Лидерът Челси продължава с наказателната си акция във Висшата лига, след като в мач от 17-ия кръг победи с 1:0 като гост Кристъл Палас.

Единственият гол в срещата отбеляза Диего Коста в края на първото полувреме след великолепна асистенция на Сезар Аспиликуета. След почивката и двата отбора имаха добри възможности за попадение, но ги пропиляха.

По този начин "сините" записаха 11-та поредна победа в първенството, с което изравниха собствения си рекорд. Той може да бъде подобрен на Боксинг дей, когато Челси приема Борнемут. Голмайсторът на отбора Коста обаче ще пропусне този двубой, защото срещу Палас си изкара 5-ти жълт картон и е наказан.

Трябва да се отбележи още, че това беше и трети пореден успех на Челси с 1:0 и общо четвърти по време на победната му серия. С спечелените точки възпитаниците на Антонио Конте събраха 43 и вече имат 9 т. преднина пред преследвачите си за 1-то място Ливърпул (гост на Евертън) и Арсенал (гост на Манчестър Сити), които са с мач по-малко. Палас пък се смъкна на 16-та позиция с 15 т.


Мачът на "Селхърст Парк" започна с натиск на гостите, които обаче не можеха да завършат атаките си с удар. След 17 минута игра Вилиан и Азар направиха великолепно двойно подаване пред пеналта, след което белгийската звезда беше фаулиран.

Давид Луис изпълни нарушението по земя, получи се рикошет и топката излезе в корнер. Последва късо подаване, Канте центрира в наказателното поле, където обаче Луис не успя да играе с глава. В 20-ата минута Палас организира бърза контра, при която Кели центрира остро към вратата, където Пънчтън беше абсолютно сам, но пропусна да накаже грешката в защитата на Челси.

В средата на полувремето гостите спечелиха нов фаул на удобна позиция. Този път зад топката застана Вилиан, който стреля директно към вратата, но футболист на "орлите" успя да избие. В следващите минути нямаше интересни положения, а в 37-ата Аспиликуета пробва далече шут, който беше безкрайно неточен.

В 40-ата минута и Палас спечели нарушение на удобна позиция. Пънчтън стреля великолепно от него, но на сантиметри над напречната греда. 180 секунди по-късно Челси поведе с първия точен удар в една от двете врати. Тогава Азар подаде към Аспиликуета, който центрира перфектно в наказателното поле и там Коста насочи кълбото неспасяемо в далечния ъгъл за 1:0!

Втората част започна със страхотен изстрел на Кабай от движение, който беше спасен от Куртоа. Челси отговори с бомбен шут на Канте, боксиран от Хенеси. В следващите минути "орлите" натикаха Челси в неговата половина, което накара Конте да направи необичайно ранна смяна за него. В 64-ата минута той изкара от игра Вилиан за сметка на Фабрегас.

Испанецът веднага беше замесен в опасна атака и след двойно подаване с Моузес се опита да намери Азар във вратарското поле, но защитата на Палас успя да се справи с напечената ситуация. В 67-ата минута Алонсо засече от движение, но покрай дясната греда.

120 секунди по-късно Челси пропусна златен шанс да сложи точка на спора. Азар върна към границата на наказателното поле, където връхлитащият Фабрегас стреля по земя, но твърде слабо и Хенеси улови. В ответната атака Бентеке шутира от движение право в ръцете на Куртоа.

Мачът продължи да бъде двуостър и малко по-късно Канте отправи много хубав удар по земя, но вратарят на домакините се разтегна и изби с върха на пръстите си. После Хенеси парира и изстрел на Алонсо. В 84-ата минута Челси пропусна нова възможност да удвои преднината си. Алонсо изпълни брилянтен фаул, но горната греда спаси Палас, а при добавката Коста не успя да вкара.  До края не падна нов гол и Челси спечели мача с 1:0

Кристъл Палас – Челси 0:1

Голмайстори: Коста (43)

Палас: Хенеси, Кели, Дан, Дилейни, Уорд, Ледли, Макартър, Пънчтън (76-Таунзенд), Кабай (79-Кембъл), Заха, Бентеке
Мениджър: Алън Пардю

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Кейхил, Моузес (79-Иванович), Алонсо, Матич, Канте, Вилиан (64-Фабрегас), Азар, Коста (89-Батшуай)
Мениджър: Антонио Конте

Лондон, ст.: "Селхърст Парк"
Съдия: Джонатан Мос
Жълти картони: Уорд, Дилейни (Кристъл Палас); Коста, Канте (Челси)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PP3zDWFR9vM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>