Нюкасъл победи Челси с 2:0 в среща от десетия кръг на английската Висша лига, която се игра на стадион "Сейнт Джеймсис Парк".

Лондончани имаха превъзходство през първото полувреме, но напречната греда спаси домакините на два пъти в рамките на пет секунди, след ударите на Джон Тери и Бранислав Иванович.

"Свраките" излязоха преобразени след почивката и в средата на втората част откриха резултата, когато Йоан Гуфран засече с глава подаването на Йоан Кабай. Челси натисна в заключителните минути, но късметът обърна гръб на "сините".

Минута преди края на редовното време Лоик Реми довърши столичани след страхотен удар от движение с левия крак, получавайки подаване от Анита.

Победата изкачи Нюкасъл на девето място в таблицата, като тимът събра 14 точки. Челси остава с 20 пункта, пропадайки до трета позиция.


Лондончани започнаха срещата доста по-активно и играта се водеше почти изцяло в половината на техните противници. Давид Луис отправи първия шут от пряк свободен удар, но топката прелетя над вратата на "свраките".

Постепенно момчетата на Алан Пардю заиграха по-уверено и на няколко пъти задържаха топката в свое владеене след многоходови комбинации. Гуфран опита силен изстрел от двайсетина метра, но намери тялото на бранител в син екип.

Не бе изминал четвърт час игра, когато напречната греда спаси Нюкасъл на два пъти в рамките на пет секунди. Първо Джон Тери засече с глава след центриране от корнер, а след това гредата спря топката и при ефектната добавка на Иванович със задна ножица.

Смут в защитата на домакините позволи на техния опонент да сътвориха опасна атака около дъгата на наказателното поле, но бранител се хвърли самопожертвователно на пътя на топката в точния момент, при завършека на Еден Азар.

В средата на първото полувреме Еден Азар и Хуан Мата разиграха много добре чрез светкавични подавания с едно докосване. Испанецът падна леко в наказателното поле след интервенция на Дебюши, а след това Крул улови прострелното центриране отляво на Ашли Коул.

Малко след това Еден Азар се изстреля по дясното крило, майсторски преодоля защитник и центрира меко към точката на дузпата, където обаче нямаше негов съотборник. На отсрещната врата Йоан Кабай отправи слаб удар за статистиката, с който помогна на Петер Чех да не заспи.

След поредния корнер за Челси се стигна до нова опасност пред вратата на домакините. Отново Джон Тери нанесе плътен удар с глава, но Давиде Сантон успя да изчисти пред самата голлиния. Нюкасъл веднага сътвори бърза контраатака отляво, завършена със слаб удар по земя в близкия ъгъл от Муса Сисоко, който не затрудни Чех.

"Сините" продължиха да бъдат по-дейни и в началото на второто полувреме, но защитата на домакините стоеше доста по-солидно.

Йоан Кабай опита удар от дистанция, но неточно. След час игра Петер Чех спаси своите. Първо вратарят изби с върха на пръстите си удара отдясно на Сисоко, а след това чехът улови силния изстрел от десетина метра на Реми.

Натискът на "свраките" очевидно изненада техните гости, защото в средата на второто полувреме Гуфран преодоля защитник и стреля мощно към близката греда, но Чех успя да избие в корнер след страхотна намеса.

В 68-та минута Нюкасъл стигна до заслужено откриване на резултата. Йоан Кабай центрира прекрасно от фаул в наказателното поле и от границата на малкия пеналт Йоан Гуфран нанесе безмилостен удар с глава, при който Чех нямаше какво да стори.

Малко по-късно Лоик Реми развинти защитата на Челси, но в последния момент Джон Тери се хвърли на пътя на топката при изстрела му с левачката. На отсрещната врата след шут на Ето'о топката се отби в ръката на падналия на земята Сисоко, но не последва сигнал от рефера.

Десетина минути преди края на редовното време Челси пропусна чудесна възможност да изравни. Вилиан стреля от движение от петнайсетина метра, но Крул спаси. При добавката на Ето'о топката се отби в тялото на Дебюши. Минута след това Шюрле стреля неточно. Еден Азар получи топката отляво и вместо да потърси свой съотборник, белгиецът реши да завърши сам с левия крак, но топката мина на метър от дясната греда.

В 89-тата минута Анита получи подаване от Обертан, навлезе в наказателното поле и върна назад към Лоик Реми. Той заложи на директен обстрел с левия крак, при който топката се отби ефектно в лявата греда и влетя в мрежата зад слисания Петер Чех. Гостите не се възползваха от 5-те минути добавено време и допуснаха втора загуба през сезона в първенството.

 

Нюкасъл - Челси  2:0

1:0  Йоан Гуфран - 68'

2:0  Лоик Реми - 89'

 

Нюкасъл: Крул, Янга-Мбива, Уилямсън, Дебюши, Сантон, Тиоте (Анита - 53'), Кабай,  Реми, Сисоко, Гуфран (Обертан - 85'), Амеоби (Сисе - 62')

Челси: Чех, Тери, Луис, Иванович, Коул, Рамиреш, Лампард (Шюрле - 70'), Мата (Вилиан - 62'), Оскар, Азар, Торес (Ето'о - 62')