Челси отново не остави шансове на Арсенал и спечели чиста победа с 2:0 в лондонското дерби от 7-я кръг на Висшата Лига, играно на стадион "Стамфорд Бридж".

Макар да не смачкаха съперника както при победата с 6:0 през миналия сезон, сините отново имаха почти пълен контрол през целия мач.

В средата на първото полувреме Еден Азар спечели дузпа с брилянтен индивидуален пробив и после сам я реализира. Четвърт час преди края пък Диего Коста реши мача с втори го, получавайки извеждащо подаване от бившия играч на Арсенал Сеск Фабрегас. Така испанецът вгорчи "артилеристите" още в първия си мач, в който се изправи срещу тях след напускането на клуба.

Благодарение на успеха Челси дръпна с 5 точки начело в класирането пред втория Манчестър Сити. За Арсенал това бе първа загуба от началото на сезона и тимът вече изостава на 9 точки от лидера. За Венгер това бе 12-ти мач, в който не може да победи Жозе Моуриньо. Така за втора поредна година Челси развали празника му, след като през седмицата той направи 18 години начело на клуба.


 

За разлика от миналия сезон, този път срещата започна равностойно и в първите минути Арсенал играеше уверено. Гостите дори имаха първите две интересни атаки. В 3-та минута Алексис пробва да изненада застаналия леко встрани Куртоа със силен удар от над 30 метра, но бе неточен. След това чилиецът получи извеждащо подаване, но не успя да овладее добре топката, а след това при опит да прескочи вратаря без да иска го удари с бедро в главата. Белгиецът остана да лежи на земята и за кратко имаше опасения, че може би е повторил съдбата на предшественика си Петер Чех, но се оказа, че няма проблеми и той бързо се изправи.

Челси играеше спокойно и чакаше своя момент. Сините имаха две възможности след центрирания от пряк свободен удар и корнер, но така и не се стигна до удар.

Мачът бе с високо напрежение и в 20-та минута Гари Кейхил влезе много грубо срещу Алексис, с което имаше късмет да получи само жълт картон. Инцидентът пък провокира сблъсък между Моуриньо и Венгер на тъчлинията, като французинът буквално блъсна в гърдите Специалния.

В средата на полувремето се оказа, че Куртоа няма да може да продължи игра и бе заменен принудително от Петер Чех.

При поредното центриране от статично положение за Челси Джон Тери игра с глава на втората греда, но топката му дойде висока и той я прати високо над вратата.

В 27-та минута Еден Азар изригна с брилянтна индивидуална акция и спечели дузпа. Той подмина на скорост Касорла и Чембърс, след това в наказателното поле подмина и Косиелни, който не успя да избие топката с протегнат крак и спъна белгиеца. Единственият въпрос бе дали трябваше да бъде показан червен картон на защитника, но нарушението бе неволно и освен това имаше и други играчи в наказателното поле и затова Мартин Аткинсън се задоволи само с жълт картон.  Самият Азар се нагърби с изпълнението и не сбърка.

Арсенал можеше да отвърне след само една минута. Йозил изведе чудесно Касорла отляво, той поднесе към връхлитащия Уилшър, който излизаше сам срещу вратаря, но си поведе малко силно топката и Чех я улови точно под носа му.

В самия край на полувремето гостите имаха още две нелоши атаки, но първо Касорла, а после Йозил се поколебаха да стрелят и веднага след това бяха блокирани.

"Артилеристите" започнаха по-активно второто полувреме и в самото начало Касорла пусна хитър пас  към Уелбек, но той не успя да улови топката в наказателното поле. След това пък Йозил пропусна топката пред наказателното поле, тя стигна до Касорла и той нанесе отсечен диагонален удар, но на сантиметри от страничната греда.

Отзад обаче Арсенал бе много колеблив. Шчесни излезе да пресече извеждащо подаване към Диего Коста, но изрита топката в тялото на Мертезакер и имаше късмет тя да се върне пак в него. При друга атака пък Фламини опита да пресече прострелно центриране на Азар и прати топката в гредата.

Челси вдигна за кратко оборотите и направи няколко бързи атаки. В основатана почти всичко бе Азар. След негов финт в центъра на терена атаката се изостри и Оскар изведе Иванович отдясно в наказателното поле, но той центрира лошо.

Арсенал имаше претенции за дузпа, след като опасен удар на Уилшър пред наказателното поле се удари в протегнатата ръка на Сеск Фабрегас, но съдията даде само корнер.

Постепенно тимът на Арсен Венгер наложи териториален натиск, но се затрудняваше да стигне до удари към вратата. В 72-та минута такава възможност имаше Чембърс, но от границата на наказателното поле стреля силно над вратата.

В 75-та минута обаче Челси бе много близо до втори гол. Диего Коста игра много добре по крилото и между двама играчи поднесе в наказателното поле за Азар. Той на скорост подмина последния защитник и изскочи сам срещу вратаря, но от малък ъгъл не можа да го преодолее.

Защитата на Арсенал обаче не си взе бележка и в 78-та минута допусна втори гол. Косиелни и Мертезакер бяха оставили прекалено голямо разстояние зад себе си и Диего Коста получи извеждащо подаване, използва високата си скорост, за да излезе сам срещу вратаря и елегантно го прехвърли. За да бъде голът двойно по-болезнен за "артилеристите" асистенцията бе дело на Сеск Фабрегас.

В последната минута влезлият като резерва Подолски имаше възможност, получавайки копващ пас в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да преодолее Чех.

В 92-та минута страничният съдия спести неудобството на Диего Коста, който получи центриране по земя пред вратата и на два метра от празната мрежа засече над вратата. Оказа се обаче, че има засада.

Челси - Арсенал 2:0

1:0 Азар 27 дуз.
2:0 Диего Коста 78

Челси: Куртоа (24 Чех), Иванович, Тери, Кейхил, Аспиликуета, Матич, Оскар (87 Вилиан), Фабрегас, Азар, Шюрле (70 Микел), Диего Коста

Арсенал: Шчесни, Чембърс, Косиелни, Мертезакер, Гибс, Фламини, Касорла (70 Окслейд-Чембърлейн), Уилшър (82 Росицки), Йозил, Алексис (79 Подолски), Уелбек