През 2003 един от най-богатите руснаци, Роман Амбрович, купи Футболен Клуб Челси. Тогава започна ерата на Абрамович. Това, което не се споменава е, че не той направи Челси голям отбор, а един треньор на Порто. Който, изненадващо или не, спечели Шампионската Лига. В тази статия искам да ви покажа значението на Моуринио върху Челси.

Когато Абрамович купи Челси се започнаха харчове, за да стане Челси претендет за титлата в първенството. Купиха се цели 14 нови играчи, повече от които бяха провал: Глен Джонсън - 6 милиона, Джереми - 7 милиона, Верон - 15 милиона, Муту - 16 милиона, Смертин - 3.5 милиона, Креспо - 17 милиона, Паркър - 10 милиона.

Тогава треньор беше Клаудио Раниери. Отборът завърши на 2-ро място зад непобедения Арсенал. Отпада на полуфинал в Шампионска Лига от Монако. За ФА къп и Купата на Лигата се провалитотално. И Раниери бе уволнен.

2004 година Моуринио стана треньор на Челси. Купиха се 9 нови играчи. Сред тях бяха Чех, Карвальо, Ферейра, Робен и Дрогба. Провал са Кежман - 5.5 милиона, Тиаго - 10 милиона, Нуно Морайш и Ярошик - 3 милиона.

Отборът спечели първенството с цели 95 точки и само една загуба (от Манчестър Сити с 0:1). В Шампионската Лига отново отпадна на полуфинал, този път от Ливърпул. Спечели също и Купата на Лигата, но в ФА Куп се провали отново. Огромната разлика обаче е начинът, по който играеше отбора. С хъс, скорост и почти без грешен пас. Отборът започва да набира фенове, а Моуриньо вече бе смятан за един от най-добрите треньори в света. Начинът, по който се харчат милиардите на Абрамович е вече по-различен. Не за първия срещнат футболист, а се подбира правилно играчите.

2005 година се купиха само 4 играчи. Шон Райт-Филипс и Майкъл Есиен, в последствие се превърнаха в много важни играчи за отбора. Асиер Дел Орно за 12 милиона и Диара за един милиона така и не успяха да впечатлят с изявите си и бяха продадени по-късно. В отбора вече имаше утвърден състав - Чех, Кудичини, Ферейра, Карвальо, Галас, Тери, Бридж, Макелеле, Лампард, Есиен, Джо Коул, Райт-Филипс, Дъф, Робен, Дрогба и Гудьонсен. Отново бе спечелено първенството, Къмюнити Шийлд, за ФА Къп се стигна до полуфинал, но провалът в Шампионската Лига свали доверието на Абрамович към Жозе.

През 2006 година руснакът се намеси в трансферната политика на Моуриньо и извади пари за Шевченко, Калу, Микел и Буларуз. Дойдоха още Михаел Балак като свободен агент и Ашли Коул в замяна на Галас + 5 милиона. Освен Коул останалите са пълен провал. Многото равенства през сезона (11) костваха титлата на отбора в първенството. За сметка на това, отборът стана първият спечелил Купата на Лигата и ФА Къп за един сезон. На полуфинала за Шампионската Лига отпадна отново от Ливърпул и изглежда чаша преля за Абрамович.

През 2007 година отново започнаха да се купуват безсмислени играчи като Писаро, Сидуел, Бен Хаим, Белети. Отборът може да бъде похвален за закупуването на Малуда, Анелка и Иванович. Конкуренцията в отбора отслабна сериозно и след слабо начало Моуринио беше уволнен. На негово място дойде Аврам Грант. Челси завърши на второ място във всички турнири. На 2 точки зад Юнайтед в първенството, за Къмюнити Шийлд загуби от Ливърпул след дузпи, същото се повтори и в Шампионската Лига. Подхлъзването на Тери при решителната дузпа накара много фенове да се обърнат срещу него. И с право, кой друг освен лидерът на отбора трябва да вкара най-важната дузпа? Дрогба също е виновен заради червения си картон. Както и да е, сезонът бе пълен провал.

През 2008 година бяха купени Босингва и Деко, а отборът беше като супермаркет. Преди това се махнаха Робен и Дъф, а сега Макелеле и Райт-Филипс напуснаха потъващия кораб. Сезонът беше по-слаб и от предишния. Едва 3-то място в първенството. Спечелена е само ФА Къп. Като треньори минаха Сколари, Уилкинс и Хидинк. Последният най-сетне намери място и на Анелка, и на Дрогба на терена. Анелка дори стана голмайстор на отбора. Съставът вече въобще не е широк, а попълненията не са качествени.

През 2009 година отборът се вдигна на крака. Анчелоти направи от слабия и къс състав на Челси истински доминант във Висшата Лига и дойдоха победи като 5:0 срещу Портсмут, 7-1 срещу Астън Вила, 7:0 срещу Стоук Сити и незабравимото 8:0 срещу Уигън. Закупени бяха само Търнбул, Жирков, Матич и Стъридж. Челси успя да вземе цели 10 милиона за Писаро от Вердер. Отборът отново се изложи в Шампионската Лига, но спечели ФА Къп и Къмюнити Шийлд.

През 2010 година отборът привлече Рамирес, Калал, Делач и Бенаюн. Зимата се направиха големите трансфери на Торес и Давид Луис. Съставът бе много къс, в полузащита бяха само - Есиен, Рамиреш, Лампард, Малуда, Жирков и Бенаюн. След като не се спечели нито един трофей през сезона, Анчелоти си знаеше съдбата и беше уволнен и заменен от Андре Вилаш-Боаш.

През 2011 година Челси отново започна да харчи пари. Закупени са Куртоа, Ромеу, Лукаку, Давила, Мата и Мейрелеш. Зимата съставът бе допълнен от Кейхил, Пиазон и Де Брюин. Отборът губи Жирков, Анелка и Алекс, но изглежда, че бяха заменени от добри играчи. Съставът сега изглежда по-дълъг, но стилът на игра на АВБ не подхожда на Челси и той бе уволнен. На негово място дойде Роберто Ди Матео и малко изненадващо спечели Шампионската Лига, а с това и треньорския пост за следващия сезон.

През 2012 година бяха купени братята Азар, Моузес, Оскар, Аспиликуета и Марин. През зимата дойдоха Уолъс и Демба Ба. Отборът обаче бе напуснат от Босингва, Калу, Дрогба, Стъридж, Мейрелеш, Бенаюн, Де Брюин, Лукаку и Есиен. Съставът отново е къс и към края на сезона - уморен, но не допусна загуба.

Това лято, отборът не е напуснат от нито един важен играч. Закупени са Марко ван Гинкел, Андре Шюрле и Марк Шварцер. И изведнъж отборът има на всяка позиция поне по двама играчи. За това помогна и завръщането на Де Брюйн и Лукаку след добри сезони под наем. Най-важното за отбора е завръщането на Моуриньо. Сега вече се очаква да се спре с купуването на играчи, които след 2 години ще напуснат. Късмет за новия сезон.

С идването на Моуриньо повечето фенове на отбора се успокоиха, че харченето вече е в негови ръце, а не в тези на Абрамович. Защото само с пари отбор не се прави. Пример - КПР.