Капитан, лидер, легенда и… обикновен скандалджия. Изигра 713 мача за отбора си и спечели всичко. Идол, който обаче често се забърква в скандали. Ясно е едно – в края на месец май ще завърши една епоха в английския футбол. Тази на славния Джон Тери в „Челси“.

Чували ли сте за „Сенраб“? Едва ли. Това е малко отборче от седма-осма английска лига. В него обаче с футболни обувки са проходили Сол Кембъл, Джърмейн Дефоу, Боби Замора, Ледли Кинг и… Джон Тери. Само че всеки от тях твърде малък потегля по друг път. Съдбата изпраща Тери в академията на „Уест Хем“. Но когато е едва на 14, започва ерата в „Челси“. Дебютът е победен – 2:0 през 1998-а в мач за купата срещу „Астън Вила“. След много кратък престой под наем в „Нотингам“ коравият Тери се превръща в единица мярка. Особено след идването на Роман Абрамович, който постави „Челси“ на таблата на богаташките грандове.

Жозе Моуриньо и Джон Тери – една неразривна любов. Специалния дойде през 2004-та и видя колко специален е неговият защитник. Затова решението бе лесно – става титулярен капитан! Инцидентно за първи път лентата Тери носи 3 години по-рано, но в мач за Купата на лигата. С Моуриньо начело потичат и трофеите към вилата на Джон. Още в първия сезон е избран за най-добрия защитник в Шампионската лига. Следват 2 поредни титли във Висшата лига, купи на Англия и на лигата… Неслучайно първият рекорд за Тери е като най-скъпоплатеният футболист на Острова. След 3 поредни опита на „Манчестър Сити“ да го отмъкне Абрамович решава – 135 000 паунда седмична заплата. По това време – рекорд!

Естествено, няма кариера без падения. Първото при Тери е чисто футболно. В края на 2008-а „Челси“ не успява да спечели нищо в Англия, но стига финал в Шампионската лига. За първи път два английски отбора са на финал. Двата гиганта – „Челси“ и „Манчестър Юнайтед“. На най-странното място – в Москва. Каква драма! В последния мач на сезона Тери се контузва при сблъсък със съотборника си Петер Чех. Но стиска зъби и тръгва към Русия, за да… се превърне в рицаря на печалния образ. При изпълнението на дузпите ударът на Тери трябваше да донесе титлата. Уви – подхлъзване, топката прелита високо над гредата и шампион е „Манчестър Юнайтед“. Новото признание за най-добър защитник в Шампионската лига е утешителна награда – за трети път.

През лятото новият треньор на „Челси“ Карло Анчелоти отново отхвърля оферта на „Манчестър Сити“. След 2 години двамата вече са носители на дубъл. Но Тери имаше недовършена работа в Шампионската лига. И ако в Москва съдбата не бе с Джон, то през 2012-а му върна дълговете накуп. Първо „Челси“ отстрани на магия „Барселона“ на полуфинал, за да дойде мач за титлата. Срещу „Байерн“ на „Алианц Арена“ в Мюнхен. Там Тери е като стена. „Байерн“ бие 18 корнера срещу само един за „Челси“ и от него Дидие Дрогба изравнява. Пак дузпи, но този път „синя“ радост. А на следващата година Тери вдигна като капитан и трофея в Лига Европа.

Всичко изглежда като приказка, ако великият защитник не се забъркваше и в гръмки скандали. Още като юноша бледен, ден след атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк, заедно с Франк Лампард, Ейдур Гудйонсен и Джоди Морис се напива тежко. И на летище „Хийтроу“ започва да се подиграва на американски туристи. Медиите не пропуснаха инцидента и „Челси“ ги глоби с по 2 седмични заплати. След 4 месеца Големия Джон се сбива с бодигард пред нощен бар. През 2002-ра охранителните камери на заведение го заснемат как уринира в халба за бира. През 2008-а паркира своето „Бентли“ на място за инвалид. Година по-късно „Челси“ го глоби, защото взел 10 000 паунда на банкноти по 50 от вестник „Нюз ъф дъ уърлд“, за да вкара нелегално репортер на закрита тренировка.

Най-големият скандал обаче е за любовна афера с Ванеса Перонсел, жената на Уейн Бридж. Заради това националният селекционер Фабио Капело му отне лентата. Преди следващия мач между „Челси“ и „Манчестър Сити“ Бридж, с когото преди това заедно играха на „Стамфорд Бридж“, отказа да му подаде ръка. Вторият голям гаф бе през 2011-а, когато обиди расистки защитника Антон Фърдинанд. И за втори път му взеха лентата в националния тим.

Това е Джон Тери – силно обичан и мразен. След 22 години в „Челси“ ще заиграе от лятото в друг тим. Но за „сините“ ще остане завинаги Скандалния лорд.

 

Дебютен гол срещу „Левски“

Българската връзка на Джон Тери е „Левски“. В мач за купата на УЕФА на „Герена“ между двата „сини“ отбора защитникът отбеляза първия си гол в евротурнирите за победа с 3:0. Тогава се разписа и Франк Лампард. За националния тим има само един официален гол – срещу Украйна. Но и попадения в контролите срещу двете най-успели нации – Бразилия и Германия. Именно с „трите лъва“ Тери единствено не постигна нищо. Но това важи за много поколения английски звезди.

За него

Горд съм, че ми беше капитан

От първия ми ден в “Челси” разбрах, че си лидер. Ти първи ми каза “Добре дошъл”. А пък аз си помислих, че си юноша на клуба, който е взет за тренировъчен лагер. Разбрах кой е, когато държа първата реч пред отбора. Горд съм, че най-добрият защитник в историята на Висшата лига беше мой капитан. Благодаря ти за спомените, легендо!

Дидие Дрогба, бивш нападател на “Челси”

Последният от една велика ера

Джон е последният от една велика ера на “Челси”. Какво удоволствие бе да играя с най-великия защитник! Бих го сложил във всеки световен отбор на всяко десетилетие. Тери постави стандарти, които малцина могат да достигнат. С отношение към тренировките, с дух за победата. Той е и ще остане завинаги легенда. Най-успелият капитан в цялата история на “Челси”. Знам, че завинаги “сините” ще са неговият клуб.

Франк Лампард, бивш халф на “Челси”

Почти невъзможно е да му се намери заместник

Изключително, дори невъзможно е да се намери заместник на Джон Тери. Той е постигнал невероятно много с “Челси”. Заедно с Бранислав Иванович и Джон-Оби Микел, които вече напуснаха, си тръгва. Те са легенди на “Челси”. Написали са историята на клуба и заслужават целия респект. Заедно с треньорския щаб и целия отбор ще се постараем да намерим техни заместници, които да заслужат местата си.

Антонио Конте, треньор на “Челси”

Материал на Боян Бойчев, вестник "Труд"