Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо се опита да надцака колегата си Луис ван Гаал, който дръпна чувствена реч по време на гала вечерта по връчването на клубните награди по повод края на сезона в Англия. Снощи португалецът иронизира коментарите на ван Гаал, че Юнайтед е бил по-добър от "сините", владеейки топката повече от тях и създавайки повече положенията.

Още по темата

 

Под обстрела на Специалния попаднаха също така Манчестър Сити и Арсенал, като Жозе майсторски осмя мениджъра на "артилеристите" Арсен Венгер заради непрестанните му претенции. За да бъде по-добре разбран Моуриньо заложи на графики на видео-стената, показвайки философията на Челси и не техните основни противници. Португалецът дори си позволи самоирония, показвайки прословутия паркиран пред вратата на Челси автобус...

Ето и речта на сетубалския специалист:

"Добър вечер. Не се плашете, защото няма да пея и речта ми със сигурност няма да бъде 20 минути. Ще бъде доста скромна... Искам да ви припомня как преди една година бяхме тук като трети в първенството. Не бяхме щастливи, но показахме уважение към шампиона. Макар да го победихме два пъти, казахме, че те са заслужен шампион.

Макар да победихме два пъти втория в класирането, казахме, че те заслужават да бъдат там. Не бяхме щастливи, но не търсихме извинения. Подготвихме са така, че да се представим по-добре през този сезон. Но смятам, че моите футболисти не получиха нужното признание за работата, която свършиха от първия до последния ден. това са думи, които наистина чувствам, сериозни думи.

Сега имам за вас една измислена история и нека й се насладим: това е футболно игрище с две врати и една топка. Но имаше един отбор, който предпочиташе да играе без врати. И този отбор играеше наистина добре. Топката се разиграваше, разиграваше, разиграваше. И процентът на притежание на топката наистина е красив (б.р. говори за Манчестър Юнайтед), но нямаше голове. И те помолиха ФИФА да играят по този начин, но им беше съобщено, че това е невъзможно и че големият процент притежание на топката не печели мачове. Затова те не станаха шампиони.

После имаше друг отбор (б.р. говори за Манчестър Сити), който беше по-малко радикален. Те поискаха да се играе само с една врата - и бяха фантастични, вкараха доста голове! Головете идваха от всяка позиция. Те вкарваха и вкарваха, но не получаваха голове, защото нямаха врата. ФИФА каза и на тях, че не могат да станат шампиони, защото нямат врата...

После имаше трети отбор (б.р. говори за Арсенал), който искаше да играе с две врати. Те вкарваха и получаваха голове, но бяха фантастични. Вкарваха наистина красиви голове и почти бяха там... (б.р. на екрана се показват фигури с екипите на Челси, Сити и Юнайтед пред вратата на Арсенал, които вкарват голове)... Но те помолиха ФИФА да играят само между януари и април. Отвърнаха им "никакъв шанс", трябва да играете между август и май. Затова този отбор не стана шампион.

И накрая имаше друг отбор (б.р. говори за Челси), който искаше да играе по нормалните правила. Те знаеха, че трябва да вкарат поне един гол повече от противника, за да печелят мачове. Как можеш да го постигнеш? Като вкарваш много голове, или вкараш един гол, когато не допуснеш такъв. И те го сториха по двата начина. Това беше опцията - те играха от август до май и понякога паркираха автобуса.

Краят на историята е доста опростен - ние трябва да повярваме, че другите отбори са си научили урока и че следващият сезон ще бъде доста по-труден за нас. Трябва да сме готови за това".

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4xbftPiKFZI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>