Съндърланд поднесе истинска сензация в 35-я кръг на Висшата Лига, след като победи с 2:1 Челси насред "Стамфорд Бридж".

Така само три дни след като спънаха Манчестър Сити на "Етихад", сега "Черните котки" провалиха шампионските амбиции на втори отбор.

До победата се стигна след като гостите вкараха победния гол от доста спорна дузпа десет минути преди края. Реализира я бившия играч на Челси Фабио Борини.

Преди това мачът започна перфектно за сините, които откриха резултата в началото на мача чрез Самуел Ето'о. Съндърланд обаче много бързо изравни след лоша намеса на Марк Шварцер и добавка отблизо на Конър Уикъм.

След това тимът на Густаво Пойет уплътни пространствата пред наказателното си поле и не позволи на Челси да стигне до много голови положения. Единствената чиста възможност бе пред Демба Ба в средата на второто полувреме, но той я пропусна.

Това бе първа загуба на Жозе Моуриньо като домакин във Висшата Лига. Така ако утре Ливърпул победи като гост Норич, ще се откъсне с пет точки начело в класирането. Съндърланд от своя страна вече има съвсем реални шансове да се спаси от изпадане.


Мачът започна сравнително равностойно, като дори Съндърланд първи отправи удар към една от двете врати. Фабио Борини стреля от границата на наказателното поле, но покрай вратата.

В 12-та минута Челси откри резултата. Самуел Ето'о спечели корнер, след като негов техничен пробив в наказателното поле с мъка бе спрян от защитата на гостите. След центрирането обаче камерунецът изпревари защитник и от въздуха засече отблизо в мрежата.

Пет минути по-късно обаче Съндърланд изравни. От ъглов удар изненадващо топката бе пратена назад пред наказателното поле и там оставеният абсолютно непокрит Маркос Алонсо нанесе много силен удар. Марк Шварцер не успя да избие добре топката и тя попадна в стоящия на ръба на засадата пред него Конър Уикъм, който изпревари вратаря и хвърлилия се с шпагат Иванович и отблизо направи добавка в мрежата.  Това бе първият гол в последните 570 минути, който Челси допуска във Висшата Лига на "Стамфорд Бридж".

Гостите имаха и още една добра възможност, след като Борини бе изведен в опразненото пространство отляво на наказателното поле, но след това не успя да намери някой от тримата включили се в атака негови съотборници.

Играта на домакините в този момент бе разстроена и липсваше острота и голови положения. Едва в 27-та минута Оскар пробва удар извън наказателното поле, но не затрудни особено Вито Маноне.

Последваха две съдийски решения в полза на "Черните котки". Първо бе отсъден фаул в атака на Неманя Матич в наказателното поле след единоборство за висока топка и голът на Джон Тери не бе зачетен. Това решение бе до голяма степен очевидно, но след това реферът Майк Дийн определено спести картон на Адам Джонсън за влизане с бутоните в ребрата на Сесар Аспиликуета.

В 36-та минута сините бяха много близо до гола. След центриране от корнер Иванович стреля остро с глава от близко разстояние, Маноне не изби добре топката и тя се удари в напречната греда, но след това вратарят успя да я улови на голлинията.

Пет минути по-късно топовен удар на Матич от дистанция бе избит от Маноне на пътя на Рамирес. Той направи добавка от малък ъгъл, но вратарят успя отново спаси. При продължението на атаката Челси имаше претенции за дузпа, тъй като Борини удари с глава топката в ръката на стоящия до него Алонсо, но нямаше умисъл.

Домакините бяха вдигнали оборотите и в 43-та минута отново бяха много близо до гола. Салах центрира по земя пред вратата и Вилиан засече от непосредствена близост, но уцели тялото на Маноне.

Малко преди почивката Челси можеше да остане с човек по-малко, тъй като при борба за топката Рамирес удари умишлено с ръка в лицето Ларсон. Действието стана буквално пред очите на Майк Дийн, но той не показа дори жълт картон.

Секунди преди края Съндърланд имаше страхотно положение за гол. Аспиликуета загуби топката пред наказателното поле от Адам Джонсън и той тръгна сам срещу вратаря. Той обаче се отказа да стреля с десния крак докато има чиста възможност и вместо това реши да финтира Джон Тери, за да си я нагласи на левия и загуби топката.

Три минути след началото на второто полувреме сантиметри разделиха Челси от гола. Вилиан започна скоростна контраатака с трима на двама играчи. Накрая подаде на Ето'о вляво и камерунецът нанесе остър диагонален удар, но топката почти облиза далечната греда. Малко по-късно Челси имаше още една бърза атака, но Оскар стреля много слабо от границата на наказателното поле.

В следващите минути обаче домакините не можаха да натиснат съперника и Жозе Моуриньо потърси изостряне на атаката, като пусна в игра Демба Ба на мястото на Оскар. И много бързо пред Ба се откриха две възможности. Първо след хубава комбинация Ето'о се опита да го изведе пред наказателното поле, но Ба се спъна в топката.

След това самият Ба започна атака с хубаво подаване между двама души в наказателното поле за Вилиан. Той стигна до аутлинията и от там върна обратно на останалия непокрит Ба, но нападателят от чиста позиция засече покрай вратата.

 В средата на полувремето играта бе накъсана от няколко смени, а след това и заради лошото падане на Вито Маноне.  Влезлият  в игра Андре Шюрле предизвика напрежение с пробив и удар извън наказателното поле, който бе блокиран. Ба обаче използва това и открадна топката под носа на Маноне, но след това от малък ъгъл не можа да отправи удар.

След това другата резерва на Челси - Фернандо Торес пробва ефектен удар със задна ножица, но прати топката високо над вратата. Испанецът имаше възможност да играе с глава на пет метра от вратата, но центрирането бе много меко и така и той не успя да вложи сила в удара си и Маноне спаси.

В 81-та минута се стигна до много спорна ситуация, тъй като Съндърланд получи дузпа. Аспиликуета се подхлъзна в зоната си и така Алтидор му открадна топката. След това навлезе в наказателното поле, но бе застигнат от испанеца и то малък ъгъл сякаш нямаше какво да направи. Аспиликуета обаче се хвърли с шпагат и не успя да играе с топката, американецът се възползва от това и падна изключително леко.  На повторенията не се видя къде точно е контакта, но въпреки това Майк Дийн посочи бялата точка. Борини пък не сбърка от бялата точка.

Челси реагира като ужилен и Андре Шюрле нанесе топовен удар от дистанция, но Маноне се разтегна максимално и изби под напречната греда. В 85-та минута и Челси поиска дузпа, тъй като центриране на Торес се удари в ръката на защитник, но тя бе точно пред тялото му и очевидно бе неволно. В 91-та минута Джон Тери отправи точен удар с глава, но прекалено лек и Маноне спаси.

Челси - Съндърланд 1:2

1:0 Ето'о 12
1:1 Уикъм 17
1:2 Борини 81 дуз.

Челси: Шварцер, Аспиликуета, Кейхил, Тери, Иванович, Матич, Рамирес, Оскар (58 Ба), Салах (66 Шюрле), Вилиан, Ето'о (74 Торес)

Съндърланд: Маноне, Вергини, О'Шей, Браун, Алонсо, Кетърмоул, Коулбак, Ларсон (93 Челустка), Джонсън (66 Джакерини), Борини, Уикъм (66 Алтидор)