Челси спечели 2:1 дербито с Манчестър Сити и направи изключителна важна крачка към шампионската титла. Два гола на Еден Азар донесоха успеха на лондончани на "Стамфорд бридж", които продължават да водят уверено на върха със 7 точки преднина пред втория в класирането Тотнъм.

Сити имаше превъзходство през голямата част от мача, но имаше малко положени, а типично по италиански - с прагматична игра и убийствена ефективност, отборът на Антонио Конте взе трите точки. В последните секунди на мача Агуеро и Стоунс бяха близо до изравняването, но се провалиха пред гола.


Двубоят започна равностойно, но началото се оказа затишие пред буря. Още в 10-ата Челси откри резултата при първата си опасна контраатака. Еден Азар я започна още на центъра и пак той я завърши в наказателното поле с хубав фалцов удар покрай Кабайеро в далечния ъгъл - 1:0.

След ранното попадение обаче изненадващо домакините отстъпиха инициативата на Сити. "Гражданите" изнесоха играта в половината на съперника и направиха няколко опасни атаки. Куртоа спаси два коварни шута на Фернандиньо и Агуеро извън наказателното поле.

Челси все пак отговори на предизвикателството и можеше да вкара втори гол, но при удара на Фабрегас топката рикошира в крак на противников защитник и излезе в корнер. В 26-ата минута лондончани си изпатиха за предпазливата игра.

Вратарят Тибо Куртоа сбърка фатално при изнасянето. Давид Силва шутира, а белгийският страж изби, но топката попадна точно на крака на Агуеро, който отблизо заби топката в мрежата за 1:1. Въпреки че имаше игрово и психологическо предимство, Сити допусна втори гол.

В 34-ата минута Фернандиньо спъна Педро в наказателното поле и реферът Майк Дийн справедливо посочи бялата точка. Зад топката застана Еден Азар, който изпълни лошо дузпата и Кабайеро спаси. Топката обаче се върна право на крака на белгиеца и той от няколко метра направи добавка за 2:1. Така "гражданите" губеха на почивката, независимо, че бяха по-активният отбор през първата част.

През второто полувреме положението на терена не се промени. Сити владееш повече топката и търсеше нов изравнителен гол, но Челси действаше много стабилно в защита и не допускаше сериозни опасности пред противниковата врата.

Шанс се удаде на Джон Стоунс след центриране от корнер, но защитникът стреля с глава право в Куртоа. В 67-ата минута Челси все пак дръзна да атакува, но ударът на Педро не затрудни Кабайеро.

Безидейният натиск на "гражданите" не водеше до нищо в атака. В 76-ата Азар можеше да довърши съперника с хеттрик, но ударът му от границата на наказателното поле профуча над вратата.

В самия край на мача Сити на два пъти изпусна чудесни възможности за гол. Първо Агуеро от малък ъгъл не успя да преодолее Куртоа, който с крак изби в корнер. След последвалото центриране Джон Стоунс също се размина с гола и не можа да донесе поне точка на своя отбор.

Челси - Манчестър Сити 2:1

1:0 Азар 10
1:1 Агуеро 26
2:1 Азар 35-дузпа

Челси: Куртоа, Зума(46 - Матич), Луис, Кейхил, Аспиликуета, Канте, Фабрегас (81 - Вилиан), Алонсо, Родригес, Азар (90 - Лофтъс-Чийк), Коста

Манчестър Сити: Кабайеро, Навас, Компани, Стоунс, Клиши, Фернандиньо, Делф, Де Бройне (79 - Стърлинг), Силва, Сане (85 - Нолито), Агуеро

<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/bWtMEOu2AIk?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>