С хеттрик на Самуел Ето'о Челси победи с 3:1 Манчестър Юнайтед в дербито от 22-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стамфорд Бридж".

Камерунецът изненадващо бе пуснат като титуляр от Жозе Моуриньо, но напълно оправда решението на португалеца. Той откри резултата в 10-та минута, когато силен негов удар рикошира в защитник и излъга Де Хеа. Точно преди почивката Ето'о вкара втори гол, засичайки отблизо ниско центриране на Гари Кейхил, а малко след началото на второто полувреме вкара и трети гол с добавка отблизо, след като отново Гари Кейхил бе отправил удар с глава.

Така камерунецът отново разочарова "Червените дяволи", след като вкара срещу тях и на финала на Шампионската Лига през 2009-та година, когато Барселона победи с 2:0. Същевременно той се превърна в едва четвъртият играч, който записва хеттрик срещу Юнайтед във Висшата Лига. Другите трима са Дейвид Бентли, Дирк Каут и Ромелу Лукаку.

В 78-та минута влезлият като резерва за Юнайтед Хавиер Ернандес върна един гол, но до края гостите не можаха да направят нещо повече. В даденото от съдията допълнително време пък Неманя Видич получи червен картон, за да направи разочарованието пълно.

Благодарение на победата Челси отново се приближи само на две точки от лидера Арсенал, докато Юнайтед вече изостава на 14 точки от върха и на 6 точки от Топ 4.



В състава на Челси изненадата бе това, че Жозе Моуриньо бе оставил на пейката намиращия се в добра форма Фернандо Торес и вместо него на върха на атаката като титуляр започна Самуел Ето'о. За Юнайтед пък Кагава и Флетчър бяха останали на пейката и вместо тях Дейвид Мойс пусна в халфовата линия Ашли Йънг и Фил Джоунс. В атака при отсъствието на Робин ван Перси и Уейн Руни си партнираха Аднан Янузай и Дани Уелбек.

Манчестър Юнайтед започна мача много надъхано и още във втората минута създаде сериозна опасност. Дани Уелбек и Ашли Йънг размениха двойно подаване пред наказателното поле и последният се озова на чиста стрелкова позиция, но диагоналният му удар попадна право в тялото на Петер Чех.

Гостите продължиха да са по-активни и след 10-та минута статистиката показа 77 срещу 23 процента владение на топката. Челси обаче не позволи други опасни положения пред вратата си. Домакините от своя страна също не бяха кой знае колко опасни и единствено Рамирес отправи един удар извън наказателното поле, който не затрудни Давид Де Хеа.

В 17-та минута обаче Челси нанесе изненадващ удар. Самуел Ето'о овладя топката пред наказателното поле, но в атаката нямаше никаква острота и защитата на Юнайтед бе подредена добре. Ето'о обаче залъга с рязък финт Фил Джоунс, след това нанесе силен диагонален удар и след рикошет в Майкъл Карик топката придоби коварна парабола, прехвърли Де Хеа и влетя в горния далечен ъгъл на вратата.

Голът окуражи домакините и те започнаха да атакуват много по-остро. Еден Азар избухна по крилото и проби покрай Видич в наказателното поле, но от аутлинията не можа да намери съотборник пред вратата. Последваха две опасни центрирания, които създадоха напрежение пред вратата на Юнайтед, но не се стигна до удар.

Постепенно обаче Юнайтед си върна инициативата. Янузай имаше получи добра топка в наказателното поле, но вместо да отправи мигновен удар се оплете в излишни финтове и пропусна възможността.
                    
Минута по-късно грешка на Оскар позволи на Евра да му отнеме топката и да тръгне по лявото крило, но след това французинът пробва прекалено амбициозен удар от ъгъла на наказателното поле и не уцели вратата. Малко след това техниката на Янузай свърши работа, за да се освободи от Давид Луис и да пробие по аутлинията в наказателното поле, но след това не можа да поднесе точно на съотборник пред вратата.

