Миналата седмица Челси спечели Купата на лигата – първи трофей за сезона. След финала всички играчи се разделиха на части – някои играчи отидоха да целунат наградата, а други си направиха фотосесия. След импровизирания купон на „Уембли“ купата не отиде в музея на „Стамфорд Бридж“, а в детската спалня на Джон Тери. Очарователните му деца заспаха с нея. Грижовният баща им даде нова играчка, за да не се страхуват от тъмното.

Повечето от играчите на Челси ще бъдат осъдени и заклеймени за подобни действия. Да, никой от тях не би се осмелил да вземе трофея у дома. А Тери навярно въобще не се замисля за това и още повече – не иска разрешение от никого. Той е капитан от 10 г.

Трудно е за вярване, че младият Тери чистеше бутонките на Денис Уайз и получаваше мъмрене от по-възрастния си съотборник. Но дори и тогава, в зората на новия век, беше ясно, че той ще бъде лидер. Марсело Десаи, човекът, от когото Тери наследи капитанската лента, си спомня: „Джон никога не крещеше от болка на тренировките и не беше стресиран. Бях малко изненада, но знаех, че този човек ще стигне далеч.“

Така и стана. В повече от половината си мачове, Тери е бил капитан на Челси и е вдигал 14 различни трофея над главата си. При това защитникът е натрупал авторитет не само пред играчите. През 2007 г. Роман Абрамович даде на Тери цяла яхта, за да може да се наслади пълноценно на медения месец с жена си. Кой друг руски бизнесмен ще позволи подобно нещо?

Разбира се, всеки знае тъмната страна на футболиста. Той е хващан в сексскандал, обвиняван е в расизъм, заради което ФА му отне капитанската лента в Англия. Между другото, това е причината за напускането на Фабио Капело като селекционер на „трите лъва“. Италианецът остана безкрайно възмутен от намесата на ръководителите и подаде оставка няколко месеца преди Евро 2012.

11 септември, 2001 г., Тери се сби в бар в Лондон с американци, които слушали новини за трагедията в Ню Йорк. Защитникът безброй пъти е глобяван за пиянство, сбивания и други нарушения на режима, особено в началото на кариерата си. Баща му е вкаран в затвора за трафик на наркотици. Но без всички тези нелицеприятни истории, англичанинът ще има много по-малко уважение.

Но предимно Тери е обожаван за неотстъпчивостта си и за нечовешката воля за победа. Колко пъти е излизал на терена контузен – не се брои. Счупен палец? Глупости, не може да пропусне началото на сезона! Операция на коляното? Англия е по-важна! Счупена скула? Можете след три дни да ми поставите маска на лицето! Именно така излезе на стадион „Лужники“ през 2008 г., когато Челси игра финал в Шампионска лига с Манчестър Юнайтед. Да, след това той направи съдбоносния пропуск от дузпа, но Франк Лампард го нарече: „Истински мъж.“

Тери винаги ще бъде свиреп, груб, понякога и побеснял. Когато друг легендарен защитник – Карлес Пуйол престана да попада в състава на Барселона, резултатите на отбора рязко се влошиха. Нямаше кой в трудните ситуации да вика на играчите. Същото може да се случи и с Челси, когато Тери напусне. Това да стане безболезнено е невъзможно. Но Моуриньо отлага този момент възможно най-дълго, защото знае какво ще стане, когато лидерът напусне ТЕРИторията на Челси.

Sport-express