Челси победи с 1:0 Уест Хям в среща от 28-ия кръг на английската Висша лига. Двата отбора сътвориха истински спектакъл на стадион „Ъптън парк”, изпълнен с красив и бърз футбол и много опасности пред двете врати.

Успехът за гостите обаче дойде със спорен гол на Еден Азар през първото полувреме, при който останаха сериозни съмнения за засада. С 3-те точки Челси събра 63 т. и запази аванса си на върха пред Манчестър Сити на 5 т. Освен това лондончани са и с мач по-малко.

Черната серия на „чуковете” без победа във Висшата лига пък се увеличи на 7 двубоя – 4 поражения и 3 равенства. За последно те подчиниха Хъл Сити с 3:0 на 18 януари. Това е и втора поредна загуба за тима в лондонско дерби, след като в миналия кръг отстъпи с 1:3 от Кристъл Палас. Така Уест Хям се смъкна на 10-та позиция, оставяйки с 39 т.

Мениджърът на домакините Сам Алардайс заложи на най-добрите си налични футболисти. Атаката поведе Диафра Сако, който в задни позиции беше подпомаган от Стюърд Дауининг и Енер Валенсия. Алекс Сонг пък беше оставен на резервната скамейка, а специалистът заложи на трима опорни полузащитници в лицето на Кевин Нолан, Кояте и Марк Нобъл.

В отсъствието на наказания Неманя Матич, Жозе Моуриньо отново пусна Курт Зума като опорен халф, а предни позиции заложи на обичайното трио – Оскар, Еден Азар и голмайстора на отбора Диего Коста.
 



Челси създаде първото опасно положение още в 7-ата минута, но завършващият удар на Коста мина над горната греда. В 16-ата минута Нолан стреля от фаул, но и неговият шут беше твърде висок. 120 секунди след това Оскар изгуби елементарно топката пред наказателното си поле, след карамболи тя достигна до Джеймс Колинс, но Тибо Куртоа парира удара му.

В 20-ата минута Кояте центрира в наказателното поле, но милиметри разделиха Сако от попадението. Домакините продължиха да нападат отлично, но Бранислав Иванович изчисти в малкото наказателно поле пред двама футболисти на противника. В следващата атака обаче Челси поведе. Рамиреш центрира отдясно и Азар с глава не остави шансове на Адриан – 0:1.При гола обаче останаха съмнения за засада.

В 35-ата минута Коста беше изведен като по учебник сам срещу Адриан, навлезе в наказателното поле, но Каръл Дженкинсън с перфектен шпагат изчисти. Секунди след това десният защитник отново беше в центъра на вниманието, но този път пред отсрещната врата. Той качи топката на главата на Сако, но Куртоа беше на мястото си и спаси. Секунди преди края на полувремето нападателят на Уест Хем отново пропусна да изравни от чиста позиция.

5 минути след началото на втората част Сако получи топката около точката за дузпата с гръб към вратата, завъртя се и шутира, но не уцели вратата. В 53-ата минута домакините създадоха поредната опасност. След меле в пеналта, Куртоа успя някак си да избие топката с една ръка, а след това Зума я изчисти пред погледа на Нолан.

Мачът продължи да бъде изпълнен с опасни положения пред двете врати. Челси отговори на натиска на домакините в 56-ата минута, когато Рамиреш нацели гредата. Малко след това бразилският национал отново можеше да вкара след пас на Сеск Фабрегас, но Адриан с невероятна намеса изби с крак. След час игра Куртоа също показа класа, отразявайки шут на Даунинг.

В 70-ата минута гостите за малко да удвоят преднината си. Коста открадна топката и подаде към Азар, който навлезе отляво към вратата, но ударът му беше париран. Уест Хям отговори с изстрел на Дауининг, който беше изпуснат от Куртоа, но при добавката Валенсия не успя да изравни. В продължението пък Вилиам пропусна да сложи точка на спора.

Въпреки натиска на домакините, до края Челси успя да задържи крехката си преднина и се поздрави с победата.

Уест Хям – Челси 0:1

Голмайстор:

0:1 Азар (22)

Уест Хям: Адриан, Кресуел, Тимкинс, Рийд (8-Колинс), Дженкнсън, Нолан, Кояте (88-Нене), Нобъл, Дауинг, Валенсия, Сако

Мениджър: Сам Алардайс

Челси: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Фабрегас, Зума, Рамиреш, Оскар (73-Вилиан), Азар, Коста (93-Дрогба)

Мениджър: Жозе Моуриньо

Лондон, ст.: „Ъптън парк”

Съдия: Андре Маринър

Жълти картони: Кояте, Колинс, Нолан (Уест Хем); Тери, Азар, Фабрегас, Дрогба (Челси)