ЦСКА не успя да победи като гост Академик (София) и пред две хиляди души на стадион "Славия" в столицата, двата тима завършиха 1:1 в един скучен и неприятен за гледане двубой.

Възпитаниците на Милен Радуканов показаха от играта, която преди това уволни Гьоре Йовановски и ако не бе щастливият гол на Мишел Платини в края на първото полувреме, отборът можеше и да си отечете с резил.


На свой ред "студентите" демонстрираха единствена успешна тактика, която познават - твърде бетон и напред каквото дойде. А единственото им попадение дойде в 12-та минута след страхотен изстрел с глава на Мбемба.


Така след 15 кръга ЦСКА ще зимува на пето място в класирането, докато новаците в шампионата са на точка над зоната на изпадащите.




Двубоят започна с много силен натиск на ЦСКА, но отборът в червено просто не бе достатъчно концентриран и не създаде нищо опасно цели 20 минути. За сметка на това Академик (София) успя с една ситуация, да вкара един гол.

След като бе мачкан 12 минути, съставът на домакините имаше възможност да изпълни един корнер и Мишо Петров сложи топката на главата на Мбемба, който от близката греда разстреля М'Боли за 1:0 и шок на червените фенове.


Гостите мачкаха топката в опитите си да мачкат "студентите". Все пак момчетата на Радуканов показаха зъби. Първо в 21-та минута минута Маркиньос от пряк свободен удар тресна напречната греда, а само минута след него от малък ъгъл и изгодна ситуация Спас Делев намери близкия стълб.


Една трета от двубоя бе изминала и Маркиньос имаше шанс за втори път да стреля опасно от пряк свободен удар, но отново нямаше късмет. В 39-та минута и Сашо Тонев бе близо до целта, след като от малък ъгъл извън наказателното поле насочи кълбото точно под гредата, но Михайлов с една ръка изби!


В крайна сметка опитите на ЦСКА да простреля домакините дадоха резултат, макар и след подарък от съдбата. При едно центриране в 45-та минута вратарят на Академик не успя да изчисти добре топката и тя падна на главата на Платини, който от пет метра я насочи в мрежата. Това бе и първия гол на нападателя с екипа на "червените" от година насам.


След почивката Академик успя да стигне до още две изгодни възможности. Първо от М'Боли спаси удар от 30 метра, който се тупна неприятно пред него, а после вратарят от съвсем близка дистанция изби изстрел с глава на Редовски, а Димитров се размина с кълбото на сантиметри от голлинията след това.


До края на мача за домакините в игра се появи бившият футболист на ЦСКА Стойко Сакалиев, но той не допринесе с нищо за своя тим. "Армейците" пък се отчетоха с един силен удар на Тонев в аут от около 25 метра и много мъка в атака.


Академик (Сф) - ЦСКА 1:1


1:0 Мбемба (12)

1:1 Платини (45)

Академик (Сф): Михайлов, Сечков, Кюмюрджиев, Петков, Иванов, Иванов, Мбемба (39, Николов), Динчев, Бонфин (71, Сакалиев), Редовски, Василев (46, Димитров), Петров

ЦСКА: М'Боли, Виданов, Стоянов, Акуаро, Янчев, Маркиньос, Тонев, Галчев (85, Илиев), Трифонов, Делев (72, Шеридън), Платини (83, Саидходжа)