Челси победи Саутхямптън с 3:1 в среща от 13-ия кръг на английската Висша лига, която се игра на стадион "Стамфорд бридж".

Двубоят започна с "гол от съблекалнята", който вцепени феновете на домакините. Груба грешка на Есиен даде възможност на Джей Родригес да остане сам срещу Чех и нападателят на "светците" не отказа щедрия подарък още в 13-тата секунда.

"Сините" успяха да изравнят десетина минути след почивката, когато ударът в гредата на Демба Ба бе последван от точна добавка с глава на Гари Кейхил, от близо пет метра.

Малко след това столичани осъществиха пълен обрат, благодарение на попадението на Джон Тери с глава. В последната минута Демба Ба добави трети гол за своите, засичайки центриране на Рамиреш.

До края домакините контролираха мача и се поздравиха със заслужен успех, който ги върна на второто място в таблицата с актив от 27 точки. Саутхямптън е седми с 22 пункта.


Гостите поляха със студен душ своя опонент, откривайки резултата след изпълнението на център. Майкъл Есиен върна необмислено назад и в наказателното поле най-съобразителен се оказа Джей Родригес, който препарира Петер Чех с удар от въздуха в 13-тата секунда.

"Сините" реагираха като ужилени и моментално се втурнаха в атаки. Гари Кейхил засече след центриране от корнер, но ударът му с глава се оказа неточен.  Фернандо Торес заложи на индивидуален пробив през центъра на противниковата защита, но в последния момент Ловрен застана на пътя му.

В средата на първото полувреме Оскар отправи топовен удар извън наказателното поле, който попадна право в ръцете на Боруц. След това Бранислав Иванович опита добавка, но се оказа в положение на засада.

Майкъл Есиен продължаваше да бъде слабото звено във формацията на Жозе Моуриньо, като африканецът допускаше елементарни грешки, нетипични за него. В офанзивен план Оскар бе един от най-дейните за столичани. Той се опита да изведе Торес в наказателното поле, но защитата на гостите блокира испанския стрелец след доброто му първо докосване.

Джеймс Уорд-Праус не се поколеба да шутира директно от пряк свободен удар, но кълбото прелетя над вратата, пазена от Петер Чех. Малко по-късно Есиен получи възможност да изкупи вината си при гола, но ударът му с глава след подаването на Мата мина на метър над напречната греда.

Пет минути преди почивката Лалана отправи шут за статистиката, а няколко секунди след това Челси пропусна най-чистото си положение в мача до момента. Оскар засече с глава центриране отдясно на Торес, но топката попадна право в ръцете на Боруц. Веднага след това бразилецът бе заменен принудително, като на неговото място се появи Франк Лампард.

В 44-тата минута Артур Боруц спаси с една ръка по фантастичен начин много точен удар с глава на Фернандо Торес. Лампард опита добавка, но пред крака му Люк Шоу изчисти.

След почивката гостите показаха характер и дори отправиха първи удар чрез Уорд-Праус, но малко след това "сините" все пак взеха инициативата. Първо Боруц спаси опасен удар от фаул на Лампард, а след това се стигна и до изравняване на резултата.

Бранислав Иванович свали с глава след последвалия корнер и Демба Ба нанесе удар, при който топката се отби от лявата греда. На границата на малкия пеналт най-бърз се оказа Гари Кейхил, който добута топката с глава във вратата на лондончани. Оказа се, че Боруц е получил контузия и той бе заменен принудително от Газанига.

В 62-та минута Челси осъществи пълен обрат. Хуан Мата центрира отляво и над всички във въздуха се извиси Джон Тери, който нанесе безпощаден удар с глава от близо девет метра в своя мач №400 в английската Висша лига.

Двайсетина минути преди края на редовното време Демба Ба си спря по чудесен начин във въздуха, елиминира двама бранители и стреля по диагонала, но на педя покрай дясната греда.

Към края на мача Пабло Освалдо първо опита техничен прехвърлящ удар, а след това заложи на силен шут от дистанция. И в двата случая той не бе настроил мерника си.

В 90-тата минута Челси сложи точка на спора. Рамиреш запази топката по левия фланг и центрира към точката на дузпата, където Демба Ба засече от трудно положение в близост до точката на дузпата за крайното 3:1.

 

Челси - Саутхямптън  3:1

0:1  Джей Родригес - 1'

1:1  Гари Кейхил - 55'

2:1  Джон Тери - 62'

3:1  Демба Ба - 90'

 

Челси:  Чех, Тери, Кейхил, Иванович, Аспиликуета, Есиен (Демба Ба - 46'), Рамиреш, Азар, Мата, Оскар (Лампард - 42'), Торес (Оби Микел - 84')

Саутхямптън:  Боруц (Газанига - 58'), Фонте, Ловрен, Шоу, Клайн, Шнайдерлин (Ламбърт - 67'), Уорд-Праус (Дейвис - 63'), Лалана, Уаняма, Освалдо, Родригес