции за дузпа при една акция на Еден Азар в наказателното поле, при която Сабалета се хвърли и изби топката, но с това и препъна белгиеца. Хауърд Уеб обаче посочи играта да продължи.

След центриране от фаул пред вратата на Сити Торес стреля с глава, но недостатъчно силно и Харт спаси. Малко по-късно акция на Насри пред половината на Челси позволи на Давид Силва да излезе на стрелкова позиция на 6-7 метра пред вратата, но Чех спаси с крак удара му от малък ъгъл.

Малко преди края Оскар спечели фаул на позиция около ъгъла на наказателното поле. Вилиан центрира остро и след като никой не успя да играе с топката тя премина близо до страничната греда.
 
Мачът вървеше към закономерно равенство, но в 90-та минута кошмарна грешка на гостите доведе до втори гол за Челси. При атака на домакините топката бе ритната балонно в половината на Сити и Матиа Настасич спокойно можеше да направи каквото реши с нея. В същия момент обаче Джо Харт излезе ненужно пред вратата си в опит да я пресече, Настасич не го видя и без да гледа върна с глава назад, прехвърляйки вратаря. Тичащият отзад Фернандо Торес спринтира и от малък ъгъл вкара на празна мрежа.


Челси - Манчестър Сити 2:1

1:0 Шюрле
1:1 Агуеро 48
2:1 Торес 90


Челси: Чех, Иванович, Кейхил, Тери, Коул, Рамирес, Лампард (66 Микел), Оскар, Азар (84 Ето'о), Шюрле (66 Вилиан), Торес

Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Демикелис, Настасич, Клиши, Хави Гарсия (80 Коларов), Фернандиньо, Яя Туре, Насри (70 Навас), Силва, Агуеро (86 Негредо)