Челси победи с 1:0 Манчестър Юнайтед в голямото дерби от 33-ия кръг на английската Висша лига, играно на „Стамфорд Бридж”.

Единственият гол в мача вкара Еден Азар през първото полувреме след гениална атака. Сблъсъкът в столицата премина изцяло в стил „Жозе Моуриньо” – домакините се защитаваха перфектно, възползваха се пред една от малкото си опасни атаки и не оставиха шансове на атакуващите играчи на противника.

По този начин лондончани прекъснаха серията на Юнайтед от шест поредни победи в шампионата и максимално се доближиха до титлата, като за нея са им нужни само още два успеха. Челси вече има 76 точки, убедителен лидер е 5 кръга преди края, има и мач по-малко от преследвачите си. „Червените дяволи” пък остават на 3-то място с 65 точки.

Специалния пусна от 1-ата минута Курт Зума, с което ясно показа, че иска да затвори центъра на терена, а атаката на лондончани поведе ветеранът Дидие Дрогба. Вилиан и Рамиреш  бяха оставени на резервната скамейка.

Луис ван Гаал имаше да се справя със сериозни кадрови проблеми. Това наложи младият Макнеър да започне титуляр, а за първи път от два месеца в стартовия състав попадна и Радамел Фалкао. Уейн Рууни пък отново беше върнат да играе като халф.


Юнайтед пропусна златна възможност да поведе още в 4-ата минута. Ашли Йънг изведе отлично Люк Шоу отляво, той финтира Иванович и намери непокрития Рууни малко пред точката за дузпата. Английският национал стреля от движение, Тибо Куртоа не помръдна и за негов късмет топката профуча покрай дясната му греда.

4 минути след това Еден Азар със страхотно подаване намери Сеск Фабрегас, който беше почти на аутлинията, но успя да шутира по земя. Давид де Хеа обаче беше затворил ъгъла си и изби в корнер, след който не последва нищо интересно. В 13-ата минута Макнеър се озова на стрелкова позиция и стреля, но Джон Тери отклони в последния момент.

В следващите минути гостите имаха териториално надмощие, но възпитаниците на Моуриньо се отбраняваха умело и не позволиха сериозни опасности пред Куртоа.

След почти половин час игра футболистите на двата отбора се хванаха за гушите, след като Азар и Фалкао влязоха в здраво единоборство, но съдията Майк Дийн бързо успокои страстите и отсъди фаул за Челси. Зад топката застана Дрогба, но пропиля възможността, нацелвайки стената.

В 35-ата минута домакините организираха бърза контраатака с четири паса, при която Де Хеа излезе да пресече топката на границата на наказателното поле. При ситуацията останаха сериозни съмнения, че вратарят е докоснал топката с ръка извън обсега му, но реферът остана безмълвен.

Така се стигна до 38-ата минута, когато Азар изведе Челси напред. Фабрегас премина през няколко футболисти на гостите и подаде на Оскар, който с едно докосване с пета изведе белгийския национал сам срещу Де Хеа отляво. Азар с удар между краката преодоля стража на Юнайтед, за да открие резултата – 1:0!

В продължението на първото полувреме Фалкао можеше да възстанови равенството, но Куртоа със сетни сили чукна топката точно пред погледа на колумбиеца.

След почивката „червените дяволи” се опитаха да натиснат, докато „сините” отново заложиха на контраатаките. В 53-ата минута Андре Ерера допусна фрапантна грешка в центъра на терена, подарявайки топката на Матич. Халфът веднага изведе Дрогба сам срещу Де Хеа, който се опита да го прехвърли в далечния ъгъл. Топката тръгна да излиза в аут, Азар обаче я достигна, но му дойде много висока и не успя да я добута в опразнената врата.

След час игра централният защитник Макнеър отново беше оставен непокрит пред пеналта. Младокът шутира по земята без забавяне, след което Куртоа се намеси, но не много сигурно. До гол във вратата му обаче не се стигна. Малко след това Фалкао стреля отдалеч встрани от целта.

Играта на гостите в предни позиции определено не вървеше и Ван Гаал взе мерки в 69-ата минута. Той направи двойна смяна, като пусна на терена Анхел ди Мария и Аднан Янузай, за сметка на Йънг и Мата.

Ходът не раздвижи кой знае колко атаката на Юнайтед, но в 77-ата минута отборът можеше да изравни. Шоу изведе Фалкао отляво, който стреля, но топката се отби във външната страна на гредата и излезе в аут.

До края Челси задържа преднината си и спечели дербито.

Челси – Манчестър Юн 1:0

Голмайстор:

1:0 Азар (38)

Челси: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Матич, Зума, Азар (93-Вилиан), Фабрегас (92-Микел), Оскар (67-Рамиреш), Дрогба
Мениджър: Жозе Моуриньо

Юнайтед: Де Хеа, Валенсия, Макнеър, Смолинг, Шоу (80-Блекет), Ерера, Мата (69-Янузай), Фелайни, Рууни, Йънг (69-Ди Мария), Фалкао
Мениджър: Луис ван Гаал

Лондон, ст.: „Стамфорд Бридж”
Съдия: Майк Дийн
Жълти картони: Дрогба, Иванович, Оскар (Челси); Ерера (Юнайтед)