Челси победи с 1:0 Стоук Сити на "Стамфорд бридж" в среща от четвъртия кръг на ФА Къп и се класира за следващия етап на надпреварата.

Единственото попадение в мача заби Оскар в 27-ата минута от пряк свободен удар. Победата на Челси пък бе подарък за Жозе Моуриньо, който днес навърши 51 години.

"Сините" от Лондон тотално доминираха в мача, създадоха половин дузина голови положения, удариха две греди, вкараха един гол и заслужено продължават напред в турнира.

Така Челси записа шест поредни победи в последните си шест срещи във всички турнири. Играчите на Стоук не показаха най-доброто, на което са способни, с почти нищо не затрудниха домакините и логично отпадат от надпреварата.


Срещата на "Стамфорд Бридж" започна с положение за "сините". Още във втората минута домакините разцъкаха пред наказателното поле на Стоук, при което топката достигна до Самуел Ето'о, който стреля с левия крак, но до гредата на гостите.

Футболистите на Стоук реагираха мигновенно и създадоха две отлични възможности за попадение, но на два пъти Питър Крауч не успя да преодолее Марк Шварцер.

В 14-ата минута играчите на Челси скочиха за дузпа, за съприкосновение на Уилсън Паласиос срещу Еден Азар, но съдията Крис Фой даде знак играта да продължи не посочи бялата точка, което може би бе правилното решение.

Малко по-късно Франки Лампард стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но топката мина над гредата на гостите. В следващите минути Челси натисна здраво гостите си, но "сините" от Лондон така и не успяваха да стигнат до сериозно голово положение пред Асмир Бегович.

В 27-ата минута обаче Оскар изпълни страхотно пряк свободен удар и опъна мрежата на гостите за 1:0. Великолепен гол, но той падна в ъгъла пазен от Асмир Бегович, който носи лека вина за него.

Това попадение поуспокои играта на домакините, които овладяха изцяло средата на терена и правилно разиграваха топката, без да дават почти никакви шансове на колегите си от Стоук. 

След половин час игра Джоф Камерън влезе опасно в краката на Еден Азар и подлуди Жозе Моуриньо на пейката, но съдията Крис Фой охлади страстите с жълт картон за Камерън. Малко по-късно Стивън Н'Зонзи стреля силно, но над вратата.

Челси реагира веднага и стигна до сериозна възможност, но Бранислав Иванович се размина с топката и не успя с глава да я прати в мрежата на Стоук. В 40-ата минута Еден Азар пусна невероятен пас към Франки Лампард, но той направи невероятен пропуск.

Това можеше да изиграе лоша шега на Челси, тъй като още в ответната атака Сити можеше да изравни, но Стивън Айрлънд от чиста позиция стреля от външната страна на мрежата. До края на полувремето сините контролираха изцяло мача и удариха една греда чрез Оскар.

Второто полувреме започна с нови атаки за Челси. В 48-ата минута Андре Шюрле бе изведен отдясно и стреля отсечено, но прати топката в гредата на гостите.

Сините натиснаха още повече и последва ново положение, но Азар пропусна да вкара. Постепенно гостите живнаха и на свой ред имаха възможност за попадение. В 53-ата минута Джонатан Уолтърс се освободи от отбраната на домакините и стреля от дъгата на наказателното поле, но в аут.

Две минути по-късно пък Оскар можеше да забие второ попадение, но Асмир Бегович показа класа и спаси. Последваха нови отлични атаки и положения за Челси, но момчетата на Жозе Моуриньо бяха сковани пред вратата на Стоук.

След час игра Оскар навърза защитата на Сити и стреля по диагонала, но топката профуча до гредата. Франк Лампард също опита да отбележи с далечени  силун удар, но  стреля в аут.

В 77-ата минута Еден Азар разнебити защитата на Стоук отляво, нахлу отляво в наказателното поле, където намери Самуел Ето'о на точката на дузпата, който сътвори уникален пропуск, като на празна врата стреля до лявата грева в аут.

Три минути по-късно Челси имаше нов шанс, но този път Оскар не успя да вкара. Последва и претенции за дузпа от страна на Челси, но такава отново не им бе отсъдена. До края на мача "сините" контролираха играта и заслужено са в следващата фаза за ФА Къп.

Челси - Стоук Сити 1:0

Голмайстор:
1:0 Оскар (27)

Челси: Марк Шварцер, Ашли Коул, Давид Луис, Гари Кейхил, Бранислав Иванови, Франк Лампард, Неманя Матич, Андре Шюрле (70 - Рамирес), Оскар Жуниор (81 - Вилиян), Еден Азар, Самуел Ето'о (84 - Демба Ба)

Стоук Сити: Асмир Бегович, Ерик Питерс (85 -  Марк Мартинес), Марк Уилсън, Райън Шоукрос, Джеф Камерън, Стивън Н'Зонзи, Уилсън Паласиос (72 - Оусама Асаиди), Марко Арнаутович (90 - Чарли Адам), Стивън Айрлънд, Джон Уолтърс, Питър Крауч