Рууд Гулит е легендарен холандски футболист на "Фейенорд", ПСВ, "Милан" и "Челси" от 80-те и 90-те години, носител на Златната топка за 1987 г.

Най-добър футболист в света за годината (1987 г.), Футболист №1 на "Челси" за 1996 г., бивш мениджър на "Челси".

Сега е телевизионен футболен анализатор. Ето какво мисли легендата за спечелената от Челси шампионска титла.

Жозе Моуриньо е причината "Челси" да бъде считан за скучен отбор във Висшата лига. Отборът направи изключително силен старт с красива игра в първата половина от сезона, но после Жозе Моуриньо удари ръчната спирачка.

"Челси" натрупа достатъчно точки оттогава, но въпреки това отборът му бе наречен скучен. Отборът му е скучен, макар че, по мое мнение, футболистите, които има, заслужават нещо по-добро.

Моуриньо заслужава този негативен етикет заради пресметливия начин, по който кара "Челси" да играе. Намирам това за абсурдно, защото играчите му са способни на блестящ футбол, както се видя и в "Лестър" за кратко, когато падаха с 0:1, и изведнъж бяха принудени да натиснат газта.

Видя се техният глад към атаката и радостта, която подобна игра носи на футболистите. Те просто искряха. После, от мига в който "Челси" поведе 2:1, Моуриньо реши да вкара защитен халф като Курт Зума, за да запечати всичко. Докато Зума чакаше да влезе, "Челси" вкараха третия гол, и въпреки това смяната бе направена, за да бъде подсигурена победата.

Защо трябваше Моуриньо да направи това, когато бе ясно, че неговите футболисти искаха да продължат да атакуват и да разбият "Лестър"? Това е така, защото Моуриньо не се е променил. Той винаги държи ръката си върху ръчната спирачка.
Аз не мога да критикувам "Челси", що се отнася до резултатите, и Моуриньо е треньор от топкласа.

Но когато имаш толкова качествени футболисти в отбора си, трябва да покажеш по-атрактивен футбол. Липсата на стил струваше скъпо на Моуриньо в първия му период в "Челси" и се опасявам, че същото нещо ще се случи отново, когато започнат да го бият с този защитен стил.

Достатъчно е да припомня представянето му в Шампионската лига - "Челси" се отказа да доубие останалия с 10 души "Пари Сен-Жермен", и плати за това скъпо и прескъпо. Моуриньо продължава да подхожда към всеки мач сякаш е пряка елиминация на живот и смърт в Шампионската лига.

Разбирам подобна идея срещу "Арсенал" като гост, но не и като домакин срещу "Манчестър Юнайтед". Което изобщо не го интересува. Той говори цинично и започва да разсъждава как в бъдеще щяло да се играе без голове и как само по-високият процент владеене на топката щял да решава мачовете.

В крайна сметка всичко опира до личен вкус: човек или харесва, или не харесва да побеждава по начина на Моуриньо. За мен обаче това не работи. Аз наистина съчувствам на футболистите. Те побеждават, но в Англия всеки футболен фен казва:

"Да, те бият, но не бият със стил". И то при условие че играчите на "Челси" са толкова качествени. Те биха могли да спечелят почти всеки мач със стил, ако Моуриньо е готов да играе без ръчната спирачка. Тогава ще видим велик футбол с много голове от "Челси".