Челси продължава уверения си поход към титлата в Англия, след като в мач от 29-ия кръг на Висшата лига надделя с 2:1 като гост Стоук Сити. Успехът за "сините" не дойде никак лесно и Гари Кейхил вкара победното попадение чак в 87-ата минута.

През първото полувреме "сините" имаха надмощие и поведоха в 13-ата минута чрез Вилиан, който се възползва от грешка на вратаря Лий Грант. Гол на домакините пък беше отменен за фаул в атака, но в 38-ата минута те спечелиха дузпа, от която Джонатан Уолтърс не сбърка.

След почивката лондончани направиха всичко по-силите си отново да поведат, а в средата на втората част изстрел на Маркос Алонсо от фаул се отби в напречната греда. По-късно Грант направи поредно спасяване, с което откупи вината си за попадението на Вилиан. В 87-ата минута обаче стражът капитулира след мощен удар на Кейхил, с което гостите грабнаха 3-те точки.

С тях Челси събра 69 и вече има 13 повече от преследвачите си Тотнъм и Манчестър Сити, които са с мач по-малко. Стоук пък остава на 9-та позиция с 36 т.


Еден Азар пропусна срещата заради контузия и на негово място Антонио Конте заложи на Педро. Атака поведе голмайсторът Диего Коста, а по другото крило действа Вилиан. Именно бразилският национал откри резултата след почти четвърт час игра.

Тогава гостите спечелиха фаул на ъгъла на наказателното поле, Вилиан не отправи хубав удар, но вратарят Грант допусна детинска грешка и позволи токата да влети в мрежата му – 1:0 за лидера във Висшата лига.

В следващите минути лондончани продължиха да диктуват събитията на терена и Моузес с великолепен пас намери Алонсо, но вратарят на "гранчарите" частично поправи грешката си при гола и успя да спаси удара на испанеца.

После Стоук погледна по-смело в предни позиции и в 34-ата минута Бруно Мартинс Инди успя да се разпише. Главният съдия Антъни Тейлър обаче се консултира със своите помощници и отмени попадението заради фаул в атака на Берахино.

4 минути по-късно домакините все пак изравниха. След центриране от корнер Кейхил събори в наказателното поле Уолтърс и реферът без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият и той преодоля Куртоа за 1:1!

След почивката Челси продължи да има териториално надмощие, но не стигаше до голови положения. От своя страна домакините се защитаваха умело и не позволяваха никакви сериозни опасности. В 65-ата минута Инди извърши нарушение на опасна позиция и зад топката застана Алонсо. Той отправи свиреп изстрел, който обаче срещна горната греда.

Малко по-късно Конте взе мерки и смени Моузес с далеч по-креативния Фабрегас. Този ход се оказа добър и в 76-ата минута Педро беше отлично изведен и отправи мощен удар, който Грант спаси, с което окончателно изкупи вината си за гола на Вилиан. После Коста засече много неточно с глава.

Противно на логиката в последните 10 минути Стоук натисна и създаде няколко разбърквания пред Куртоа, но не  успя да стигне до второ попадение. Така се стигна до 87-ата минута, когато Кейхил донесе успеха за гостите. След центриране от корнер Давид Луис засече с глава, но в крака на Питърс. Той обаче изчисти нескопосано и защитникът отблизо разстреля Грант за крайното 2:1!

До края Челси можеше да стигне до още един гол, но в продължението Гран т с блестяща намеса спаси удар на резервата Лофтъс-Чийк.

Стоук – Челси 1:2

Голмайстори: 0:1 Вилиан (13), 1:1 Уолтърс (38-д), 1:2 Грант (87)

Стоук: Грант, Бардсли, Шоукрос, Мартинс Инди, Питерс, Алън, Камерън, Уолтърс, Соби (90-Крауч), Арнаутович, Берахино (61-Диуф)
Мениджър: Марк Хюз

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Луис, Кейхил, Алонсо, Моузес (70-Фабрегас), Канте, Матич (82-Лофтъс-Чийк), Вилиан (88-Зума), Педро, Коста
Мениджър: Антонио Конте

"Британия Стейдиъм"
Съдия: Антъни Тейлър
Жълти картони: Бардсли, Алън, Питерс, Инди, Камерън (Стоук); Коста (Челси)
Червен картон: Бардсли 90+3’ (Стоук)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/rTNjNdXMuog?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>