Челси победи ПСЖ с 2:0 в драматична 1/4-финална среща-реванш на Шампионската лига, която се игра на стадион "Стамфорд бридж". Така възпитаниците на Жозе Моуриньо се класират на полуфиналите след общ резултат 3:3  и повече вкарани голове на чужд терен.

Лондончани имаха преимущество през първото полувреме и заслужено се оттеглиха на почивка с гол аванс, реализиран от Андре Шюрле. Той се появи като смяна на мястото на получилия контузия Еден Азар.

Веднага след почивката "сините" натиснаха и бяха близо до втори гол, но в рамките на три минути нацелиха два пъти напречната греда чрез Шюрле и Оскар.

В 87-та минута Челси все пак успя да реализира така желания втори гол чрез Демба Ба, който бе най-съобразителен в малкия пеналт след получил се рикошет. За да бъде драмата пълна, в добавеното време Петер Чех спаси изключително прецизен удар на Маркиньос, хвърляйки в див екстаз зрителите по трибуните.


Срещата започна много равностойно, като французите ясно показаха, че възнамеряват да се борят за всяка педя терен. Челси стигна до първия удар в мача, когато Оскар финтира бранител и центрира към Ето'о, чийто шут беше блокиран. После Иванович стреля неточно с глава.

Бяха изминали десетина минути игра, когато вратарят на парижани Сиригу реши да показва техника на Самуел Ето'о. Първият се засуети и загуби притежанието на кълбото, но и камерунецът бе извършил нарушение.

Неприятната новина за англичаните бе свързана с принудителната смяна на Еден Азар, който напусна накуцвайки, отстъпвайки своето място на германския национал Андер Шюрле.

Момчетата на Лоран Блан създадоха добра и продължителна атака през двата фланга, но така и не можеха да стигнат до голова позиция пред пазената от Петер Чех врата. Единсон Кавани стреля в стената при пряк свободен удар за гостите и опасността бързо отмина.

В 28-та минута се стигна до пряк свободен удар и за домакините. Франк Лампард заложи на остро центриране, при което се получи рикошет и Сиригу бе изненадан. Все пак вратарят на ПСЖ се хвърли и успя да избие в последния момент насочената към десния му ъгъл топка.

Малко след това лондончани откриха резултата след груба грешка на френската защита при странично хвърляне. Давид Луис свали с глава към точката на дузпата, където напълно непокритият Андре Шюрле "хвана" топката от въздуха и я прати в долния десен ъгъл.

Веднага след това Шюрле имаше претенции към главния съдия Педро Проенса за дузпа, но португалецът даде знак играта да продължи. Отговорът на гостите се състоеше в силен, но доста неточен снаряд на Лукас Моура.

Очевидно ПСЖ бе доста объркан след попадението, защото след безобидно на пръв поглед центриране на Лампард от фаул защитата на гостите отново замръзна и само изгледа как Кейхил връхлита с всичка сила върху топката. За късмет на френския тим кълбото нацели зрители по горните редове на трибуните.

Малко преди да изтече редовното време на първата част Тиаго Мота центрира към далечната греда от фаул, където Петер Чех боксира смело, а след това реферът маркира и нарушение срещу най-добрия чешки футболист.

Бяха изминали малко повече от пет минути след подновяването на играта, когато Челси бе много близо до второ попадение. Вилиан върна назад към най-добрия на терена Андре Шюрле и германецът нанесе моментален изстрел от движение, но топката разтресе напречната греда.

В 54-тата минута Оскар застана зад топката при пряк свободен удар за своите. Бразилецът завъртя топката по страхотен начин и я насочи към горния десен ъгъл, но отново напречната греда спаси парижани.

ПСЖ получи възможност да обстрелва вратата на Чех след нарушение на Иванович на границата на наказателното поле. Лавеци заложи на топовен шут в десния ъгъл, но стражът на британския тим спаси. После появилият се като резерва Кабай стреля доста неточно.

В средата на второто полувреме Челси упражни силен натиск, спечелвайки няколко корнери след удари от дистанция, но дефанзивният вал на гостуващия тим успяваше да устои. В същото време неточен удар с глава на Моура бе отчетен само за статистиката, показвайки нагледна безидейността на французите в завършващата фаза.

Влезлият като резерва Демба Ба свали за Андре Шюрле, който шутира без да се замисля, но право в ръцете на Сиригу. Оскар пробва от малък ъгъл да изненада вратаря на ПСЖ, но без успех.

Двайсетина минути преди края на редовното време Матуиди разтегли към Единсон Кавани, който заложи на свирепа тупалка с левия крак, но кълбото прелетя над целта. После Максуел стреля по диагонала, но неточно.

В 77-тата минута Йоан Кабай пусна великолепен пас зад защитата към Единсон Кавани. Той си спря майсторски и остана лице в лице с Петер Чех, но стреля над напречната греда от удобна позиция. Малко след това Моура би мощно от дистанция, но право в ръцете на Чех, който улови.

В 87-та минута Жозе Моуриньо и неговият Челси бе възнаграден за поетия риск. След изстрел на Шюрле се получи рикошет и топката някак си стигна до Демба Ба, който я вкара с левия крак във вратата на съперника от паднала позиция в малкото наказателно поле.

В добавеното време на срещата ПСЖ се хвърли в атака и в 94-тата минута Петер Чех спаси страхотен удар на Маркиньос, класирайки своите на полуфиналите.

 

Челси - ПСЖ  2:0

1:0  Андре Шюрле - 32'

2:0  Демба Ба - 87'

 

Челси:  Чех, Тери, Кейхил, Иванович, Аспиликуета, Луис, Лампард (Демба Ба - 66'), Оскар (Торес - 81'), Вилиан, Азар (Шюрле - 18'), Ето'о

ПСЖ:  Сиригу, Алекс, Силва, Жале, Максуел, Мота, Верати (Кабай - 55'), Матуиди, Моура (Маркиньос - 84'), Лавеци (Пасторе - 73'), Кавани