Челси удари с 2:0 "чуковете" от Уест Хям на "Стамфорд Бридж" и записа лека шампионатна победа. След този успех "сините" от Лондон дръпнаха с шест точки пред Манчестър Сити преди останалите срещи от този кръг във Висшата лига.

Попаденията за домакините забиха Джон Тери и Диего Коста. Така Челси продължава с отличната си форма, като вече има пет победи и едно равенство в последните си шест мача от всички турнири.

Освен това "сините" са спечелили 13 от последните си 16 мача от Висшата лига срещу Уест Хям.

Като цяло домакините контролираха мача, надиграха изцяло "чуковете", вкараха два пъти, изпуснаха още поне пет чисти положения и в крайна сметка заслужено си взеха победата и трите точки.

От своя страна гостите разочароваха, като с нищо не показаха, че искат и могат да вземат нещо от тази среща. Челси вече има 45 точки на върха в класирането, докато "чуковете" са четвърти с 31 пункта.


Срещата на "Стамфорд Бридж" започна с контузия на Еден Азар, който дори бе пред смяна, но се завърна в игра, след като получи медицинска помощ. Постепенно "сините" наложиха преса и притиснаха здраво гостите в собствената им половина.

В 3-ата минута Вилиян центрира в наказателното поле на Уест Хям, където защитата на гостите сгреши детински и позволи топката да достигне до Оскар, който обаче направи феноменален пропуск и не успя да вкара от вратарското поле.

Челси продължи да натиска и да създава голови положения, но топката така и не влизаше в мрежата на "чуковете". В 10-ата минута Гари Кейхил стреля технично с глава от точката на дузпата, но над горната греда.

Последваха два далечни удара на Оскар, но в аут. "Сините" тотално доминираха и контролираха играта, но правеха невероятни пропуски.

В 21-ата минута Кейхил отново можеше да отбележи, но този път Адриан показа класа и се намеси отлично. Малко по-късно Оскар и Сеск Фабрегас се опитаха да вкарат от преки свободни удари, но Адриан отново бе на мястото си.

След половин час игра Вилиян напредна през центъра и стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но отново Адриян не позволи топката да посети мрежата му. Минута по-късно логичното се случи и Челси вкара.

След ъглов удар Диего Коста свали топката към Джон Тери, който от един метър не сгреши - 1:0. Домакините продължиха да атакуват и стигнаха до ново положение, но Неманя Матич от чиста позиция стреля в аут.

В 39-ата минута Диего Коста се освободи от защитата на Уест Хям и опита техничен удар от ъгъла на наказателното поле, но топката мина до гредата. До края на полувремето "сините" изцяло владееха инициативата, но не успяха да забият втори гол.

Второто полувреме започна спокойно, като играта се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било сериозни голови опасности.

В 52-ата минута Вилиян намери Азар в наказателното поле и той стреля по диагонала, но Адриан боксира топката. Три минути по-късно Вилиян се опита да вкара от пряк свободен удар, но прати топката над вратата на гостите.

Последваха две смени за състава на Уест Хям, като в игра се появиха Алекс Сонг и Диафра Сако, но това не помогна на гостите и те инкасираха втори гол.

В 62-ата минута Чейку Коуяте позволи на Матич да му открадне топката в центъра, последва пас към Фабрегас, който продължи към Диего Коста, а той с уникален финт залъга трима защитници на "чуковете", след което с отсечен шут по диагонала опъна мрежата на Адриан за 2:0.

Това попадение окончателно съсече гостите и в следващите минути те бяха тотално разконцентрирани и не можеха да вържат три точни паса.

В 65-ата минута Коста можеше да забие още един гол, но от дъгата на наказателното поле стреля в аут. Последва и шут на Оскар, но Адриан спаси.

Постепенно темпото на игра падна, като действията се пренесоха основно в средата на терена. В 74-ата минута Сонг се опита да върне едно попадение, но не успя.

Последваха и смени за Жозе Моуриньо, което още повече накъса играта. Малко по-късно Еден Азар стреля мощно от дъгата на наказателното поле, но топката срещна тялото на защитник на гостите.

Към края на срещата Челси намали темпото и това можеше да доведе до гол във вратата на Тибо Куртоа, но резервата Морган Амалфитано нацели дясната му греда в 87-ата минута.

Домакините все пак спокойно доиграха мача и заслужено си взеха победата и трите точки.

Челси - Уест Хям 2:0

Голмайстори:

1:0 Джон Тери (31)
2:0 Диего Коста (62)

Челси: Тибо Куртоа, Бранислав Иванович, Гари Кейхил, Джон Тери, Сезар Азпиликуета, Сеск Фабрегас, Неманя Матич, Оскар (82 - Джон Оби Мике), Вилиян (85 - Рамиреш), Еден Азар, Диего Коста (82 - Дидие Дрогба)

Уест Хям: Адриан, Карл Дженкинсън, Джеймс Колинс, Уинстън Рийд, Аарън Кресуел, Марк Нобъл (59 - Алекс Сонг), Чейку Коуяте, Кевин Нолан, Стюарт Даунинг (74 - Морган Амалфитано), Енер Валенсия, Анди Керъл (59 -  Диафра Сако)