В 36-та минута Юнайтед имаше страхотно положение за гол. Янузай даде ниско центриране пред вратата и след като Джон Тери не успя да пресече топката тя попадна в непокрития Уелбек. Той отправи удар от само 5 метра дистанция, но слаб и Чех спаси. На повторенията обаче се видя, че всъщност нападателят е фаулиран отзад от Аспиликуета и претенциите за дузпа на Уелбек бяха напълно основателни, но съдията Фил Дауд не видя нарушението.

Челси се бе прибрал в половината си, но три минути преди почивката можеше да удвои резултата. Вилиан започна остра атака по крилото, която продължи през Азар и последва центриране пред вратата. Там защитник на Юнайтед не успя да изчисти с глава и топката стигна до Оскар, който бе само на пет метра от голлинията. Той опита много зрелищен удар от въздуха, но не намери добре топката иначе щеше да вкара един от най-красивите голове на сезона.

В самия край обаче сините направиха резултата 2:0. Центриране от корнер не бе изчистено добре и Рамирес веднага намери Гари Кейхил вдясно в наказателното поле. Той от своя страна центрира по земя пред вратата и там оставеният непокрит Ето'о засече отблизо в мрежата.

Всякакви надежди на гостите за обрат през второто полувреме бяха попарени само три минути след почивката, тъй като Челси вкара и трети гол. След центриране от корнер Гари Кейхил бе оставен абсолютно непокрит пред вратата и нанесе остър удар с глава. Де Хеа спаси на голлинията, но там дебнеше Ето'о и направи добавка от един метър.

На всичкото отгоре Юнайтед бе сполетян и от контузия и Патрис Евра трябваше принудително да бъде заменен от Крис Смолинг. При този развой на мача очаквано защитата на гостите се отвори и Челси имаше възможност да създава контраатаки. При тях сините се стремяха винаги да завършват с удар, дори извън наказателното поле. Рамирес стреля високо над вратата, после Вилиан прати топката в ръцете на Де Хеа, а при трета ситуация удар на Азар рикошира в защитник и излезе в корнер.

Една от редките опасности пред вратата на Челси дойде след центриране от корнер, при което Уелбек изпревари Рамирес, но засече неточно с глава.

Все пак в 78-та минута Юнайтед върна един гол. Уелбек проби чудесно в наказателното поле и поднесе назад към непокрития Фил Джоунс. Той стреля от точката на дузпата и може би нямаше да уцели вратата, но на метър от нея Хавиер Ернандес се хвърли и засече в мрежата.

В 84-та минута Ернандес можеше да запише асистенция с фантастичен параболичен пас зад защитата за включилия се в наказателното поле Крис Смолинг, но той вместо да стреля директно от воле реши да поднесе встрани, но без да има на кого.

Пет минути преди края в състава на Челси повторен дебют направи новото-старо попълнение Неманя Матич, който бе привлечен от Бенфика с транфер за 25 милиона евро. Той влезе на мястото на Вилиан.

Разочарованието за Юнайтед пък бе пълно, тъй като в допълнителното време Неманя Видич бе изгонен с директен червен картон заради влизане с шпагат в краката на Еден Азар. В интерес на истината обаче решението бе доста пресилено, тъй като влизането не бе с бутоните напред, нямаше опасност за здравето на белгиеца, нито пък атаката бе голова. Интересното в случая е, че всичките 5 червени картона на Видич във Висшата Лига са срещу Челси (2) или Ливърпул (3)

В 95-та минута пък Рафаел трябваше задължително да получи червен картон, заради изключително брутално влизане с двата крака с бутоните напред срещу Кейхил, но в този случай Фил Дауд показа само жълт.

Челси - Манчестър Юнайтед 3:1

1:0 Ето'о 17
2:0 Ето'о 45
3:0 Ето'о 48
3:1 Ернандес 78

Челси:  Чех, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Давид Луис, Рамирес, Вилиан (85 Матич), Оскар (68 Микел), Азар, Ето'о (79 Торес)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Рафаел, Видич, Еванс, Евра (51 Смолинг), Джоунс, Карик, Валенсия, Йънг (58 Ернандес), Янузай, Уелбек