Челси капарира шестата титла в историята си, след като спечели най-трудното гостуване в оставащите мачове до края на сезона.

Лондончани разбиха с 3:0 Евертън насред "Гудисън Парк" в среща от 35-ия кръг на Висшата лига и дръпнаха със 7 точки пред преследвача си Тотнъм, който след малко приема Арсенал в столичното дерби.

Възпитаниците на Антонио Конте стигнаха до успеха с голове през второто полувреме. Първо Педро с брилянтно изпълнение откри резултата в 66-ата минута, а в 79-ата Гри Кейхил сложи точка на спора след грешка на Мартин Стекеленбург. В края и резервата Вилиян записа името си сред голмайсторите.

По този начин Челси вече изглежда недостижим на върха и има много по-лесна програма от Тотнъм в оставащите мачове.


Евертън можеше да поведе още 120 секунди след първия съдийски сигнал. Баркли с пас като учебник изведе Калвърт-Люин отляво, младокът нахлу в наказателното поле и развинти Аспиликуета. Последва мощен изстрел към близкия ъгъл и гредата спаси Куртоа. След това топката попадна в Лукаку във вратарското поле, но със сетни сили голмайсторът във Висшата лига до момента беше блокиран. Челси отговори в следващата атака, когато Кейхил изненадващо се озова на върха на атаката, но Стекеленбург внимаваше и спаси.

След 10 минути игра Челси беше съвсем близо до гола. Коста се справи с Уилямс и изведе Азар на ръба на засадата. Белгийският национал навлезе в пеналтерията, финтира вратаря и се опита да се разпише от малък ъгъл, но кълбото удари външната страна на мрежата. В тези минути лидерът в класирането продължи със сериозния натиск и принуждаваше домакините да допускат сериозни грешки в отбрана, но до попадение не се стигна.

Срещата в Ливърпул продължи да бъде напечена и в средата на полувремето Матич шутира по земя, но Стекеленбург успя да улови. "Карамелите" отговориха в следващата атака, когато Лукаку пропусна да накаже бившия си отбор за първи път във Висшата лига. Физиката на тарана му помогна в борбата с Луис, пребори го и отправи нисък изстрел, който профуча на сантиметри от дясната греда. После Коста беше изведен с дълъг пас, справи се с Ягиела, но ударът му от въздуха от вратарското поле беше изключително неточен и излезе в аут.

След половин час игра Лукаку отново се измъкна на удобна позиция, но Аспиликуета застана на пътя му и попречи на голаджията да отправи хубав изстрел. 5 минути преди края на полувремето ливърпулци спечелиха фаул на удобна позиция. Зад топката застана Баркли, но той нацели стената.

В 53-ата минута Моузес отправи свиреп шут по диагонала, който излезе в аут. Малко след това Валенсия стреля отдалеч, получи се рикошет и топката излезе в корнер, след който Куртоа боксира. В следващите минути скуката взе превес на "Гудисън Парк" и интересните положения липсваха.

Така се стигна до 66-ата минута, когато Педро демонстрира световна класа и изведе Челси напред! Испанският национал получи пас пред пеналта, развинти Ягиелка и с неспасяем изстрел точно под горната греда не остави и грам шанс на вратаря. Великолепното му изпълнение накара фен на лондончани да нахлуе на терена и да го поздрави за гола.

След попадението Евертън се хвърли в атаки и стигна до ново опасно нарушение. Зад топката този път застана Лукаку, който отправи хубав изстрел, но малко над напречния стълб. В 79-ата минута обаче лондончани сложиха точка на спора. Азар изненада Стекеленбург с нисък удар от фаул, вратарят изби право в краката на Кейхил, който от по-малко от метър нямаше как да сбърка – 2:0!

До края току-що появилият се на терена Вилиян оформи крайния резултат, след като се разписа на празна врата след подаване на друга резерва Фабрегас.

Евертън – Челси 0:3

Голмайстори: 0:1 Педро (66), 0:2 Кейхил (79), 0:3 Вилиян (86)

Евертън: Стекеленбург, Холгейт, Ягиелка, Уилямс, Бейнс, Гай, Дейвис, Валенсия (72-Коне), Баркли, Калвърт-Люин (72-Миралас), Лукаку
Мениджър: Роналд Куман

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Давид Луис (82-Аке), Кейхил, Моузес, Канте, Матич, Алонсо, Педро (82-Фабрегас), Азар (85-Вилиян) Диего Коста
Мениджър: Антонио Конте

Ливърпул, ст.: "Гудисън парк"
Съдия: Джон Мос
Жълти картони: Калвърт-Люин, Гай (Евертън); Кейхил, Аспиликуета, Коста, Азар (Челси)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RrFn4mGtnNI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>