Челси се изстреля на върха в таблицата, унищожавайки Евертън по впечатляващ начин с 5:0 в среща от 11-ия кръг на Висшата лига, играна на стадион "Стамфорд Бридж".

"Сините" от Лондон изиграха вихрено първо полувреме, в което напълно надиграха противника си. Момчетата на Роналд Куман се бранеха смело, но в средата на първата част допуснаха два гола в рамките на минута. Техни автори станаха Еден Азар и Марко Алонсо, който вкара първото си попадение за клуба.

Преди паузата Диего Коста също записа името си сред голмайсторите, а десетина минути след почивката Азар ликвидира интригата с втория си гол в мача. Малко след това Педро оформи крайния резултат.

Новият лидер във Висшата лига Челси вече има 25 точки на сметката си, докато "карамелите" заемат шесто място с 18 пункта.


Домакините създадоха първата скоростна акция чрез Маркос Алонсо по левия фланг, но неговият опит за центриране завърши в ръцете на вратаря Мартен Стекеленбург.

В 19-ата минута Челси откри резултата при първата добра възможност в мача, която беше създадена от Еден Азар. Белгиецът навлезе отляво в наказателното поле и отправи плътен диагонален изстрел, намирайки долния десен ъгъл.

"Карамелите" бяха шокирани и глътнаха още едно попадение малко след изпълнението на центъра. Азар подаде вдясно за Педро, който се опита да намери останалия зад топката Диего Коста. Ситуацията обаче беше идеална за Алонсо, който стреля от движение с левия крак и реализира първото си попадение за клуба.

Челси действаше много хитро и практически не упражняваше домакински натиск, но десетина минути преди почивката можеше да нанесе трети тежък удар. Алонсо центрира меко в наказателното поле и свободният Виктор Моузес стреля от воле, за да разтресе страничната греда!

В 42-ата минута столичани стигнаха до класически аванс след изпълнение на корнер. Топката беше отклонена от Матич за Диего Коста, който стреля страховито от въздуха и не остави шансове на вратаря с деветия си гол за сезона.

Във втората минута на добавеното време на първата част Коста беше изведен много добре от Педро, но стреля на метър от десния страничен стълб.

Домакините продължиха да натискат и в началото на второто полувреме изключително активният Диего Коста беше отказан от Мори и от Стекеленбург.

Десетина минути след почивката Азар вкара втория си гол в мача. Той игра на двойно с Педро, който му пусна с петичка, навърза няколко бранители и вкара прецизно по земя в долния десен ъгъл.

Стекеленбург спаси страхотна тупалка на Коста в средата на второто полувреме, но още при следващата атака Педро покачи на 5:0, правейки добавка след спасения шут на Азар.

Десетина минути преди края на редовното време стражът на гостите спаси по много добър начин удар на Давид Луис, за да реагира адекватно и при опита на Моузес да се разпише в 90-ата минута.

 

Челси - Евертън 5:0

1:0 Еден Азар - 19'
2:0 Маркос Алонсо - 20'
3:0 Диего Коста - 42'
4:0 Еден Азар - 56'
5:0 Педро - 65'

 

Челси: Куртоа, Кейхил (Тери - 84'), Луис, Аспиликуета, Канте, Матич, Алонсо, Педро (Оскар - 71'), Моузес, Азар (Батшуай - 80'), Коста

Евертън: Стекеленбург, Джагиелка, Мори, Уилямс, Каулман, Клевърли, Бари (Дейвис - 66'), Баркли, Овиедо (Миралас - 36'), Боласие (Ленън - 60'), Лукаку