Челси докосва титлата, след като победи Мидълзбро без проблеми с 3:0 в среща от 36-ия кръг на Висшата лига, играна на стадион "Стамфорд Бридж". За гостите поражението означава и изпадане от елита.

Момчетата на Антонио Конте започнаха много настървено и в средата на първото полувреме Диего Коста разпечата вратата на противника. Един от най-добрите на терена Марко Алонсо покачи десетина минути по-късно, след като в началото на мача беше отказан от Гузан и напречната греда.

Секунди след почивката Педро нацели гредата, но в средата на втората част интригата беше ликвидирана. Неманя Матич се разписа след подаване на Сеск Фабрегас, който стана първият играч в историята на Висшата лига, постигнал поне 10 асистенции в шест различни сезона.

Лидерът Челси събра 84 точки и води със седем на втория Тотнъм. И двата отбора имат по още три мача до края на сезона. Предпоследният Мидълзбро остана с 28 точки и изпадна математически.


Домакините бяха близо до откриването на резултата малко след изтичането на първата минута, когато Маркос Алонсо получи страхотно подаване от Сеск Фабрегас и стреля ефектно от въздуха, но Брад Гузан се намеси, а след това топката се отби в напречната греда.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Диего Коста беше потърсен с дълго подаване в пеналта, но таранът не успя да стигне до кълбото. В същото време гостите се окопитиха и започнаха все по-често да поглеждат смело в предни позиции.

Давид Луис стреля високо от пряк свободен удар, а след това пред Сеск Фабрегас се откри чудесна възможност, но неговият плътен шут по земя от удобна позиция мина покрай лявата греда. Последва успоредно на голлинията центриране от Азар за Коста, но нападателят отново не стигна до топката.

Логичното се случи в средата на първата част, когато Диего Коста получи извеждащо подаване от Фабрегас, възползва се от грешката на Фабио и не сбърка лице в лице с Гузан.

В 34-ата минута Челси удвои преднината си чрез Маркос Алонсо, който беше намерен от Аспиликуета и реализира от нищожен ъгъл след рикошет в тялото на Гузан.

До края на първата част лондончани продължиха да контролират развоя на събитията. Снаряд на Моузес беше спасен, а след това Алонсо спечели корнер след хубав опит от пряк свободен удар.

Секунди след подновяването на играта "сините" можеха окончателно да ликвидират интригата, но прекрасното изпълнение от движение на Педро не получи възнаграждение заради срещата на топката с напречната греда.

Последва истинска канонада към вратата на гостите. Първо Аспиликуета би горе, а след това тупалката на Алонсо профуча покрай страничната греда. Снаряд на Гари Кейхил беше спасен от Гузан, а след това Фабрегас би мощно, но топката мина покрай дясната греда след рикошет.

В средата на второто полувреме Челси сложи точка на спора с трето попадение, дошло след много хубава многоходова акция. Еден Азар развинти защитата на съперника с поредица от финтове, а след това Фабрегас копна майсторски за Неманя Матич. Последният си пое на гърди и разстреля Гузан с удар между краката.

Педро получи още една възможност в 77-ата минута след извеждащ пас на Диего Коста, но силният завършващ удар на испанеца мина покрай целта. По-късно Моузес стреля отблизо, но Гузан се намеси с крак. В оставащите минути домакините видимо намалиха темпото, за да спестят унижение за противника си.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/IHISY2cuEkQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Челси - Мидълзбро 3:0

1:0 Диего Коста - 23'
2:0 Маркос Алонсо - 34'
3:0 Неманя Матич - 65'

 

Челси: Куртоа, Луис (Тери - 84'), Кейхил, Аспиликуета, Моузес, Фабрегас, Матич, Алонсо, Азар (Вилиан - 72'), Педро (Чалоба - 81'), Коста

Мидълзбро: Гузан, Чеймбърс, Гибсън, Фабио, Френд, де Роон, Клейтън, Форшоу (Лийдбитър - 56'), Траоре (Бамфорд - 57'), Даунинг, Негредо (Руди - 83')