Челси победи Евертън с 6:3 в луд мач от третия кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Гудисън Парк".

Сините нанесоха светкавичен двоен удар и поведоха с 2:0 с голове на Диего Коста и Бранислав Иванович още до 3-та минута. Това трябваше да реши интригата, но не стана нищо такова.

В последната минута на полувремето Кевин Миралас намали резултата и върна Евертън в мача. От средата на второто полувреме се разрази истински екшън, като двата тима започнаха да се редуват да вкарват гол след гол и в рамките на 10 минути вкараха 5 гола.

Първо Коулмай си вкара автогол, но веднага след това Стивън Нейсмит намали. Неманя Матич направи 4:2, но отново Евертън се върна веднага в мача с попадение на резервата Самуел Ето'о.  В 77-та минута Рамирес отново възстанови преднината от два гола, а малко след това Евертън удари греда. С това се изчерпаха силите на домакините, а в самия край Диего Коста вкара и шести гол.

Така Челси излезе начело в класирането с пълен актив от 9 точки от три мача, докато Евертън продължава да няма победа. В трети пореден мач "Карамелите" допускат поне два гола и са само с две точки.



Още в 30-та секунда Фил Джагиелка направи неуспешен опит за изкуствена засада срещу Диего Коста, който получи извеждащо подаване от Сеск Фабрегас. Испанецът излезе абсолютно сам срещу Тим Хауърд и промуши топката между краката му.

Само две минути по-късно Челси вкара втори гол. Този път при постепенна атака Рамирес изведе зад защитата включилия се в атака Бранислав Иванович и той отблизо стреля под плонжа на Хауърд. За разлика от първата ситуация обаче този път имаше засада, останала незабелязана от съдията.

В 8-та минута Еден Азар получи силен извеждащ пас и Тим Хаърд излезе и го изпревари за топката. Вратарят обаче не я изчисти, а направо я улови на почти метър извън наказателното поле.  Страничният рефер или не видя това или направо компенсира Евертън заради грешката си при втория гол.

В 16-та минута Евертън  бе на една съдийска грешка от гол. Ромелу Лукаку тресна напречната глава, след като засече с глава центриране от корнер. Топката се върна в терена, рикошира в стоящия пред вратата Силван Дистен, търкули се покрай Куртоа и после защитникът направи добавка с шпагат. Съдията обаче правилно отсъди засада срещу играча на Евертън.

Карамелите продължиха да играят активно и Стивън Нейсмит нанесе опасен удар от дистанция, който профуча покрай вратата. Малко по-късно Коулман проби до аутлинията и поднесе назад към Нейсмит, но неговият удар от 12-13 метра срещна тялото на защитник.

След центриране пред вратата на Челси Бранислав Иванович за малко да си вкара автогол. След това същото можеше да се случи в другата врата, когато удар на Фабрегас бе отклонен от Дистен на половин метър от страничната греда.

Кевин Миралас опита техничен фалцов удар от дистанция и добре насочи топката към горния далечен ъгъл на вратата, но двуметровият Куртоа внимаваше и спаси.

Три минути преди края на полувремето Диего Коста бе изведен зад защитата и изпревари Хауърд за топката, но страничният рефер отново сбърка и маркира засада, каквато на повторението се видя, че няма.

И това се оказа ключово решение, защото в последните секунди на полувремето Евертън се върна в мача. Коулман бе изведен по дясното крило, центрира в наказателното поле и там Миралас надскочи Кейхил, след което засече много прецизно с глава в мрежата.

В самото начало на второто полувреме Евертън имаше добра възможност, при която Миралас поднесе назад пред наказателното поле за Лукаку, но той от добра позиция стреля над вратата.

След това обаче Челси не позволи да се стигне до натиск на домакините. В 52-та минута гостите имаха златна възможност за трети гол. Азар открадна топка в центъра и подаде на Фабрегас, а той изведе Диего Коста зад защитата на ръба на засадата. Испанецът навлезе абсолютно сам в наказателното поле, но този път Хауърд спаси блестящо с крак диагоналния му удар. След центрирането от получилия се корнер Джон Тери засече с глава, но леко и не затрудни вратаря.
 
Челси продължи да играе по-добре и в средата на полувремето стигна до трети гол, макар и с голяма доза шанс. Еден Азар проби в наказателното поле успоредно по аутлинията и опита да подаде назад. Тичащият до него Шеймъс Коулман се хвърли с шпагат да го блокира, но вместо това отклони топката в собствената си мрежа. Малшансът за Евертън бе голям, тъй като от минимален ъгъл топката мина покрай Хауърд удари се в гредата и влезе в мрежата.

Евертън обаче отговори мигновено и отново се върна в мача. Макгийди бе в основата на гола с прекрасна акция през центъра на терена, след което изведе Нейсмит на чиста позиция в наказателното поле и нападателят с бърз удар с външната част на крака преодоля Куртоа.

Интересното бе, че веднага след това Макгийди бе изваден от Роберто Мартинес и на негово място влезе Самуел Ето'о.

Ентусиазмът на Евертън изглеждаше бързо охладен от четвърти гол на Челси. Неманя Матич овладя пред наказателното поле и нанесе мощен удар, който мина между двама защитника, рикошира леко в Джагиелка и влезе до гредата в мрежата.

Също както и преди това обаче домакините отговориха с мигновен гол. След центриране от фаул Самуел Ето'о засече прецизно с глава и насочи топката неспасяемо за Куртоа до гредата.

Челси обаче взе пример от съперника и на свой ред вкара незабавно пети гол. Диего Коста се опита да спечели фаул пред наказателното поле, съдията замълча, но атаката продължи. Матич изведе Рамирес в наказателното поле и той от малък ъгъл с остър удар с върха на бутонката направи Хауърд безпомощен.

Макар и с дълго забавяне, 4 минути по-късно Евертън бе на сантиметри да намали отново. Куртоа подаде лошо към Аспиликуета на тъча и Ето'о открадна топката. Последва комбинация, при която Миралас получи центриране в наказателното поле и по зрелищен начин засече от въздуха, но с върха на пръстите си Куртоа отклони в страничната греда.

Постепенно тонусът на Евертън спадна, а в последната минута всичко свърши след шести гол на Челси. Ромелу Лукаку се контузи и бе заменен принудително то Мохамед Бешич. И именно той направи нелепа грешка в центъра в опита си за технично подаване. Микел отне, започна контраатака и изведе Диего Коста, който технично залъга последния защитник и вратаря и се разписа с диагонален удар.

 

Евертън - Челси 3:6

0:1 Диего Коста 1
0:2 Иванович 3
1:2 Миралас 45
1:3 Коулман а.г. 67
2:3 Нейсмит 69
2:4 Матич 74
3:4 Ето'о 76
3:5 Рамирес 77
3:6 Диего Коста 90

Евертън: Хауърд, Коулман, Джагиелка, Дистен, Бейнс, Бари, Макарти, Макгийди (70 Ето'о), Миралас, Нейсмит, Лукаку (89 Бешич)

Челси: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Матич, Рамирес, Фабрегас, Вилиан (75 Микел), Азар (83 Филипе Луис), Диего Коста