Да спечелиш Висшата лига в сезон, в който Сити доведе Пеп Гуардиола, Моуриньо пое Манчестър Юнайтед, а Тотнъм изглеждаше все по-опитен и готов да вдигне трофея, си е голямо постижение. Безспорно това е сезонът с най-силните мениджъри във Висшата лига, погледнете само какви имена! Но Челси заслужено завърши на върха, а крал Конте ликува още в първата си кампания начело на сините.

Безспорно най-много похвали трябва да отидат за италианеца. Той напълно преобрази лондончани и с работната си етика превърна бъркотията в клуба в едно постоянно забавление, което донесе и плодовити резултати. Конте стана едва четвъртият мениджър, който печели титлата в дебютната си кампания и четвъртият италианец с шампионски трофей. 

Сините счупиха множество рекорди през кампанията, включително за най-много поредни победи във ВЛ (13), най-много успехи в рамките на един сезон (30), а 93-те точки, които събра тимът, са второто най-добро постижение в ерата на ВЛ.

Челси е кралят на контраатаката (7 гола), както и на отбелязаните попадения вътре в наказателното поле (73). Лондончани работеха като добре смазана машина и се разписаха цели 86 пъти през кампанията, а 36 от попаденията бяха дело на Еден Азар и Диего Коста. Двамата неизменно бяха на челните заглавия и първите страници, но един по-дълбок анализ може да ни насочи съвсем в друга посока.

Да започнем от вратаря Тибо Куртоа, който запази цели 16 сухи мрежи през сезона – най-много от всички. Белгиецът спечели първата си „Златна ръкавица“ във ВЛ, а както самият той заяви „да не допуснеш попадение в 16 мача в подобно първенство е просто невероятно“. 25-годишният страж обаче нямаше да се справи толкова добре, ако не бяха хората пред него.

Тройката централни бранители бе на висота и на Куртоа са наложи да направи само 68 спасявания през цялата кампания. Давид Луис намали заплатата си, за да се върне в Челси, и със сигурност не съжалява. Гари Кейхил игра във всяка една среща от сезона, като освен страхотната си работа в защита наниза и 6 попадения.

Но един от триото изпъкна особено ярко и това е Сезар Аспиликуета. Испанецът в момента е свързван с трансфер в Барселона, но той заяви, че няма намерение да сменя Челси, защото се чувства много щастлив. Той не пропусна нито една минута във ВЛ и направи най-много пасове от всички играчи в нея – 2459. Безспорно най-добре организираният отбор в лигата, що се отнася до защитни действия.

Цифрите също го доказват – сините допуснаха най-малко попадения от статични положения – 8. След тях се нареждат Ливърпул (9) и Бърнли (10). Джон Тери завърши последната си кампания в тима, но легендарният бранител приключва с няколко рекорда. Той е първият капитан, който е извел отбора си до 5 шампионски титли, а освен това се е разписал във всеки един от 17-те си сезона във ВЛ. 

Ясно е, че през следващата кампания всички погледи ще бъдат насочени към Челси. Той ще бъде много различен и доста по-труден, като се има предвид и участието в ШЛ. Но Конте винаги иска повече, гладен е за успехи и само глупавите или смелите биха заложили срещу него и сините.

Материал на "Тема спорт"