Челси и УБА си врътнаха 1:1 на стадион "Хоутърнс" и си поделиха по точка в среща от 26-ия кръг на Висшата лига.

Така лондончани загубиха ценни точки в битката за шампионската титла, но все пак дръпнаха с две пред Арсенал на първото място. "Артилеристите" обаче имат мач с Манчестър Юнайтед и могат да станат отново лидери.

Челси поведе с гол на Бранислав Иванович в продължението на първото полувреме. Домакините от УБА си взеха напълно заслужено равенството в края чрез попадение на Виктор Аничебе.

"Сините" от Лондон контролираха събитията на терена почти през цялата среща, но в крайна сметка не успяха да вземат победата.

Футболистите на Жозе Моуриньо започнаха здраво мача, създадоха още в началото няколко положения, последва гол преди почивката, след което заложиха на многоходови разигравания и се виждаха победители, но в края подцениха домакините и те ги наказаха.

Челси може да съжалява за изпуснатите точки, но все пак записа пореден мач без загуба във Висшата лига и те вече са 11. УБА пък се утвърди, като неудобен съперник за лондончани и за пореден път ги подхлъзна.


Челси започна атакуващо мача и още от първата минута натисна сериозно домакините в собствената им половина. В 5-ата минута Еден Азар овладя технично топката и стреля от дъгата на наказателното поле, но топката мина над гредата.

Три минути по-късно Бранислав Иванович стреля силно от около 35 метра, но в аут. Последва нов шанс за гостите от Лондон. Еден Азар развинти отбраната на УБА отляво, но преди пеналта бе приклещен от Стивън Рийд и Крейг Доусън, които успяха да го блокират и да му отнемат топката.

В тези първоначални минути домакините трудно изнасяха топката и рядко минаваха в центъра на терена, като се бяха окопали здраво пред Бен Фостър. В 16-ата минута Оскар се озова на стрелкова позиция, но топката мина до лявата греда на домакините.

Постепенно играчите на УБА живнаха и успяха да изнесат топката в по-предни позиции, но това трая едва около пет минути и лондончани отново взеха изцяло инициативата.

В 21-ата минута Самуел Ето'о се пребори за една топка в наказателното поле и се опита да намери Иванович, но той бе блокиран от защитата на УБА.

Последва и силен удар на Вилиян, но в аут. Малко по-късно Еден Азар направи прострелно центриране отдясно в наказателното поле на домакините, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката в мрежата на Бен Фостър.

След половин час дойде и първото положение за домакините, но Крис Брънт се засуети на точката на дузпата и не успя да нанесе голов удар.

Челси продължи да натиска, но "сините" от Лондон така и не можеха да стигнат до чисто голово положение, а трябва да се отбележи, че в тези минути домакините много правилно затваряха празните пространства и се бяха прибрали плътно пред Бен Фостър, което още повече затрудняваше гостите.

В 35-ата минута Вилиян проби през центъра и стреля от дъгата на наказателното поле, но топката мина до дясната греда на УБА.

До края на полувремето Челси още повече натисна, но лондончани нямаха шанс и при удари на Рамиреш и Кейхил. Така се стигна до продължението, когато след ъглов удар Давид Луис отклони технично топката към Бранислав Иванович, който от упор от вратарското поле опъна мрежата за 0:1.  

Второто полувреме започна с нов шанс за Челси, но Оскар не успя да вкара. В 50-ата минута Самуел Ето'о се озова на чиста позиция и стреля, но в аут. Пет минути по-късно и Вилиян можеше да отбележи.

Той се пусна по крилото, след което сви топката и стреля с вътрешен фалц, но до гредата. След час игра темпото леко поспадна, като футболистите на Челси много правилно задържаха топката и спокойно разиграваха в средата на терена.

В 65-ата минута домакините се добраха до ъглов удар, след изпълнението на който Гарет Маколи стреля с глава, но неточно. Това положение стресна леко играчите на Челси и те отново изнесоха играта в половината на УБА.

Това даде резултат и се отдаде шанс пред Вилиян, но той шутира над вратата. Последва и положение пред Самуел Ето'о, който се откъсна отляво и шутира, но топката мина до дясната греда. Веднага след това Самуел Ето'о бе заменен от Фернандо Торес.

Испанецът можеше да се разпише веднага, но се засуети на точката на дузпата и защитниците на домакините му отнеха топката. Така се стигна до 75-ата минута, когато домакините стигнаха до най-чистото си голово положение в мача.

Тогава след ъглов удар топката достигна до Тиеви Бифума, който стреля от воле, но до дясната греда. Последва нов шанс за УБА. Бранислав Иванович сгреши, като не успя да покрие Крис Брънт, който бе оставен сам и шутира по диагонала от чиста позиция, но в аут.

Домакините продължиха да натискат и логично стигнаха до гол. В 87-ата минута Петер Чех увисна при едно центриране отляво и резервата Виктор Аничебе с глава опъна мрежата на 1:1.

УБА дори можеше да стигне до пълен обрат, но Крис Брънт пропусна да вкара в продължението. Така двата отбора си врътнаха 1:1 и напълно заслужено си поделиха по точка.

УБА - Челси 1:1

Голмайстори:
1:0 Бранислав Иванович (45)
1:1 Виктор Аничебе (87)

УБА: Бен Фостър, Стивън Рийд, Крейг Доусън, Гарет Маколи, Лиам Риджуел, Джеймс Морисън, Клаудио Якоб (63 -  Юсуф Мулумбу), Крис Брънт, Морган Амалфитано (73 - Виктор Аничебе), Сайдо Бераиньо, Тиеви Бифума (78 - Матей Видра)

Челси: Петер Чех, Бранислав Иванович, Давид Луис, Гари Кейхил, Сезар Аспиликуета, Рамиреш (89 - Мохамед Сала), Неманя Матич, Оскар (78 - Джон Оби Мике), Вилиян, Самуел Ето'о (69 -  Фернандо Торес), Еден Азар