ЦСКА-София надви Черно море 1:0 с доста зор на стадиона в Каварна. "Армейците" доминираха през целия мач, но срещнаха здрав бетон от съперника, който издържа почти до края на двубоя.

Победният гол за "червените" вкара Фернандо Каранга чак в 81-та минута. Малко преди това Морето остана с десет души, след като Стефан Станчев бе изгонен с втори жълт картон от рефера Никола Попов, и това се оказа фатално за тима на Георги Ивано - Гонзо.

С успеха ЦСКА-София дръпна с три точки на второто място пред Левски. Освен това си гарантира място в топ 3 и евентуално участие в Лига Европа, стига УЕФА да го позволи, предвид схемата на Гриша Ганчев от лятото с Литекс и Чавдар Етрополе.


Очаквано фаворитът ЦСКА-София имаше превъзходство на стадиона в Каварна, но изпитваше затруднения в завършваща фаза. До централния нападател Фернандо Каранга стигнаха само две центрирания, които той все пак отигра, но и в двата случая не уцели вратата.

Най-добрата възможност за гол на "червените" след повече от половин час игра. Стражът на варненци Емил Михайлов изби коварен параболичен удар на Арсенио Нунеш, след това топката попадна на крака на Рубен Пинто, който обаче от малък ъгъл не успя да уцели вратата.

Черно море излезе без важни фигури в защита като Ондрей Сукуп и Михаил Венков и това очевидно наложи доста по-предпазлива игра. Идеята на треньора Георги Иванов - Гонзо бе "моряците" да играят прибрано, без пространства за съперника, и да чакат своя момент на контраатака.

Малкото напрежение пред вратата на ЦСКА-София дойде от няколко статични положения, но така и не се наложи Георги Китанов да се намесва.

В края на полувремето Емил Михайлов отново се намеси стабилно след диагонален удар на Антон Недялков отляво, а след това  Каранга неволно спря шута на съотборника си Кулма, който отиваше заплашително към вратата. В крайна сметка Черно море удържа набезите на "червените" запази нулевото равенство до почивката.

През втората част положението на терена не се промени особено. ЦСКА-София продължи да владее инициативата, а Черно море да се брани стабилно. След час игра дойде най-големия пропуск на "червените" досега в мача. Кулма намери с ниско центриране Каранага в наказателното поле, който от 7-8 метра стреля, но Емо Михайлов спаси брилянтно.

В последните двайсетина минути "армейците" натикаха съперника в неговата половина, но Морето продължи да действа силно в отбрана. Треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев усили мощта на атакат с пускането на Кевин Кубемба.

Десет минути преди края положението за варненци стана още по-тежко, след като Стефан Станчев бе изгонен. Защитникът спря опасна атака на Кулма отляво и получи втори жълт картон. Само две минути по-късно ЦСКА-София най-накрая разби бетона на Черно море. Манолев центрира отдясно и Каранга заби топката с глава в мрежата за 0:1.

Последните секунди бяха белязани от много спорна ситуация. Антон Недялков игра с ръка около границата на наказателното поле, а реферът Никола Попов отсъди свободен удар на педя извън пеналта.

От повторенията останаха съмнения дали нарушението не бе на границата, което означава дузпа. Все пак "моряците" не успяха да се възползват от фаула и ЦСКА-София запази преднината, за да си тръгне с трите точки от Каварна.

Черно море - ЦСКА-София 0:1

0:1 Каранга 81

Чeрно море: Михайлов, Георгиев, Николов, Станчев, Костадинов, Цветков, Паланков, Коконов, Илиев (67 - Лопес), Минков (55 - Балджийски), Кузма

ЦСКА-София: Китанов, Манолев, Бодуров, Чорбаджийски, Недялков, Пинто, Симао (86 - Бумал), Меркадо (57 - Десподов), Нунеш (75 - Кубемба), Кулма, Каранга

Червени картони: Стефан Станчев (ЧМ) 79

Стадион: Градски стадион в Каварна
Съдия: Никола Попов

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=52f6e83c54" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>