Саутхямптън измъкна равенство 1:1 срещу Челси в сблъсък от 19-ия кръг на английската Висша лига, игран на стадион „Сейнт Мерис”.

„Светците” откриха резултата след малко повече от четвърт час чрез Мане, получил чудесно подаване от Тадич. В добавеното време на първата част обаче Еден Азар изравни, а с поредна асистенция се отличи Сеск Фабрегас.

Челси напълно доминираше през второто полувреме, но не успя да осъществи пълен обрат. Две минути преди края домакините останаха с човек по-малко, тъй като Шнайдерлен получи червен картон.

Лондончани са на върха с 46 точки, докато Саутхямптън е четвърти с 33 пункта на сметката си.


Домакините започнаха надъхано и още в самото начало Тадич пробва удар от дистанция, който беше лишен от необходимата точност. На отсрещната врата Матич отправи удар за статистиката.

Сеск Фабрегас обра овациите в осмата минута, когато буквално скри топката на двама съперникови футболисти в наказателното поле на домакините, но испанецът не намери свободно пространство и спечели само корнер.

„Светците” сътвориха няколко интересни атаки. Шнайдерлен спечели корнер след намесата на Тери, после пас на Тадич към Мане не мина, защото Кейхил го пресече.

Само няколко минути след това обаче Тадич записа асистенция за Мане. Сърбинът копна топката зад защитата на Челси, Мане се изстреля напред и след като овладя с глава, майсторски матира Куртоа с техничен удар покрай него.

В средата на първото полувреме Диего Коста осъществи много опасен пробив отляво и почти от аутлинията се опита да намери Шюрле. Германецът протегна крака си, но не успя да достигне кълбото заради получилия се рикошет.

Постепенно натискът на Челси се засилваше и на моменти играта се водеше в пеналта на домакините, а в разиграванията участваха дори защитниците Кейхил и Иванович. При една от контраатаките на Саутхямптън Мане си спечели нарушение, но Тадич стреля много слабо и неточно.

Минута преди края на първото полувреме Грациано Пеле беше намерен в наказателното поле при продължителна атака на своите, но неговият удар с левия крак чрез завъртане не се получи.

В добавеното време Челси нанесе своя удар. Сеск Фабрегас изведе Еден Азар отляво на добра позиция, но белгиецът се отдалечи от вратата, финтирайки двама защитници. Въпреки това той шутира технично с десния крак и закова топката в долния десен ъгъл.

Десетина минути след почивката влезлият като резерва Вилиан опита два поредни изстрела, но беше блокиран. После Сеск Фабрегас получи жълт картон за симулация, макар да беше ритнат без топка от Таргет в наказателното поле.

Преди да изтече един час игра Сеск Фабрегас хвърли невероятен пас към Еден Азар, който си спря на гърди в пеналта и стреля със завъртане, но топката мина покрай страничната греда.

Челси продължаваше да притиска своя опонент, пробивайки и по двете крила. Диего Коста опита завършващ удар от десетина метра, но нацели тялото на съперников футболист.

Груба грешка на Уорд-Праус четвърт час преди края предостави истински коледен подарък на Диего Коста, но бразилецът с испански паспорт се подхлъзна и не успя да овладее върнатата назад топка.

В заключителните минути играчите на Роналд Куман действаха като опълченци в наказателното си поле и бяха обградени от всички страни от футболистите на Челси.

Пет минути преди края Алдервейрелд показа добро хрумване след изпълнение на корнер в половината на гостите, но изстрелът от въздуха бе под всякаква критика.

В 88-тата минута домакините останаха с човек по-малко заради втори жълт картон на Шнайдерлен, който беше изгонен. Веднага след това Азар центрира остро отдясно, но Дрогба не успя да засече.

В добавеното време Челси упражни силен натиск, който не доведе до нова сериозна опасност пред вратата на "светците".

 

Саутхямптън – Челси  1:1

1:0 Садио Мане – 17’

1:1  Еден Азар – 45’ + 1

 

Червен картон:  Шнайдерлен (Саутхямптън) – 88’


Саутхямптън:  Форстър, Алдервейрелд, Фонте, Йошида (Гардош – 62’), Таргет, Дейвис (Лонг - 77’), Уанияма, Шнайдерлен, Тадич (Уорд-Праус – 58’), Пеле, Мане

Челси: Куртоа, Тери, Кейхил, Иванович, Луиш, Оби Микел (Дрогба – 74’), Матич, Шюрле (Вилиан – 46’), Фабрегас, Азар, Коста (Реми - 89')