Закъсалият Уест Хям сензационно удари първенеца Челси с минималното 1:0 в среща от 16-ия кръг на Висшата лига, състояла се на стадион "Лондон Стейдиъм".

"Чуковете" нанесоха ранен удар чрез Марко Арнаутович, чийто точен фалцов удар с левачката се оказа неспасяем за Куртоа. До почивката и двата отбора водеха битка в средата на терена и не създадоха чисти голови положения.

В заключителната четвърт на мача Челси наложи силен натиск и играта се водеше почти изцяло пред вратата на домакините, но горчиви пропуски направиха Алваро Мората, Еден Азар и Сеск Фабрегас.

Така Уест Хям остава в зоната на изпадащите, но вече има приличните 13 точки на сметката си и може да диша по-спокойно. Челси пропусна възможността да се изравни с втория Манчестър Юнайтед и остава трети с 32 пункта.


Домакините започнаха много агресивно и още в шестата минута тяхното желание даде резултат. Марко Арнаутович игра на двойно подаване с Мануел Ланзини, навлезе в пеналта и отправи прецизен удар в долния ляв ъгъл, който се оказа непосилен от Тибо Куртоа.

Играта на шампионите не се получаваше и малко преди да изтече четвърт час игра Алваро Мората се опита да спечели дузпа след дърпане на Рийд за фланелката, но съдията Антъни Тейлър даде знак играта да продължи.

В средата на първата част пред Еден Азар се откри много добра възможност да стреля по диагонала отблизо с левия крак, но в купа от играчи в малкия пеналт никой не успя да засече кълбото. Последва шут на Бакайоко, но в тялото на съперник.

Едва в 28-ата минута се стигна до опасен удар на гостите, но Адриан внимаваше и парира в корнер шута на Канте. Последва хубав изстрел на Дзапакоста, но отново стражът на домакините се намеси.

До почивката не се случи нищо интересно, като изключим неточното изпълнение на Масуаку и отклонения удар на Бакайоко, който доведе само до корнер.

В началото на второто полувреме Огбона успя да блокира удара на Фабрегас с глава, дошъл след хубавото центриране на Дзапакоста. По-интересно обаче беше на отсрещната врата, където Кристинсен игра неволно с ръка в наказателното поле и реферът подмина ситуацията, въпреки претенциите на домакините.

Преди да изтече един час игра Дзапакоста отправи прострелно центриране към далечната греда, но Азар не успя да засече с глава. Последваха доста скучни минути, в които Уест Хям смело бранеше аванса си, а шампионите нямаха ясна идея как да сътворят нещо креативно.

В 83-ата минута пред Алваро Мората се откри много добра възможност след пас на Канте, но испанецът пропусна в един от най-слабите си мачове за "сините" от Лондон. Последва удар на Азар, но над напречната греда! В добавеното време неточно шутира и Сеск Фабрегас.

Уест Хям - Челси 1:0

1:0 Марко Арнаутович - 6'

 

Уест Хям: Адриан, Огбона, Кресуел, Рийд, Сабалета, Ланзини, Нобъл, Обианг, Масуаку, Арнаутович (Сако - 70'), Антонио (Аю - 79')

Челси: Куртоа, Кристенсен, Кейхил, Аспиликуета, Дзапакоста (Вилиан - 64'), Канте, Бакайоко (Педро - 46'), Фабрегас, Алонсо (Моузес - 55'), Азар, Мората